Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistika KGZ-a

Što Zagrepčani čitaju: Skandinavci i 50 nijansi na tronu, domaći autori ni blizu

Zagreb, 06082015, Gradska knjiznica, Trg Ante Starcevica Sto se najvise cita u gradskim knjiznicama. Foto: Nina Djurdjevic
Foto: nina djurdjevic
1/3
09.08.2015.
u 11:15


Nabava novih knjiga smanjena u odnosu na lani, zbog manje novca

Skandinavski krimići bez konkurencije su najčitanije štivo među Zagrepčanima, barem ako je suditi prema podacima Knjižnice grada Zagreba (KGZ) o čitanosti za prvih sedam mjeseci ove godine.

Naime, prva su četiri mjesta najčitanijih knjiga sigurno zauzeli kriminalistički romani norveškog pisca Jo Nesbøa o detektivu Harryju Holeu. Svjetski poznate "napetice" očito su oduševile i Zagrepčane pa je tako na prvom mjestu, s 901 posudbom, roman Leopard. Slijedi Fantom s 791 posudbom te Policija i Snjegović koje su građani posudili 829, odnosno 809 puta od siječnja do srpnja.

Manje produkcije

Zagrepčani su u prvoj polovici 2015. godine u sve 42 knjižnice i 2 bibliobusa, koliko ih se nalazi u mreži KGZ-a, posudili ukupno 1.472.936 knjiga. Ipak, ta je brojka za tri posto manja od broja posuđenih knjiga u istom razdoblju prošle godine kada su Zagrepčani pročitali 1.515.240 knjiga.

– Posudbu najčešće povećava nabava novih knjiga, a ona je smanjena u prvom polugodištu 2015. godine.

Dakle, gotovo isti broj korisnika mogao je posuditi manji broj knjiga – objasnili su iz KGZ-a te napomenuli da su razlog smanjene nabave manja produkcija, ali i smanjena sredstva. Knjižnice grada Zagreba broje gotovo 120.000 članova, odnosno u KGZ-u knjige posuđuje gotovo svaki šesti Zagrepčanin.

A nakon skandinavskih krimića, od početka godine je najčitanija bila trilogija Erike Leonard James, Pedeset nijansi sive, Pedeset nijansi mračniji i Pedeset nijansi slobodniji.

Kao što se prema popisu najčitanijih knjiga može zaključiti, strana literatura puno je traženija od domaće, a to su nam potvrdili i građani koje smo zatekli u posudbi knjiga.

–Čitam uglavnom strane romane po preporuci prijatelja, a u knjižnicu dolazim kada god stignem. Tijekom ljetnih mjeseci posuđujem uglavnom beletristiku, a inače i literaturu za fakultet – objasnila je Ana Čolak, studentica psihologije te napomenula kako najpopularnijeg Nesbøa nije čitala jer ne voli kriminalistički žanr, ali je čula da je jako popularan.

Otišli punih ruku

Uglavnom stručnu literaturu posuđuje i 74-godišnji Vid Lesić.

– Tradicionalno u knjižnicu dolazim jednom mjesečno te posuđujem dvije knjige, najviše znanstvenu fantastiku, ali i knjige o popularnoj znanosti – objasnio je umirovljenik. A u knjižnicu redovito dolaze i Manuela te Zoran Buhač. Ona preferira stranu beletristiku, a on SF romane, ali i stripove.

– Jednom do dva puta mjesečno dolazimo u knjižnicu i izaberemo naslove koji nam se čine najzanimljiviji ili smo već unaprijed čuli za njih – rekli su Manuela i Zoran koji su i ovog puta iz knjižnice otišli punih ruku.

Komentara 4

Avatar Arkandjel
Arkandjel
16:55 09.08.2015.

Ma ne mogu vjerovat da je strana knjizevnost puno popularnija od domace uz takve "genijalne, svjetski nagradjivane knjizevnike" poput Tomica, Jergovica i Baretica.

CA
Cafa
08:55 10.08.2015.

Nije isto kupiti knjigu i pročitati je... Ja jednostavno ne vjerujem statistikama koje kažu da Hrvati puno čitaju. Vidim kakvi smo. Nije to načitano.

IK
ikonoklast
21:20 09.08.2015.

jens lapidus nemoj zahebat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije