Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNI TAJNIK ŽELJKO UHLIR

'Što ako se sutra dogodi veliki razorni potres u Zagrebu? Bavimo se kozmetikom'

Most slobode nakon nedavno završene sanacije
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/19
23.01.2020.
u 10:15

- Grad Zagreb to radi stihijski, kad nešto pukne, onda se popravlja, a da bi se spriječile štete, da bi se spriječila izvanredna stanja, moraju se raditi planovi održavanja - smatra Željko Uhlir

Nakon tragedije u Genovi, mnogi su se zabrinuli zbog stanja mostova u hrvatskim gradovima. Prema državnom tajniku Željku Uhliru u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja hrvatski gradovi imaju nemaju planove održavanja mostova. 

Zagreb radi stihijski

Željko Uhlir i pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Krunoslav Tepeš gostovali su u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Državni tajnik upozorio je da se u Zagrebu po tom pitanju radi stihijski, što je odbacio Tepeš koji je potom kazao kako je  činjenica da je Zagreb, kao i ostale jedinice lokalne samouprave koji su upravitelji nerazvrstanih cesta i cestovnih objekata, dužni izraditi šestogodišnje glavne preglede svih cestovnih objekata.

- Htio bih napomenuti ono što je bitno za građane, a to je zaključak istraživanja, da mehanička stabilnost i otpornost svih savskih mostova u Gradu Zagrebu ne predstavljaju nikakvu neposrednu ugrozu za njihove korisnike. A ono što je drugo bitno znači da stanje njihovih elemenata je u korelaciji s njihovim eksploatacijskim vijekom - rekao je Tepeš.

Nakon tragedije u Genovi, Ministarstvo je zatražio planove i programe od 25 hrvatskih gradova. 

- Moram priznati da nismo dobili niti jedan. Dakle, naši gradovi, pa tako i Zagreb, nemaju planove održavanja mostova - rekao je Uhlir i dodao da su ekspertize pokazale da su neki radovi na konstrukcijama potrebni hitno i neodložno.

- Međutim, i od tada, to je bilo 2016. godine, 2014. godine, nisu napravljeni planovi održavanja. To je problem - rekao je Uhlir.

Potrebna sanacija mostova

Predstavnik grada Zagreba pomoćnik pročelnika Krunoslav Tepeš kazao je da inicijalni korak i stručna podloga za definiciju planova i programa upravo šestogodišnji pregled mostova koji je naručen i dobiven.

- Na njemu su rangirani prioriteti, sukladno tome Grad Zagreb je poduzeo sljedeće korake. Sljedeći korak je da se naprave projekti sanacije s potrebnim istražnim radovima. Za sve savske mostove u Zagrebu naručeni su projekti. Oni su ili u fazi izrade, ili u fazi revizije. Nakon toga slijedi onaj drugi korak, to je raspisivanje radova, izbor gospodarskog subjekta i realizacija - rekao je Tepeš.

Most slobode nakon nedavno završene sanacije
1/19

Međutim, Uhlir je istaknuo da su zakoni jasni i potrebno imati planove i programe održavanja redovito svake četiri godine.

- Ako je 2016. nešto uočeno - sad smo u 2020., još uvijek nemamo - znači da, ne samo Grad Zagreb, nego i drugi gradovi, ne rade svoju dužnost - rekao je Uhlir i dodao: - Mi ćemo to tjerati dok ne istjeramo da gradovi konačno predaju planove održavanja

S njim se nije složio Tepeš.

- U fazi dobivanja šestogodišnjeg pregleda do danas napravljen je niz aktivnosti na cestovnim objektima - rekao je Tepeš i naveo sanaciju sva tri stupa na Podsusedskom mostu, sanaciju prve faze Mosta slobode, sanaciju drugog nivoa petlje na Držićevoj, nadvožnjak preko Savske ceste... Ono što je bitno naglasiti, kapitalna investicija u sanaciji Mosta mladosti, postupak nabave je u tijeku, očekujemo skorašnje dobivanje gospodarskog subjekta, vrijednost je 80 milijuna kuna - rekao je Tepeš koji je naglasio da je u programu investicijskog održavanja za ovu godinu za sanaciju cestovnih objekata osigurano 150 milijuna kuna.

Državni tajnik istaknuo je pak kako se u ekspertizi iz 2016. koriste riječi "odmah, hitno i neodgodivo". Kako je kazao, Zagreb ima puno investicija i radova, no nema plana i to je problem. 

- Grad Zagreb to radi stihijski, kad nešto pukne, onda se popravlja, a da bi se spriječile štete, da bi se spriječila izvanredna stanja, moraju se raditi planovi održavanja. Što ako se sutra dogodi veliki razorni potres u Zagrebu, zašto nisu rekonstruirani temeljni nosači u luku Mosta slobode? Bavimo se kozmetikom, a ne ozbiljnim stvarima koje su detektirane - rekao je Uhlir, piše HRT.

Komentara 9

DU
Deleted user
11:03 23.01.2020.

Pavle Kalinić, velestručnjak za kataklizmu općeg smjera (vulkani, potresi, tsunamiji, požari, poplave i dr.) golim će rukama ko od šale spašavati Grad Zagreb i sve njegove gradjene, zene i djecu. On i njegov jaran Betman Milan Bandic. Nece jedino mocc letit jer su se tolko nakrali da ce ih puni dzepovi mahnitog lopovluka drzati cvrsto na zemljici... :-)

HE
herojulice
11:40 23.01.2020.

Ma baš nas briga imamo Pavla i tenkić koji će sve to riješiti s "gospodinom" budućim bivšim gradonačelnikom u odlasku.

TO
torente
11:36 23.01.2020.

Nema teoretske šanse da bude potres dok su Bandić i Kalinić na straži. I vulkani se boje njih dvoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije