Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.12.2017. u 08:22

Mnogi i dalje misle da je autom brže. Nije. A ako se ne možete malo prošetati, tu su rikše

Ulice oko Zrinjevca zatvorene su, ali sigurno ima neki drugi put. Možda Branimirova nije najbolji odabir, ondje je sigurno gužva, a i u Palmotićevoj je koma. No, valjda se može proći kod HNK, pa možda čak i “upiknuti” parkirno mjesto. Vjerojatno ne, ali vrijedi probati kad su čak i garaže u centru zakrčene, treba čekati i do pola sata da se uđe u njih...”

Tako nekako izgleda razmišljanje svakog vozača koji se u ovo adventsko vrijeme odluči na avanturu zvanu “automobilom u centar grada”. Na to mozganje kamo će, pa na kraju i čekanje u nepomičnim kolonama, potroši se dvostruko više vremena nego što bi trebalo da se ostavi auto negdje izvan užeg centra te došeta do Adventa. Zato se u promoviranje održivih oblika kretanja umjesto razmišljanja o alternativnim pravcima uključio i Sindikat biciklista, i to pod motom “Još misliš da je autom brže?”.

Advent u Zagrebu
1/53

Naravno, nisu svi za vožnju biciklom, posebice po niskim temperaturama, no šetnja po okićenim ulicama uistinu ne bi trebala biti problem. Ta treba svega 15 do 20 minuta za dolazak do Jelačićeva trga od, primjerice, Paromlina, gdje je veliko parkiralište. Oni kojima je to prevelika udaljenost, mogu se provozati u sve popularnijim rikšama. Vožnja u njima od ove je godine pravi hit, u jednu stanu dvije do tri osobe, a cijena na toj relaciji iznosi 30 kuna. Ne bi trebao biti problem ni stati negdje dalje, primjerice u Novom Zagrebu, za one koji dolaze iz južnih dijelova grada jer je javni prijevoz besplatan od petka do nedjelje, kada je ionako najkritičnija situacija.

– Prometni kaos pravi je Grinch zagrebačke adventske idile, a sve zato što vozači misle da je to brža i jeftinija varijanta. Zapravo su nervozni dok gube vrijeme i novac u automobilima kojima stvaraju buku i uništavaju kulise kućica – tvrde u Sindikatu biciklista, s kojim se ustvari teško ne složiti jer, iako su mnogi to već shvatili i odustali od vožnje, puno je onih koji i dalje neshvatljivo inzistiraju na očito lošem rješenju.

Pogledajte i video novog rotora u Zagrebu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije