Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uložili 250.000 eura

'Stari melin' iz 16. stoljeća ponovno se okreće

stari mlin
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/4
16.11.2013.
u 12:01

Najbolje očuvano feudalno imanje plemenitaša novi je restoran domaće hrane koji je obitelj Hanzec uredila u Gornjem Stenjevcu

Kotač mlina iz druge polovice 16. stoljeća ponovno se vrti u Gornjem Stenjevcu, a obitelj Hanzec kukuruz melje već godinama. U rekonstrukciju i ponovno pokretanje te obnovu gospodarske zgrade koja je čitav kraj opskrbljivala brašnom uložili su 250.000 eura, a ondje je otvoren i restoran V starem melinu.

Iako je mlin spomenik kulture, obitelj Hanzec za obnovu nije dobila poticaje. Stavljanje vodenice u pogon razveselilo je susjede starosjedioce, koji su do kraja sedamdesetih ondje nabavljali svježe mljeveno brašno, a i sada po njega svrate.

Sami uređivali

Brašno, proizvedeno u mlinu koji pokreće voda potoka Dubravice, iskoristit će za izradu domaćeg kruha i žganaca. Kuća se nalazi na jednom od najbolje očuvanih feudalnih imanja u državi, a pored se nalazi kurija obitelji Junković, velikaša koji su stoljećima posjedovali čitav dio od Stenjevca do Save.

– Prije njih ovdje su živjeli i Ratkayevi, Rauchovi, Sermageovi, Vojkovići... Pod imanje spada i kuća u kojoj je živio upravitelj – kaže Romana Hanzec. Cijela je obitelj, uz majku Romanu, oca i sina Josipa te kćeri Alme interijer gospodarske zgrade uređivala sama.

Starinsko dječje igralište

– Kupili smo nova vrata, a onda smo ih, radi autohtonosti prostora, grebali i lupali po njima kako bi izgledala staro – kaže sin Josip. Ulaskom u kuću, u prvom je planu veliko postrojenje za mljevenje, no i svi stolovi, ormari, kredenci, stari su oko sto godina. Sukladno okruženju, nudit će i domaća jela, a planiraju i postavljanje starinskog dječjeg igrališta.

Komentara 5

AK
akobogda
16:44 17.11.2013.

Ovo je ofarbano kao tuneli

Avatar gladnijura
gladnijura
12:30 16.11.2013.

Ajde fala Bogu i neka dobra vijest. Nije baš neš' moš' mislit kaj, al je dobra!

IB
Ivan Brnčić
15:29 16.11.2013.

mama izgleda ko Seka Sablić :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije