Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popularizacija Stem podrucja

Uz krijesnice i šišmiše znanost nam je baš super

Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
17.12.2017.
u 17:55

U projektu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Večernjega lista i časopisa Radost uči se kroz igru, a stvoreni predmeti nose kući

Prirodne znanosti, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Zanimanja su to budućnosti koja su obuhvaćena sve češćim nazivom STEM znanosti, a zbog deficitarne je zainteresiranosti za to područje Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) odlučila poraditi na njegovoj promociji, i to među najmlađom populacijom, kroz igru.

Prvi ciklus kreativno-tehničkih STEM radionica iz projekta Škola radosti i znanosti Večernjega lista, časopisa Radost te HZTK pokrenut je u OŠ Petra Zrinskoga. U projektu sudjeluje 15 razreda iz deset osnovnih škola iz Zagreba i okolice, a plan je svake radionice da djeca izrade jednostavnu tvorevinu koju će ponijeti kući, čime se popularizira tehnička kultura kao dio STEM područja. Učenici 2.a jučer su dva školska sata izrađivali šišmiše i krijesnice uz pomoć jednostavnih materijala kao što su papir i štipaljke, ali i baterije te svjetleće diode, kojima su klinci bili posebno oduševljeni.

Želim postati programer

– Već sam prije vidio kako se stvara svjetlo, ali htio bih da ovakve radionice imamo češće – rekao je Simon Radulović, zaljubljenik u znanost koji, kada odraste, želi postati programer.

Cilj je ciklusa radionica upoznavanje djece s mogućnostima koje područje STEM znanosti nudi.

– Na prvim izrađenim tvorevinama, koje mogu poslužiti i kao igračke, razvijali smo motoriku djece, ali i integrirali nova spoznaje, poput one o stvaranju strujnoga kruga – kazao je Bojan Floriani iz HZTK, voditelj kreativno-tehničkih radionica.

Osim mališana koji jedva čekaju iduću edukaciju, oduševljenje nije mogla skriti ni njihova nastavnica.

– Roditelji su jednoglasno prihvatili ponudu za ove radionice, a i meni je sjajno što na ovaj način učenici razvijaju i kreativnost i kritičko mišljenje te uspijevaju vidjeti kako teorija izgleda u praksi – rekla je Sanja Miklec, učiteljica drugašića iz OŠ Petra Zrinskoga.

Hrvatska zajednica tehničke kulture promovira STEM znanosti kroz mnoge uspješne radionice koje održava u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj, ali i u ustanovama koje skrbe o djeci s posebnim potrebama.

Pogledajte prosvjed zbog kurikularne reforme:

1/13

Edukacija i za nastavnike

– Nadamo se da će se zahvaljujući našim radionicama djeca zaljubiti u tehničke znanosti, a želimo im i pomoći da se osjećaju dobro kada vide što su sve sposobna sama napraviti – rekao je Floriani.

Organiziraju i stručna usavršavanja za učitelje koji novostečeno znanje na kreativan i inovativan način kasnije prenose svojim đacima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije