Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedini u hrvatskoj

Štede jer se griju na lišće, slamu, komušinu i drva

biotoplana Pokupsko
Foto: Općina Pokupsko
30.11.2015.
u 13:58

Gradnja i stavljanje u pogon biotoplane u Pokupskom te priključci za građane općinu su koštali 9,5 milijuna kuna, a sav je novac dobiven iz fondova EU

Škola, dječji vrtić, dom zdravlja, općina i za sada nekoliko obiteljskih kuća u Pokupskom od proteklog vikenda griju se na jedinu toplanu na biomasu u Hrvatskoj u kojoj se lože ostaci drva, slame, lišća i komušine.

S obzirom na to da je naselje okruženo gustim šumama, načelnik općine Božidar Škrinjarić kazao je da su tražili rješenje kako iskoristiti nepresušni prirodni izvor za energetsku učinkovitost. Do same realizacije došli su kada su saznali da je za gradnju takve toplane moguće dobiti novac iz fondova EU.

– Premda nam je budžet tri milijuna kuna, ove godine dobili smo svih 9,5 milijuna kuna iz fondova EU za gradnju toplane na biomasu od koje očekujemo 30-ak posto jeftinije grijanje. Za sada su priključeni javni objekti i nekoliko obiteljskih kuća – kazao je Škrinjarić. Dodao je da će se u prvoj fazi na toplanu priključiti sveukupno 30 kuća, a u drugoj fazi još 30 čiji stanari više neće voditi brigu o cijepanju drva i loženju vatre. Inače, općina Pokupsko obuhvaća 14 naselja, a po posljednjem popisu stanovništva broji oko 2500 stanovnika.

– Ovo je svijetli primjer kako jedna mala općina može puno toga promijeniti. Sada krećemo u pripremu logističkog centra za opskrbu sirovinom koji planiramo uspostaviti na način da biomasu otkupljujemo od naših sugrađana i tako uspostavimo isplativ krug – kazao je Škrinjarić.

Komentara 1

IV
Ivanveliki
00:20 01.12.2015.

e sad... zaista nas zanima tko lokalno ima vlast ovdje, ali o tome ni riječi. Sva sreca pa imamo i Google, kad nas nakon ovakvih članaka zanimaju i detalji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije