Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Svaka je promjena dobra jer mijenja i neke stare navike

selidba
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
22.03.2016.
u 17:00

Kad se morate seliti, najbolje je svoj kvart ne uzimati previše k srcu ma kako to bilo teško

Svaka je promjena dobra, kažu. A kad to kažu, vjerojatno ne misle na selidbu i podstanare. Više je od 15.000 praznih stanova trenutačno u gradu, a kad počne eliminacijom, ostane ravno njih deset.

“Ne možete dolaziti s hrčkom, pojest će nam stan”, “Mi dolazimo svaki tjedan barem jednom provjeriti u kakvom su stanju sobe”, “WC nije u stanu, ispred je”, “Iz lamperije izlaze povremeno neki mali kukci, ali možemo se dogovoriti za manju stanarinu budete li kupovali onaj sprej”, govore to stanodavci kad ih se nazove i upita o stanu za iznajmljivanje koji je oglašen u oglasniku. Naravno, ovo su najgori primjeri, ali ni drugi nimalo ne olakšavaju odluku o preseljenju. A živi li se dugo u istom kvartu, tražiti novi dom još je teže.

Prvo, u obzir dolaze samo stanovi koji su, u odnosu na sadašnji, na udaljenosti koja se može prehodati pa, tek kad se iscrpe i zadnje opcije i jedino što ostane jest soba s toaletom u haustoru, počnu se gledati drugi kvartovi

– Nemoj Novi Zagreb. Mislim, možeš, ali znaš da ćeš rijetko prelaziti Savu ako se tamo nastaniš – savjet je koji mi je s ljubavlju uputila prijateljica iz kvarta misleći, naravno, samo na sebe jer kava vikendom u “našem” kafiću tako nam propada.

Propada i “veza” s tetama u kiosku koje znaju već točno vrstu duhana koju moraju pripremiti kad vide kupca na vratima, onda s konobarom u kafiću koji ljubazno dopusti da se noge odmore na obližnjem stolcu, s bakom na placu koja uvijek kaže “nema samo da kupujete luk, evo i jabuka s vitaminima”, s dostavljačem pizze i pitanjem: “Suseda, jeste dugo čekala?” 

– Ne brini se, bit će to super. Uostalom, ne ideš daleko, dvije tramvajske stanice, ako baš hoćeš, svaki dan možeš “visit’” u kvartu – prijateljica će utješno iako dobro zna da, jednom kad odeš, “to više nije to”. Ali, kažu, svaka je promjena dobra. S tim na umu, valjda dođe i taj čas kad kvart treba samo smatrati kvartom, ne uzimati ga k srcu. Iako, svatko tko voli mjesto na kojem živi, znat će da to nikako nije lako.

Komentara 1

VI
Vito
07:28 23.03.2016.

“WC nije u stanu, ispred je” _______ mene je jednom pitao student - kad mogu na zahod? Kad mogu u kupaonicu? _____ Imao sam slobodnu sobu, prijatelj je pitao mogu li ju iznajmiti na nekoliko mjeseci, dok ne pronađe adekvatann stan ____ Bio je tri četiri mjeseca, vrijeme brzo prolazi, našao stan i odselio. _________ Ali pitati kad možeš na zahod ili kad se možeš okupati, a iznamljuješ sobe i za to dobivaš novce???? _______ Nije niti čudo što nam je ovakva vlada i vlast, kad već "od malena" nemaju svoj stav o osnovnim ljudskim potrebama najprirodnijeg odstranjivanja probavljene hrane i najprirodnijeg održavanja tjelesne higijene. ________ Je li zahog izvan stana manja je nevolja od zabrane korištenja zahoda i kupaonice kad je stvarno potrebno. ______- Normalno je da zahod ili kupaonicu nećeš koristiti kad je već netko unutra, priščekat ćeš da se "stanje provjetri" ______ Ali, zabranjivati korištenje zahoda kad te "stisne" ili kupaonice kad si znojan / znojna???? ______ Zanimljivo je kako se studenti pobune kad je riječ o promjeni nečeg što "moraju" naučiti ili platiti za učiti _______ Ali su nijemi na postupke najmodavaca, na one koji im praktički određuju veći dio slobodnog života izvan obrazovnog sustava. ________ Slično je i s tražiteljima stanova - šute o stanju pogledanih stanova i uvjetima koje su zatekli kod razgledavanja stanova za najam. __________ Umjesto da to objave, nešto slično kao ovdje samo "ovlaš nabacano", kako bi takve "krave muzare" zauvijek "skinuli" s popisa oglašivača i iznamljivača stanova i soba. ________ Tako bi se jednostavno uveo red i povećao standard iznamljenog stana. _______ Ovdje je objavljeno 15.000 stanova za iznajmljivanje te samo 10 prikladnih _______ To znači da je najmanje 14.990 stanova nepodobno za najam. _____- A to znači da postoji 14.990 vlasnika stanova koji varaju državu i zarađuju na zapuštenim stanovima. _________ Očito da je to nešto oko čega bi nekakva inspekcija morala početi s radom ________ Ako ništa drugo, kako je moguće da netko iznajmljuje stan, a prijavljen je za socijalnu pomoć???? ---- Ako ništa drugo, kako je moguće da netko iznajmljuje stan, a radi u državnom, ili gradskom uredu i dobiva plaću iz državnog ili gradskog proračuna????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije