Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Svjetleće pande, ribice i breskve u cvatu na Festivalu svjetla postavit će Kinezi

Festival svjetla
Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb
1/6
15.03.2015.
u 12:48

Organiziranjem ovakvog festivala Zagreb se smjestio uz bok Lyona, Amsterdama, Helsinkija, Praga, St. Peterburga ili Berlina

Tradicionalni lampioni iz Kine u obliku ribica čija je utroba "opremljena" LED rasvjetom, dražesne svjetleće pande, autohtone životinje te dalekoistočne zemlje i svjetlom oplemenjene lanterne u obliku breskve u cvatu. Tako je ekipa Kineza koji dolaze na 3. Festival svjetla odlučila prikazati dolazak proljeća.

Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb

U Zagreb stižu u povodu obilježavanja 2019. godine kao godine kulture i turizma Hrvatske i Narodne Republike Kine, a svoje će instalacije postaviti na prostor Ljetnog kina Gradec, parka Grič i zapadnog dijela Strossmayerovog šetališta. Točnije, radi se o tvrtki Zigong Haitian Culture iz Zigonga, grada na sjeverozapadu kineske provincije Sečuan, poznate kao "rodnom mjestu" kineskih lanterni. Kinezi će festivalu koji se uzduž i podno Gornjeg grada održava od 20. do 24. ožujka dati međunarodni karakter, a kako bi svjetlosne projekcije obogatili, Turistička zajednica grada Zagreba manifestaciju će obogatiti ljudskim faktorom, pa će starom jezgrom prošetati svjetlucavi Mirror Crew u neobičnim kostimima načinjenima od bezbroj minijaturnih ogledala.

Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb

- Ne govorimo o ogledalu sa našeg zida. Poruka koju želimo podijeliti kroz naš rad je da smo svi ogledala jedni drugima. Slomljeno ogledalo, što je uzorak na našim kostimima, ima toliko različitih značenja u svakoj kulturi. Naša ideja je da ukažemo na promjenu u sebi ako želimo vidjetipromjenu oko nas. Mirror Crew pokazuje ljudima njihovo najdublje "ja" i prikazuje realnost kakvu još nisu vidjeli – kažu Mirror ljudi, koji će biti domaćini na istočnoj strani Strossmayerovog šetališta, gdje će smjestiti i svjetlucavi dnevni boravak.

Foto: M. Mihaljević/TZ Zagreb

Na prostoru Ljetnog kina Tuškanac će, pak, plesači Atomic Dance Factoryja izvesti pravi light show. Zagrebački Festival svjetla događaj je, kažu iz TZ Zagreba, koji najavljuje turističku sezonu i zove na uživanje na otvorenom u proljetnim večerima kroz inovativnu umjetnost i čaroliju svjetla. Počeli su sa sedam lokacija 2017. godine, a sad se festival proširio na njih dvadeset, koje će "ugostiti" 23 instalacije. Organiziranjem ovakvog festivala Zagreb se smjestio uz bok Lyona, Amsterdama, Helsinkija, Praga, St. Peterburga ili Berlina, grada u kojem je i sjedište međunarodne asocijacije festivala svjetla, a na čijoj internet stranici se promovira zagrebačko izdanje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije