Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Motovunska karavana

Svinje, Moja luda ljubav, Bijelo na bijelom, Rocks i srpski Ajvar u Laubi

03.09.2020.
u 12:39

Od četvrtka, 3. rujna do nedjelje u Laubi će biti prikazani posljednji aduti ovogodišnjeg Motovun film festivala

Motovunska filmska karavana pred krajem je svoje psoljednje etape. Omiljeni festival ove je godine sišao sa istarskog brda filmova i sspustio se u hrvatske gradove, njih čak 25. Finale je 6. rujna u Laubi, a motovunska ekipa poručuje da su za kraj ostavili još nekoliko jakih aduta. 

U četvrtak, 3. rujna, prikazat će se tako film talijanskog majstora Gabrielea Salvatoresa, autora kultnog Mediterranea. Moja luda ljubav je topla priča o neobičnom putovanju oca i autističnog sina tinejdžera hrvatskom obalom. Publika će u filmu prepoznati hrvatske lokacije na kojima je sniman, ali i domaće glumce u epizodnim ulogama.

Petak počinje projekcijom slovačkog kino hita Svinje u 19 sati. Riječ je o političkom trileru inspiriranom stvarnim ubojstvom mladog slovačkog novinara i njegove zaručnice zbog istrage povezanosti mafije i političkih moćnika. Slijedi u 21 sat priča o odlasku, životu u emigraciji i anatomiji jednoga kraja te o teglici ajvara koja služi kao sidro između dvaju svjetova. Ajvar je srpski hit kojeg će u Laubi osobno predstaviti redateljica Ana Marija Rossi i glavni glumac Sergej Trifunović.

U subotu, pretposljednjeg dana revije u Laubi, u 19 sati na rasporedu je film Bijelo na bijelom, nagrađen za režiju na Venecijanskom festivalu. Glavni junak, fotograf Pedro za kaznu dobiva zadatak zabilježiti “stvaranje povijesti” u Ognjenoj zemlji te pritom postaje nevoljki sudionik u estetizaciji sjećanja na kolonizaciju i genocid domorodačkog stanovništva. Posljednji film na ovogodišnjem festivalskom repertoaru je Rocks, o istoimenoj tinejdžerici koja preuzima brigu o malom bratu te uz pomoć prijateljica bježi od socijalne službe i skriva se diljem Londona. Prikazan na festivalima u Torontu, Rotterdamu i San Sebastiánu, Rocks je živopisan portret skupine tinejdžerki koje, odrastajući u metropoli, nadilaze razlike u porijeklima.

Projekciji ovog filma u 21 sat prethodit će dodjela festivalskih nagrada, a nagrađeni filmovi na rasporedu su u nedjelju. O najboljem filmu u glavnom programu odlučit će glumački žiri u sastavu: Nina Violić, Lana Barić i Goran Bogdan, a osim ove, bit će proglašen i dobitnik nagrade kritičara FIPRESCI te pobjednik u kategoriji kratkih filmova, Najbolji europski kratki film i ove godine ulazi u konkurenciju za nagradu Europske filmske akademije.

 

Upravo kratki program ove godine u Laubi ima posebnu pozornicu sa slobodnim ulazom. Kratko kino u dvorištu ugostit će i ovog četvrtka, petka i subote po pet sjajnih filmskih minijatura iz programa Motovunski kratki. Dvorište Laube je i poprište popratnog programa. U četvrtak će tako nakon projekcije nastupiti Porto Morto, jedan od trenutačno najtraženijih domaćih bendova, i to u neuobičajenom DJ izdanju semplirajući svoje objavljene i neobjavljene materijale. Subotu će, pak, zaključiti Gungula, mladi ženski jazz bend kojemu je misija širiti ljubav i pozitivne vibracije.

 

Cijeli se program odvija u skladu s epidemiološkim preporukama uz poštivanje distance, upotrebu dezinficijensa i preporučeno nošenje maski. Ulaz se naplaćuje samo za projekcije u Laubi, i to po cijeni od 30 kuna za pojedini film. Posljednja je prilika i za nabavku paketa Sve po 15 kuna, koji za samo 75 kuna omogućuje izbor od pet različitih filmova po želji kupca. Ulaznice se mogu kupiti putem interneta na ovoj stranici, a raspored pogledati na mrežnim stranicama festivala

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
13:13 04.09.2020.

Mora bit nešto preko istočne granice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije