Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTOP U ZAGREBU

Stručnjak objasnio zašto su neki kvartovi pošteđeni poplave, ali i da se mogao dogoditi i gori scenarij

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
25.07.2020.
u 14:45

- Stanje je takvo kakvo je, a mogao se zapravo dogoditi i puno tragičniji te žešći scenarij - kaže Vladimir Andročec, stručnjak za hidrodinamiku i vodogradnju

Stručnjaci procjenjuju kako je riječ o zastarjelom i premalom vodovodnom te kanalizacijskom sustavu u pojedinim dijelovima glavnog grada koji ne može izdržati takve nagle kišne epizode. 

- Nove i rubne dijelove metropole kiša, odnosno poplave, su poštedile zato što imaju sustav odvojene kanalizacije. Drugim riječima, fekalna i oborinska voda se ne slijevaju u iste cijevi koje su zatim preopterećene kao što je to bio slučaj, primjerice, u centru - objašnjava Vladimir Andročec, stručnjak za hidrodinamiku i vodogradnju.

>> VIDEO Jaka kiša paralizirala Zagreb

Svaki se podzemni sustav, naime, generalni dimenzionira prema procjenama struke, a teško je, dodaje, znati koliko će maksimalno kapaciteta biti potrebno. Zamjena postojećeg sustava jačim i većim te odvajanje cijevi za fekalije i oborine, pak, bila bi preskupa investicija.

- Stanje je takvo kakvo je, a mogao se zapravo dogoditi i puno tragičniji te žešći scenarij. Jedino instant rješenje koje trenutačno postoji da se situacija ublaži i donekle prevenira u budućnosti je održavanje postojećeg sustava - govori Andročec dodajući da bi to značilo da se pumpe i cijevi pročišćuju od šljunka i otpada koji se s vremenom nakuplja u sustavu.

>> FOTO Potop u Zagrebu

1/38

Komentara 29

NE
nečešrazbojniče
15:04 25.07.2020.

Citiram, gore navedeno: "Stručnjaci procjenjuju kako je riječ o zastarjelom i premalom vodovodnom te kanalizacijskom sustavu". Sve je rečeno ali nije problem kanalizacije tu je i struja, plin, voda, ceste općenito cijela infrastruktura se samo krpari umjesto da se zamijeni a plaća se najveći prirez u državi. Na žalost sve što je i obnovljeno u vrijeme gradonačelnika na kraju je još gore nego što je bilo. Pogledajmo Britanac, Vukovarsku, Grižansku...

PL
plenkikok
14:51 25.07.2020.

"Zamjena postojećeg sustava jačim i većim te odvajanje cijevi za fekalije i oborine, pak, bila bi preskupa investicija." Istina. Fontane i žičara su daleko potrebniji Zagrebu. Koliko se para pokralo moglo se već tri puta izgraditi.

LI
Linomedo
15:34 25.07.2020.

Uhljebi u Hrvatskim vodama i Vodovodu i odvodnji - što očekivati ako takve institucije vode potpuno nestručni ljudi? Tko je nadležan za to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije