Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJBA T. Holjevac o tome da se njezina oca proglasi počasnim građaninom

T. Holjevac: Nisam sigurna da bi tata prihvatio počasnu titulu

07.12.2008.
u 22:18

Bio je i ostaje moj uzor – tako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić opisao Većeslava Holjevca, Karlovčanina koji je od 1952. do 1963. godine bio prvi čovjek grada Zagreba.

Predložili ga antifašisti
Zagrebački velesajam, Novi Zagreb, razvoj industrijske zone bili su samo neki od velikih projekata kojima je Holjevac, napominje Bandić, zadužio Zagrepčane. Za te mu je zasluge Grad dao aveniju koja se proteže od Mosta slobode do Novog Zagreba i osnovnu školu u Sigetu. Danas, 38 godina od njegove smrti, Odbor gradske skupštine za javna priznanja na čijem je čelu njegova kći Tatjana Holjevac, prihvatio je inicijativu Udruge antifašista Zagreba da se Vecu Holjevca proglasi počasnim Zagrepčaninom.

– Drago mi je zbog oca kojeg mnogi smatraju najvećim gradonačelnikom u povijesti, a za čijeg je mandata Zagreb dobio konture velegrada. Ipak, nisam sigurna bi li on ovaj prijedlog prihvatio jer se radi o presedanu. Bilo bi to prvi put da se titula počasnog građana dodjeljuje posmrtno – rekla je Tatjana Holjevac.

Podijeljena mišljenja
Zagrepčani su počasnu titulu 1990. dodijelili Majci Terezi, 1992. prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, 1998. britanskoj premijerki Margaret Thatcher, 2000. pjesniku Dragutinu Tadijanoviću i 2005. snježnoj kraljici Janica Kostelić.

Građane smo pitali misle li da Veco Holjevac zaslužuje počast.

– Svakako treba dobiti titulu. Bez njega bi Velesajam sada bio u Beogradu – kaže 57-godšnji Franjo Erceg.

– Holjevac je zaslužan za razvoj grada, ali zbog zločina koji je s partizanima počinio u karlovačkoj bolnici, tu titulu nikako ne bi trebao dobiti – smatra Katanušić.

Mlađa generacija uopće ne zna tko je Holjevac.

– On je bio pisac – kaže karlovački student Igor Perak.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije