Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDENTI BRUSE ZANAT

Dođite, ne grizemo! Ali zato ćete vi bolje kad vam popravimo zube

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/8
17.03.2018.
u 17:39

Studenti četvrte, pete i šeste godine Stomatološkog fakulteta “bruse” zanat u svojoj klinici i pozivaju pacijente na besplatan dentalni pregled

Parolom “Ne grizemo, ali zato će naši pacijenti nakon što im popravimo zube to činiti puno bolje” studenti Stomatološkog fakulteta u Zagrebu privlače pacijente u svoju kliniku.

Bijele kute, zvuk brusilice, žamor, hrabrenje pacijenata... Izgleda kao svaka druga stomatološka ordinacija, samo što se nalazi na fakultetu i u njoj rade budući zubari. A da bi što bolje “izbrusili“ zanat, i doslovno i figurativno, treba im što više pacijenata.

Pod KBC-om Zagreb

– Ovdje pacijenti mogu dobiti sve usluge kao u bilo kojoj drugoj ordinaciji, a kvaliteta nije ništa manja zbog toga što smo studenti. Radimo pod nadzorom naših profesora koji su najveći stručnjaci u svome području – govori Klara Dešković, studentica četvrte godine i predsjednica Studentskog zbora Stomatološkog fakulteta. Na vježbama u klinici sudjeluju upravo studenti četvrte, pete i šeste godine fakulteta.

1/8

– Na trećoj godini još radimo na takozvanim “fantomima”, modelima glave kojima brusimo i popravljamo zube te s njima učimo kako stajati u odnosu na pacijenta, kako se ponašati... Naravno da je sve to drugačije kada počnemo raditi u klinici s pravim ljudima, no svatko od nas ima dovoljno znanja da počne – ističe Marina Barbarić, također studentica četvrte godine i voditeljica javnozdravstvenog odbora za studente na Stomatološkom fakultetu.

Klinika tamo djeluje pod KBC-om Zagreb, a pacijenti uglavnom dođu na inicijalni pregled gdje mladi stomatolozi utvrde koje su im sve usluge potrebne. Rade sve od čišćenja kamenca, popravka zubi, brušenja, rekonstrukcije zuba uništenog karijesom, ortodoncije, liječenja korijenskih kanala zuba...

– Probijam kanal za endodonciju na gornjoj desnoj šestici – objašnjava studentica Ana Domjančić dok pažljivo proučava usnu šupljinu pacijentice.

– Iako smo studenti, ljudi imaju povjerenja u nas. Neki su u početku možda skeptični, no iznenade se kako smo profesionalni i stručni – kaže Marina Barbarić i dodaje kako se ipak moraju potruditi da privuku pacijente. Lako je, kaže, onima koji su iz Zagreba, pa neki na pregled dovedu prijatelje, poznanike, pa i bake ako treba.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Dan oralnog zdravlja

– Nama koji nismo iz Zagreba nešto je teže, ali onda pokušavamo privući pacijente putem društvenih mreža. Većinom nam dolaze studenti iz drugih gradova koji nisu prebacili karton u Zagreb – ističe Klara Dešković te dodaje kako je argument koji im pomaže činjenica da je za one s dopunskim zdravstvenim osiguranjem baš sve besplatno, čak i usluge koje se drugdje naplaćuju.

Tako je, primjerice, njihova klinika jedina u Zagrebu gdje se besplatno može dobiti “bijela plomba“ na svim zubima. Potrebno je samo naručiti se putem e-maila.

Studenti će svoje usluge promovirati i u utorak u povodu Dana oralnog zdravlja na kojem sudjeluju već tri godine. Pod sloganom “Brinem o zubima, odabirem zdravlje“ održat će događanja na Cvjetnom trgu, Studentskom centru, Fakultetu elektrotehnike i računalstva, Medicinskom fakultetu, Stomatološkoj poliklinici u Perkovčevoj te Školi narodnog zdravlja “Dr. Andrija Štampar”.

Komentara 1

Avatar MEFISTO
MEFISTO
07:16 19.03.2018.

"Potrebno je samo naručiti se putem e-maila." Pa gdje je e-mail adresa, draga novinarko ??? Je l' da kopamo po internetu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije