Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled na svinjce

Svinje razjedinile Jakuševčane - peticijom protiv farmi

jakusevec (1)
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/3
25.09.2012.
u 11:08

Dio stanovnika traži od Grada da im se do 2018. dopusti držanje domaćih životinja, a 1500 ih se tomu protivi i tvrde da je smrad neizdrživ

Stanovnici Jakuševca nedavno su bili u centru pozornosti javnosti zbog nove epizode vezane za zatvaranje odlagališta. Ima ih oko dvije tisuće i složni su u stavu da se odlagalište mora zatvoriti čim prije. Budući da je rok pomaknut na 2018., oko 500 starosjedilaca zatražilo je od Grada da ih se izuzme od zabrane uzgoja domaćih životinja koja će na Jakuševcu nastupiti u siječnju.

Smrdi do Dugava

Za takvo što ne želi ni čuti oko 1500 novih stanovnika koji su se posljednjih godina nastanili u novosagrađenim zgradama. Iako brojčano nadmoćniji, novi stanovnici kažu da su podčinjeni jer se svi gradski potezi vode u korist starosjedilaca.

– U siječnju se granica selo-grad povlači pa se svinje u najvećem dijelu Jakuševca više neće smjeti uzgajati. Starosjedioci predvođeni interesima osoba koje imaju farme svinja tome se protive pa se bojimo da im i gradonačelnik ne popusti – kazala je stanarka Nena Lapov. Okupljeni stanovnici već nekoliko dana prikupljaju potpise kojima i oni žele utvrditi sadašnju odluku kojom bi se zatvorile i dvije farme koje su im ispod prozora.

– Najgore je ujutro i popodne dok čiste halu i dok svinje jedu. Smrad i buka su neizdrživi pa mi često bude i zlo – kazala je Nataša Kvešta. Njeni roditelji stanuju u Dugavama, a potpis su stavili na peticiju jer kažu da smrdi sve do Dugava.

“Debelo su zaradili”

Novi stanovnici ogorčeni su na gradsku vlast što uopće razmišlja o odgodi odluke, ali i na starosjedioce jer kažu da su ih prevarili.

– Prodali su građevinska zemljišta, a ne njive i na tome debelo zaradili. Tada su se hvalili da će se naselje brzo urbanizirati, a sada im to ne odgovara jer žele uzgajati svinje – kazao je stanar Igor Mladinović. Dodao je da većina nikada ne bi kupila stan na Jakuševcu da nije obećano zatvaranje Jakuševca još 2007. godine.

– Da nema smetišta, grad bi ovo riješio za čas bez ikakvih ucjena – istaknula je Ankica Barbir osudivši za nastalu podjelu gradsku vlast.

Komentara 17

FE
Felicijen
11:13 25.09.2012.

Jakuševčani bi reciklirali smeće pajcekima ?! Volio bih baš vidjeti tko jede tu svinjetinu od pajceka koji cijeli dan kopaju po tom smetištu? Jakuševčani sigurno ne.....

Avatar MK
MK
11:15 25.09.2012.

....podijeli pa vladaj!

CH
chemica
11:12 25.09.2012.

Taj tko je ikada prošao pokraj svinjskog koca, zna zbog čega se ljudi bune. Jezovito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije