Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvogodišnji Tadzik

Stigao novi stanovnik u ZOO Zagreb! Pogledajte ovu endemsku vrstu

Pelikani u zagrebačkog ZOO-u
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
11.03.2018.
u 09:39

Pripadnik ugrožene endemske podvrste stigao je iz Krakova, a upoznati ga možete sutra u sklopu programa “Svijet mačaka”

U prirodi ih je manje od petsto, a jedan od predstavnika kineskih leoparda od danas će se moći vidjeti i u Maksimiru.

Stigao je u Zoološki vrt dvogodišnji Tadzik, kojeg će Zagrepčani moći upoznati danas od 10 do 17 sati u sklopu edukativne manifestacije “Svijet mačaka”, a i posjetiti, naravno, svaki dan nakon toga u njegovu novom domu na istoku grada.

Foto: ZG ZOO

– Tadzik je predstavnik ugrožene, endemske podvrste leoparda, koja živi samo u sjeveroistočnoj Kini, području umjerene klime. Situaciju im dodatno otežava činjenica da je populacija fragmentirana pa pojedina područja imaju manje od pedeset jedinki, što znači da bi vrlo brzo moglo doći do izumiranja vrste u prirodi – objasnili su u Zoološkom vrtu. Dvogodišnji Tadzik nije u našu metropolu, međutim, došao iz Kine, već iz Zoološkog vrta u poljskom Krakovu. 

Pelikani u zagrebačkog ZOO-u
1/26
Ključne riječi

Komentara 1

VI
Vito
13:19 13.03.2018.

Endem = biljka ili životinja koja živi samo na jednom mjestu i nigdje je dugdje nema __ Nije u našu metropolu došao iz Kine, već iz Krakova. __ Stvarno endemska vrsta koja nigdje drugdje ne živi osim u Kini, Krakovu i Zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije