Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale Zagreb Connecta

Upoznajte startupovce koji mijenjaju našu svakodnevicu

Newfaces
Foto: Newfaces
1/14
05.12.2017.
u 16:57

Prijavilo se 70 timova, a oni koji su ušli u užu konkurenciju, sutra mogu osvojiti ukupno 130.000 kn. Evo kako će to pokušati...

Za svoje mjesto “pod suncem”, odnosno zagrebačkoj startup sceni, sutra će se boriti 14 timova.

U organizaciji Grada Zagreba i Hrvatske mreže poslovnih anđela iskusni će žiri pokušati uvjeriti u inovativnost i kreativnost svojih ideja te im otkriti zašto bi baš oni trebali osvojiti 60, 40 ili 30 tisuća kuna...

1. NewFaces

Mobilna platforma NewFaces na jednom mjestu spaja sve pripadnike modne industrije i omogućuje im da se upoznaju i povežu te nude svoje usluge jedni drugima, ali i širem tržištu. Aplikacija je trenutačno u izradi, ali već sada na stranici novalica.com mogu se otkriti i bukirati modeli, fotografi, vizažisti, frizeri i dizajneri.

2. Baggizmo

Nakon dizajna funkcionalne torbe za “gadgete”, Baggizmo tim opet spaja modu i tehnologiju. Na čelu s IT-ovcem Ladislavom Jurićem, osmislili su pametni novčanik Wiseward s čak 10 funkcija. Ovaj novčanik sigurnost podiže na znatnu višu razinu, povezan je s pametnim telefonom, može ga se locirati, a čak prepoznaje i krivotvoreni novac.

3. PickUp Solution

– Naša pametna košarica omogućuje kupcu skeniranje proizvoda tijekom prolaska kroz trgovinu. Nema više čekanja u redovima i vađenja proizvoda jer djelatnik na blagajni skenira cijelu košaricu odjednom, a kupac samo treba platiti ukupan iznos. Fokus nam je ugodnije iskustvo odlaska u trgovinu – otkrio je Luka Vida, koji vodi razvoj sustava PickUp Solution.

4. Zagreb Time Travel

Turističke ture po Zagrebu zabavnije su uz interakciju i gaming. Uočio je to i tim projekta Zagreb Time Travel koji top ponudu i gradske atrakcije turistima prezentira “putovanjem kroz vrijeme” uz korištenje proširene i virtualne stvarnosti. Nakon hodograma s povijesnim likovima, turisti s njima mogu “okinuti” i nezaobilazan selfie.

5. VeeMee

Za one koji žele znati što jedu i koji je put prošlo povrće koje kupe “od polja do stola”, rješenje je mrežna platforma VeeMee. Preko QR koda na ambalaži kupac može pronaći sve informacije o poljoprivredniku koji stoji iza pojedinog proizvoda, kao što su lokacija, kontakt, kulture koje uzgaja, broj hektara koji obrađuje te kompletan proces distribucije.

6. MAKERbuino

– Moja igraća konzola sliči Gameboyu iz 1989., staroj igrici s crno-bijelim ekranom, ali je najveća razlika u tome što MakerBuino dolazi nesastavljen. U kutiji se dobiju dijelovi, a na internetu upute za slaganje preko kojih se uči o elektroničkim komponentama i elektronici – pojasnio je “mozak” projekta Albert Gajšak.

7. Bok Bot

Djevojci nepravedno optuženoj za vještičarenje možete pomoći pobjeći od inkvizitora, a Slavoljubu Penkali i Nikoli Tesli “uskočite” savjetom o izumima. Riječ je o chatbotu za Facebook Messenger u kojem će korisnik konverzacijom s povijesnim likovima upoznati Zagreb. To je svojevrsna igra u kojoj korisnik odabire svoj odgovor, o kojem ovisi daljnji chat.

8. Robokacija

Robotiku i programiranje djeca, ali i odrasli, mogu naučiti uz Robokaciju. Riječ je o edukacijskom programabilnom klaviru koji dolazi u dijelovima koji se moraju sastaviti. Zasad postoji prototip, a ideja je da se klavir nakon slaganja može povezati s računalom i da korisnik na njemu može programirati svoje igrice.

9. MyMyo Science

Maleni uređaj koji se elektrodama zalijepi iznad mišića može pridonijeti ubrzanju rehabilitacije i fizioterapiji. Ideja je da uređaj preko aplikacije na mobitelu ili tabletu korisniku, ali i liječniku bežično šalje podatke o aktivnosti mišića prilikom vježbanja te vizualnu povratnu informaciju izvodi li se vježba na pravilan način.

10. Modulos

– Naš stol u potpunosti je prilagodljiv i može se spajati kako kome odgovara. Radna površina sastavljena je od izmjenjivih kvadratnih ploča kojima se mogu mijenjati širina, dubina i oblik stola – rekao je njegov kreator Matej Grozdanović. Usto ima utore za kablove i olovke, USB hub...

11. Exedra

Exedra Online je digitalna platforma koja omogućuje psihoterapeutima da pružaju svoje usluge online. Svima koji se bore s emocionalnim i drugim poteškoćama pruža individualiziranu profesionalnu pomoć, a da ne moraju napuštati “sigurnu” zonu svog doma i strahovati od eventualne stigme ili srama zbog odlaska psihoterapeutu.

12. ReDi Isokinetic

– Uređaj je nastao kroz dugogodišnji rad doktorice Nataše Desnica koja je razvila prototip uređaja za dijagnostiku i rehabilitaciju ozljeda nogu, koljena i mišića. Nakon korištenja na vrhunskim sportašima, odlučili smo napraviti uređaj koji bi se mogao masovno proizvoditi – kazao je šef projekta Aco Momčilović.

13. Maggie

Pametni konverzacijski asistent nakon telefonskog poziva sam brine o ugovaranju sastanaka, naručivanju taksija, skriptira razgovor... Primjerice, ako kažete “vidimo se sutra u 17 sati na Trgu”, aplikacija automatski taj sastanak ugovara i stavlja podsjetnik u kalendaru.

14. Hubbig

Jednim klikom na digitalnoj platformi za intermodalni transport tereta naručuje se prijevoz, a budući da je sve online, u sekundi se provjeri gdje je roba, a da se ne mora stalno nazivati logističara. Štedi vrijeme svima koji trebaju prijevoz tereta, uvoznicima, izvoznicima i špediterima, te služi kao “marketplace” za logistiku.   

 

Komentara 1

Avatar Cat
Cat
13:04 07.12.2017.

Postoji li hrvatski izraz za start up recimo pokretanje ili je previše priprosto ako se izražavate na materinjem jeziku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije