Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje sezona

Na stazi radili danonoćno da bude spremna za Snježnu kraljicu

27.12.2014., Zagreb -  Na Sljemenu traju pripreme za skijasko natjecanje Snow Queen Trophy. Snjezni topovi rade dan i noc kako bi staza bila spremna za utrku. Igor Ziljak.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/9
30.12.2014.
u 14:00

Posjetitelji će uživati i u koncertima te hrani i piću koji su uključeni u cijenu ulaznice. Posebna atrakcija je i humanitarna utrka skijaških legendi

Snježni topovi u punom su pogonu, a Sljeme će na vrijeme biti spremno za održavanje desete Snježne kraljice. Kažu tako organizatori Vip Snow Queen Trophyja koji i ove godine, rekli su, na vrhu Medvednice očekuju više od 25 tisuća posjetitelja.

- Predviđeno je zasnježivanje do 1. siječnja ujutrom kada će se krenuti u završno razgurivanje snijega, koje djelomično počinje već danas, i pripremu staze - rekao je Vedran Pavlek iz Organizacijskog odbora utrke, dok je dogradonačelnica Sandra Švaljek istaknula kako će posjetitelji Sljemena imati priliku uživati i u posebnom adventskom ugođaju u gradu, a od 8. siječnja Zagrepčani će moći skijati i na Crvenom spustu.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Promocija koja se na ovaj način osigurava, rekao je ministar turizma Darko Lorencin, ulazi u kategoriju koja se ne može kupiti oglašavanjem. - Fantastična atmosfera koju stvaraju naši navijači izuzetno su vrijedan dio ukupne slike Hrvatske kao domaćina - objasnio je Lorencin.

A osim "standardnog" programa, organizatori su za ovu godinu pripremili i Apres Ski Party, koji će se 4. siječnja održati u ciljnoj ravnini od 14.15 do 16 sati. Ulaznice će se dijeliti po završetku prve vožnje skijašica, a na Apresu nastupit će DJ Vanillaz, hrvatsko-slovenski duo poznat po nastupima diljem Europe.

Zagrepčani od danas od 9 sati mogu skijati na Sljemenu, na Činovničkoj livadi ili Bijelom spustu. U snijegu će moći uživati i na Staru i na Novu godinu te 2. i 3. siječnja. Skijalište se tada zatvara za građane do 8. siječnja jer na Sljeme dolaze najbolje svjetske skijašice i skijaši.

Žele niske temperature

Kako bi sve bilo spremno za utrku za Trofej Snježne kraljice, sa Sljemena već 10-ak dana ne silazi voditelj skijališta Igor Žiljak, koji tamo i spava. – Svakih pola sata provjeravamo računalo, a svaki sat krećemo u obilazak snježnih topova. Čim se vratimo, malo se ugrijemo pa ponovno – kazao je Žiljak neposredno prije zajedničkog obilaska staze. Kazao je da je najteže bilo iščekivanje niskih temperatura jer je toplo bilo sve do 26. prosinca.

Prijelomni trenutak bila je noć sa 25. na 26. kada je napadalo 10-ak centimetara snijega, a temperatura se spustila ispod nule, što je nužno da topovi mogu praviti umjetni snijeg.

– Nama nije važan snijeg, već niske temperature koje su se spustile ispod -10 Celzijevih stupnjeva. Tako svih 36 topova radi punom parom pa smo stvorili hrpe snijega više od dva metra koje ćemo razgrtati po stazi – objasnio je Žiljak. Tijekom obilaska staze nekoliko topova trebalo je preusmjeriti da rade u drugom smjeru jer je prejak vjetar nosio snijeg izvan staze.

Dodatnu glavobolju organizatori su vodili i s manjkom vode na Sljemenu pa se u jezero na dnu staze danonoćno u sedam cisterni dopremala voda iz grada. Na Sljemenu je sve češće i Reno Fleiss, direktor Snježne kraljice.

– Zahvaljujući sjajnom radu uhodane ekipe i njihovu entuzijazmu, imat ćemo dovoljno snijega sigurno do kraja ožujka i početka travnja – kazao je Fleiss, istaknuvši da bi stazu mogla uništiti jedino visoka temperatura koja bi trajala dulje od dva tjedna.

Utrke ovogodišnje Snježne kraljice, čiji je medijski pokrovitelj i Večernji list održavaju se 4. i 6. siječnja, a posebne su i iz razloga jer su lanjske otkazane zbog manjka snijega pa organizatori ove godine očekuju gledatelje u još većem broju i poručuju – sve je spremno za utrku.

Dosad je na utrkama uživalo gotovo 200 tisuća gledatelja kojima je u cijeni ulaznice podijeljeno oko 120 tisuća porcija graha, 60 tisuća porcija sarme i 100 tisuća sokova. Zabava za građane uz DJ-a i besplatnu konzumaciju hrane i bezalkoholnog pića i ove je godine na Krumpirištu i to od 8 do 15.30 sati tijekom ženske utrke i od 12.30 do 19.30 sati tijekom muške utrke.

Zabava na Krumpirištu

Karte za utrke mogu se kupiti u VIP prodajnim mjestima. Cijene su 60 kuna za odrasle za žensku utrku i 25 kuna za djecu stariju od 7 godina, dok su za mušku utrku cijene 100 kuna za odrasle i 40 za djecu. Paket ulaznica je 120 kuna za odrasle i 50 kuna za djecu stariju od 7 godina.

Posebna atrakcija bit će humanitarna utrka "dm Zagreb Ski Legends", koja će se održati u subotu od 16.15 do 17 sati pa će gledatelji moći uživati u spustu Marca Girardellija, Jurija Franka, Alberta Tombe te Janice Kostelić, Ane Jelušić i Nike Fleiss. Ove godine cilj je skupiti novac za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Komentara 2

Avatar Niškorist
Niškorist
17:29 30.12.2014.

Ko veli da se nema ?

DA
damirtankovic
07:14 02.01.2015.

Je, za te pi-darije se ima, a za nove vrtiće, škole, staračke domove itd se nema. Fuj!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije