Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskrsni sajam suvenira

Fora je ponijeti doma srčeko koje si sam izradio

Zagreb: Posjetitelji Sajma se okušali u bojanju pisanica i ukrašavanju licitarskih srca
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
31.03.2018.
u 08:12

Štandovi su puni suvenira s domaćim motivima, a turisti najviše kupuju one koji su ručno izrađeni

“Ajme, kako je ovo lijepo, uzimamo!”, bez razmišljanja, čim je ugledao nadstolnjak s hrvatskim etnomotivom, svaki pojedinac iz skupine turista iz Bruneja, jugoistočne državice u Aziji, kupio je svoj primjerak. Nadstolnjak, koji na štandu Dijane Smoljo košta 80 kuna, morali su ponijeti kući kao zagrebački suvenir. Nisu baš bili sigurni što su točno kupili, ali kad se Julijanu Aman, Azalinu Othman, Zatul Hattu i Amrija Kairola pita zašto su kupili baš taj predmet, svi uglas kažu: “Ručne je izrade”.

Engleski rečeno, “hand made” suveniri najveći su hit upravo među stranim turistima. Nije bitna ni cijena, zna to i Irena Ivančan, koja etnomotive radi na tkalačkom stanu starom više od 50 godina.

Stogodišnji tkalački stan

Ima jedan i stariji od stoljeća, iako taj služi kao “model” na fotografijama koje najčešće vješa u kućice na sajmovima u kojima prodaje svoje suvenire. Motivima, među kojima su jučer na glavnom zagrebačkom trgu bili najpopularniji oni šestinski, ukrašava torbice. Cijena od 100 do 300 kuna “rubna” je za domaće, kaže gospođa Irena, no zato ih turisti gotovo i ne pitaju za cijenu. Ona je jedna od 13 obrtnika koji su svoje proizvode predstavili na “Uskrsnom sajmu proizvođača suvenira grada Zagreba” u organizaciji Obrtničke komore Zagreba i Udruženja obrtnika grada Zagreba, a koji se na Jelačić-placu odvija sve do Uskrsnog ponedjeljka.

Zagreb: Posjetitelji Sajma se okušali u bojanju pisanica i ukrašavanju licitarskih srca
1/20

Na kućicama se mogu naći oslikani predmeti od stakla i keramike, magneti, maleni jastučići od lavande sa zagrebačkim znamenitostima... Vladimira Lalić, primjerice, nudi makete i podmetače rezane laserom, a turistima su najzanimljivije, kaže, mini vodenice koje se pokreću putem solarnih ćelija, a ispred kojih stoje Šestinčani. Koštaju od 130 do 170 kuna, ovisno o veličini. Zagrepčani pak najradije kupe maketu crkve sv. Marka za 130 kuna. Danijela Halužan osmislila je od tri zagrebačka motiva – šestinskog kišobrana, kule Lotrščak i licitara – cijelu kolekciju predmeta. Motivima je ukrasila unikatne lampe, zdjele, satove, soljenke... Kako bi dodatno promovirali obrtnike i razvoj autohtonog zagrebačkog suvenira, jučer su se na radionici posjetitelji mogli okušati u oslikavanju licitarskih srca i pisanica.

Drhtava ruka

Tehniku izrade pokazivale su vlasnice obrta Farbica i Tomica Marica, a okušali su se i stranci. Kada licitar oslikava Ljiljana Milla, vlasnica Tomice Marice, izgleda sasvim jednostavno.

– Ali baš i nije. Ruke zadrhću, ali fora je ponijeti kući srčeko sa svojim imenom, pogotovo ako ga sam izradiš – kažu djevojčice koje su se jučer našle na Trgu.

Pogledajte i galeriju 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Zagreb: Posjetitelji Sajma se okušali u bojanju pisanica i ukrašavanju licitarskih srca
1/33

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije