Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop parking-teroru!

Tahijevski Bandićev namet koji utjeruje Holding je protuustavan

\'27.09.2010.,Zagreb - Pauk sluzba Zagrebackog Holdinga za premjestaj krivo parkiranih vozila na Novoj Vesi Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL\'
Željko Hladika/Pixsell
16.10.2010.
u 08:15

Obrtnicima i malim poduzetnicima u središtu glavnoga grada prijeti propast, jer umjesto dosadašnjih 1320 kuna godišnju parkirnu kartu sada moraju plaćati basnoslovnih 9600 kuna.

Stop teroru Zagrebparkinga! Tako bi se u najkraćem mogle iščitati poruke ogorčenih građana metropole na harač Zagrebparkinga, koje su zatrpale redakciju Večernjega lista pošto smo na početku ovoga tjedna u tekstu upozorili na način na koji ova podružnica Holdinga pljačka vlastite građane.

Na tahijevski namet koji gradonačelnik Milan Bandić utjeruje preko Holdinga naš je list upozorio u tekstu u utorak kroz primjer obrtnika i malih poduzetnika u središtu glavnoga grada kojima prijeti propast, jer umjesto dosadašnjih 1320 kuna godišnju parkirnu kartu sada moraju plaćati basnoslovnih 9600 kuna. Naime, Zagrebparking je novi pravilnik donio 22. prosinca 2009. ali ju je počeo provoditi od početka rujna, što je šokiralo građane.

Na Zagrebparking ogorčeni su svi – radnici koji više ne mogu automobilom na posao, vlasnici tvrtki i stanari metropole, a smatraju da je harač Zagrebparkinga protuustavan.

Apsolutni bezobrazluk
– Zagrebparking krši Ustav kada jedno parkirno mjesto za tvrtku naplaćuje osam puta skuplje nego stanarima. Osobni automobil zauzima prostor jednog parkirališnog mjesta, neovisno o tome je li njegov vlasnik fizička ili pravna osoba. Pitamo i molimo da se to ispita, temeljem koje je odluke i analize cijene procijenjeno da parkirno mjesto u Zagrebu za automobil pravne osobe mora stajati osam puta više od parkirnog mjesta koje plaća fizička osoba? Cijena parkirne karte za fizičku osobu u crvenoj zoni u kojoj živimo je 110 kuna, a za pravnu osobu 800 kuna. Kako se to automobil pravne osobe više koristi parkirnim mjestom od onog fizičke osobe – piše u dopisu koji su Državnom inspektoratu Republike Hrvatske 17. rujna poslali ogorčeni profesori Boris Baljkas i Miljenko Haiman, vlasnici tvrtke u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici.

Oni upozoravaju da je apsurd to veći što je cijena parkirne karte kupljene na automatu Zagrebparkinga jednaka i za pravne i za fizičke osobe.

– Krše se Ustavom zajamčena prava građana jer se za istu uslugu plaća različita cijena. Jedni plaćaju 110 kuna, a drugi također 110, ali ne kuna, nego eura – upozorava Miljenko Haiman.

Taj harač u Zagrebu ogorčio je i stanare koji stanuju u središtu grada, ali koriste se u privatne svrhe službenim automobilom, jer umjesto stanarske sada moraju plaćati paprenu službenu pristojbu.

– To je apsolutni bezobrazluk. Danas znatan broj zaposlenih u tvrtkama ima vozilo na raspolaganju za privatno korištenje i za to plaća mjesečno državi porez iz dohotka jer se to korištenje tretira kao primitak u naturi. Stoga mnogi nemaju druge privatne aute, već im je to jedino prijevozno sredstvo. Sada Zagrebparking to više ne priznaje, usprkos potvrdama o plaćanju poreza državi, već traži da se plaća mjesečno 800 kuna – godišnje 9600 kuna za parkiranje vozila, što je jednostavno neizvedivo i često više od jedne mjesečne plaće – ogorčen je stanar Tomislav Šlat.

Pogođeni i uzdrmani
Sličan problem muči i druge građane metropole.

– Ogorčen sam, i svi stanari koji žive u zonama naplate parkiranja, a koriste se službenim vozilima i privatno. Konkretno, imam pravo korištenja vozilom samo za dolazak i odlazak s posla, ne dobivam pokaz, a u plaći mi je prikazan taj trošak. Mi smo zapravo najviše pogođeni i uzdrmani ovakvom odlukom naplate parkiranja – kazao je Z. L., djelatnik jedne velike domaće tvrtke u središtu Zagreba.

Ogorčeni su i radnici kojima je sada uskraćeno pravo da na posao dolaze svojim automobilom, jer više ne mogu kupiti ni “povlaštene” karte za pravne osobe po drakonskim cijenama – 9600 kuna za prvu, 4800 za drugu i 1800 kuna za treću zonu. Oni su postali građani trećeg reda jer im je oduzeta mogućnost izbora čime će ići na posao.

– Pravo na povlaštene parkirne karte imaju samo pravne osobe, a ne i svi zaposlenici – kazala je voditeljica odjela karata Zagrebparkinga Borka Kuharić.

Ovi radnici sada su osuđeni na javni prijevoz koji je po istraživanju njemačkog ADAC-a proglašen najgorim u Europi. Radnik, primjerice u trećoj zoni, ima pravo parkirati samo tri sata, a potom svoj automobil mora preparkirati na drugo mjesto...

I tako ponovno za tri sata. U drugoj zoni, moraju preparkiravati svaka dva sata, a u prvoj, svaki sat. Ostane li im onda vremena za rad? Strašno!

Ustavni sud već je jednom jače ušao u biznis koji godinama s velikim profitom provodi Zagrebparking, kad je odlučio da se ne mogu naplaćivati novčane kazne za parkiranje. Ako ne mogu novčane kazne, mogu dnevne karte, pa je ostalo gotovo isto.

Potkraj rujna, pak, Ustavni sud dokinuo je mogućnost da se za isti prekršaj mogu odrezati dvije kazne, i prometna i komunalna. Možda ipak na kraju Ustavni sud bude presudna instanca u bici građana s nametnicima iz Zagrebparkinga.

Komentara 74

OB
-obrisani-
14:37 16.10.2010.

re: \"tkozna\" krivo, pošto je upravo posjedovanje vlastitog parking jedno od temeljnih zahtjeva za stjecanje uporabne dozvole - što automatski znači da to NIJE javna površina, i dakle nema što lešinarski zg parking uredovati na njoj.. A ni drugdje.. Imaš 92, oni bi TREBALI onda pozvati paučnjake, a ne da paučnjaci lešinare kako i gdje stignu.. PS Nemam im napmjeru platiti ikada...A oni , prema svim zakonima moraju dokazati prekršaj, te MORAJU dokazati da je to \"vozilo direkto kršilo Zakon o sigurnosti na cestama.\" Što nemogu nikada, jer nema plavca u blizini dok oni lešinare, a šalju slike MMS-om do centrale - a slika kao što znamo - NIJE dokaz na sudu.. Pogotvo ne slikana BEZ tvojeg izričitog dopuštenja, te na prostoru na kojem jasno nije označeno da je pod video - nadzorom. A ceste nisu, i nikada biti neće, ma što gof oni pokušavali. Jer nemaju pravne osnove za takvo nešto.. Dakle, i dalje tupim da je lopovparking paramilicijska tvorevina suprotna Zakonima i Ustavu RH..Kao i \"redari\", i kao sve što izađe iz tih glava,,, Primjer: ZG parking iscrta parking mjesto 1 METAR od pješačkog prijelaza.. Prolazi plavac, i uredno mu udari kaznu , i pozove pauka da makne to vozilo.. E sada, dvostruke kazne su striktno zabranjene, pa mi ti pametnjakoviću reci - koju će lik platiti? ZG lopinama (za premještanje vozila) ili onu o prekršaju sigurnosti prometa? BTW, vanka u GB je NEMOGUĆE da ti taknu vozilo s s mjesta, nego te uniformirana osoba MORA dočekati i objasniti prekršaj te naplatiti kaznu, zato ti i postave lisice na kotače... A to da će dva dudeka u lopovparking šlep-službi IKOME IKADA tumačiti Zakon - taj film ne buš gledal..Imaju sreće zasada što nisu nikom stali na žulj, pa da vidiš sranja kad im murija počne \"crtat\" njihove ovlasti - noćnom palicom...

LI
Libela
16:04 16.10.2010.

Učimo od Moskve. Tamo je naplata parkinga ukinuta.

GA
garfild58
20:41 19.10.2010.

Pa vi ste si za tog Banditosa glasovali pa nek vas sada i reže. Eto još jednog velikog domoljuba iz BiH. Mislim da je njemu Zg.samo u prolazu još uvjek ko jamio taj još uvjek jami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije