Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE OD 20.000 PRIJAVA

Štromar radi novi zakon za štete. Bandić: I mi želimo biti u timu!

Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
26.03.2020.
u 08:32

Grad traži da s Vladom formiraju zajednički tim koji će osmisliti novu regulativu koja bi proceduru obrade štete svelo na minimum.

Primili su više od 20.000 prijava oštećenja objekata prouzročenih nedjeljnim potresom. Iako je za istu lokaciju došlo i više prijava. No, bez obzira na to, oštećeni domovi broje se u tisućama pa posljednjih dana statičari koji obilaze razrušene kuće u Donjem i Gornjem gradu te u podsljemenskoj zoni ne stižu obići onolik broj koliki bi htjeli sami Zagrepčani.

Rok produljen na 30 dana

Stalni apeli Gradske četvrti Podsljeme rezultirali su jučer većim brojem statičara na njihovu teritoriju, a deset timova obilazilo je kuće po prioritetu. Prvo su ulazili u one u kojima su bolesni, osobe s invaliditetom, socijalni slučajevi ili u one u kojima žive ljudi koji nemaju rezervni smještaj. Tek kada se pregledaju svi takvi objekti, obilazit će se ostali po svim ulicama. Jučer je i Gradski ured za prostorno uređenje i izgradnju grada raspisao javni poziv građevinskim tvrtkama koje raspolažu specijaliziranim vozilima za rad na visini ili autodizalicama da pomognu u uklanjanju ruševina s krovova objekata, a gradonačelnik Milan Bandić obećao je pak da će Zagrepčane koji žive u kućama koje su ocijenjene kao privremeno neupotrebljive ili neupotrebljive osloboditi plaćanja računa koji stižu od Holdinga, odnosno od komunalne naknade.

– Apeliram na Hrvatsku elektroprivredu, HEP Toplinarstvo i Hrvatske vode da učine isto – kazao je Bandić dodajući da će se ista mjera pokrenuti i za trgovačka društva, no prvo odluku mora odobriti Gradska skupština. Nakon što je proglašena prirodna nepogoda te nakon što statičari obiđu svaku pojedinu kuću i ocijene u kakvom je stanju, tada građani mogu prijaviti štetu, i to na tri načina – putem e-maila, nakon što ispune online obrazac, koji mogu poslati i poštom ili ga podnijeti u neku od šest pisarnica, čije su adrese navedene na internetskoj stranici gradske uprave.

– Štete ne mogu prijaviti oni koji su imovinu osigurali ili je nisu legalizirali. Dosad je rok bio 12 dana, no Državno je povjerenstvo odobrilo da se produlji. Zasad smo odlučili da će to biti na rok od trideset dana, a po potrebi ćemo još više produljiti. Nakon što gradsko povjerenstvo objekt unese u registar šteta, o svakom pojedinačnom slučaju odlučivat će povjerenstvo sastavljeno od građevinskih stručnjaka. Potom njihov prijedlog mora usvojiti Državno povjerenstvo, a kolika će biti visina odštete, ovisi o odluci Vlade i hoće li se ona mijenjati – istaknula je Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo. Zbog toga traže da s Vladom formiraju zajednički tim koji će osmisliti novu regulativu, s obzirom na to da prema trenutačnom Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda štetu mogu prijaviti samo oštećenici kojima je ona veća ili jednaka 60 posto vrijednosti imovine, a u tom slučaju obeštetit će im se do pet posto iznosa štete. Iz Ministarstva graditeljstva, međutim, odgovaraju kako već rade na izradi posebnog zakona koji će omogućiti saniranje posljedica potresa u Zagrebu, i to zato što se po postojećim regulativama ne može brzo i adekvatno reagirati. Ističu kako je sada ključno procedure svesti na minimum.

Smanjenje birokracije

– Ono što sam zagovarao i prije jest smanjenje birokracije na najmanju moguću mjeru, kao i transparentnost svih postupaka, a sad nam je to neophodno. Isto tako je nužno sanaciju raditi uz pomoć suvremenih materijala kako bi se smanjio mogući budući štetni utjecaj potresa na te zgrade – kazao nam je ministar Predrag Štromar. U izradu ovog zakona uključit će se i Ministarstvo kulture, s obzirom na to da je dio grada pod kulturnom zaštitom, a namjera je da se pronađe model koji će pomoći i centru Zagreba, ali i onima na rubnim područjima čije su kuće teško oštećene. Iz ministarstva koje vodi Štromar, pak, ističu i kako je nužno ugovoriti radove prije sanacije, čemu treba prethoditi što skorija procjena u kojim zgradama se ne smije obitavati. Uz zakon, za obnovu će biti nužan i novac, koji će se osigurati iz državne i gradske blagajne, proračuna EU, Fonda za Zagreb i međunarodnom konferencijom. Cilj je projekta obnoviti sve zgrade suvremenim materijalima te riješiti vodu, struju, plin odvodnju i dimnjake, poručuju iz Ministarstva graditeljstva. •

Komentara 8

2X
2Xgeneral
07:08 27.03.2020.

Miki obvezno zahtjevaj da uđe u obnovu i pogana vlaka!!!!! barem da ti izgrade sjenicu kod bazena

Avatar Niškorist
Niškorist
08:47 27.03.2020.

Dokle Zagrebčani ?

TM
trade_mark
11:59 27.03.2020.

i bandić želi biti u timu! i on želi krasti! puno, puno krasti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije