Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'makeover' zapuštenih prostora

Studentske vizije: Memorijalni centar na Trešnjevci, trg u Savskoj...

studenti arhitekture
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
02.02.2014.
u 18:11

Izabrani su baš zapušteni gradski prostori koji bi se mogli urediti u kratkom vremenu i u koje Grad ne treba uložiti puno novca

Šetnice, igrališta i trgovi za druženje umjesto zapuštenih i neuređenih javnih prostora – ideja je to studenata Arhitektonskog fakulteta koji su na urbanističkoj radionici osmislili kako urediti grad uoči Univerzijade 2016. godine. Baš kao što se bum u uređenju grada, gradnji sportskih objekata i sadržaja dogodio 1987. godine, isto bi se u Zagrebu trebalo dogoditi i za dvije godine, kada će se u njemu okupiti studenti sportaši iz cijele Europe. A studenti Josipa Opačak, Radovan Sević, Dijana Dragić, Jelena Mance, Ivana Banić, Vilijam Petrović, Zrinka Mihalić, Boris Stoimenov osmislili su i kako.

– Osnovna tema su tzv. prostori između, tj. zapušteni ili neuređeni prostori čijim bi se uređenjem podigla razina kvalitete života u gradu. Time bi i sportašima, sudionicima igara i ostalim turistima boravak u Zagrebu bio ugodniji i ostao im u trajnom sjećanju – kazao je voditelj radionice profesor Tihomir Jukić.

Studenti su izradili projekte uređenja okretišta tramvaja na Savskoj cesti uz Savu, parka uz Adžijinu ulicu sa stajalištima bivšeg Samoborčeka, prostora uz Športsko-rekreacijski centar Šalata, od Schlosserovih stuba do Medicinskog fakulteta, javni prostor prilaza ŠRC Jarun, predvorje Studentskog centra u Savskoj, prostor južno od Sportskog centra Cibona uz Andrašecovu ulicu, osmislili su i trg-park uz Boćarski dom.

– Ljudi najčešće ne znaju da je Šarengradskom prolazio Samoborček. Moja ideja je aktivirati taj prostor, stvoriti memorijalni centar i zeleni park – istaknula je studentica Jelena Mance.

Trg i park na mjestu sadašnjeg parkirališta ispred Studentskog centra ideja je Vilijama Petrovića.

– Na toj lokaciji na Savskoj cesti osmislio sam uređenje Trga Studentskog centra. To bi bilo mjesto druženja i okupljanja, javni prostor na kojem bi se moglo ugodno provoditi vrijeme – objasnio je student.

Grupa je izabrala prostore koje bi grad mogao urediti u relativno kratkom vremenu, bez velikih ulaganja.

– Inicijativa je potekla od Društva arhitekata Zagreb (DAZ), koje u dogovoru s gradskom upravom i Katedrom za urbanizam nastoji za slične javne prostore raspisati arhitektonsko-urbanističke natječaje na koje bi bili pozvani svi arhitekti – kazao je profesor Jukić.

Komentara 5

Avatar tajar
tajar
20:05 02.02.2014.

Ovo je stvarno senzacija. Studentica nam otkriva da je Šarengradskom prolazio Samoborček! Zar je to provjerila negdje ili je došla na temelju privatnog arheološkog iskapanja.

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
10:01 03.02.2014.

Ovo su valjda studenti koji završavaju studije naprednom "KRIŽIĆ-KRUŽIĆ" tehnikom ?!

SO
Somelier
13:22 03.02.2014.

Ti studenti to su sve djeca komunista koji ne znaju da se treba prvo pobrinuti za primjereni trg Doktoru Franji Tuđmanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije