Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi gup

Stop neboderima - gradnja zgrada ograničava se do 100 metara

'gradska.....zagreb.....21.02.2009.  zagreb iz zraka - vrbic, euro tower     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
29.12.2012.
u 15:55

Odluku su pozdravili i urbanisti. Iako nemaju ništa protiv izgradnje visokih zgrada, upozoravaju da se ponajprije mora voditi računa o površini parcele na kojoj se ona gradi

Novim Generalnim urbanističkim planom ukinuta je takozvana kategorija “gradski projekt”. Naime, baš pod ovom stavkom sagrađeni su pojedini neboderi koji se urbanistički i arhitektonski ne uklapaju u vizuru grada. Najbolji je primjer Hoto toranj. No, povlastice koje je investitor dobio prilikom izgradnje zgrade na Savskoj cesti zbog toga što je proglašen gradskim projektom, od sada više neće biti moguće.

– Zašto bi grad radio ustupke privatnim investitorima? U dosadašnjem GUP-u neboderi su bili gradski projekti i nije bilo nikakvih pravila za njihovu realizaciju, ona su se određivala naknadno, obično prema željama privatnih investitora. Tako je bilo i s tornjem na Savskoj cesti. Prema prvobitnoj želji investitora, bio je zamišljen i devet katova viši – objasnila je Vera Petrinjak Šimek, članica skupštinskog Odbora za prostorno uređenje.

Novi GUP sada ograničava visinu građevina na sto metara, osim onih koji se ubrajaju u preuzete obveze, poput crnog monolita na Slavonskoj aveniji, ako se to dopunama, kroz javne rasprave, naknadno dopusti. Tu odluku pozdravili su i urbanisti. Iako nemaju ništa protiv izgradnje visokih zgrada, upozoravaju da se ponajprije mora voditi računa o površini parcele na kojoj se ona gradi.

– Dobar je primjer Zagrepčanka. Ona je zgrada oko koje se stvorilo čitavo jedno novo središte. Ima potrebne sadržaje poput parkinga. S druge strane Hoto toranj primjer je lošeg nebodera. Uzurpira javni prostor, u slučaju urušavanja nalazi se pokraj željezničke pruge, nema dovoljno parkirnih mjesta – kazao je Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta. Rasprava o GUP-u traje do 3. siječnja, a građani koji imaju primjedbe mogu ih do tog datuma prijaviti u Zavodu za prostorno uređenje u Ulici Republike Austrije 18 te na Trgu Stjepana Radića 1.

>> Uključite se u raspravu o GUP-u: dva sata sunca dnevno u stanu

Komentara 26

Avatar gulag
gulag
18:16 29.12.2012.

Zagreb je za evropske glavne gradove Mrduša donja....!

PR
Protivcenzure
18:22 29.12.2012.

zagreb i metropola neidu u istu rečenicu zahvaljujući vodstvu grada.

Avatar Hazl113
Hazl113
18:16 29.12.2012.

Prekasno. Zagreb je uništen za sva vremena zahvaljuijući Bandiću i njegovim mjenjenjam GUP-a svaki put kada mu se prohtjelo ili kada je trebalo lovu staviti u svoj džep. Sada će se kakti zabraniti građevina preko 100m, ali samo dok izbori ne prođu, a onda ako i dalje bude gradonačelnik, eto ti zgrada i na 300m. Nemam ništa protiv visokih zgradam ali to mora biti grupirano, a ne razbacano na sve strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije