Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Caka" je u fiskalizaciji

Stare aparate za naplatu parkiranja nudili po sto kuna, ali nisu baš išli

Grad Zagreb uveo besplatan parking oko svih zdrastvenih ustanova
Borna Filic/PIXSELL
13.04.2021.
u 09:20

Oko 300 uređaja još nije fiskalizirano, no posao je, kažu, “pri kraju”. I dalje ne primaju gotovinu jer nisu “spojeni” s Poreznom upravom, što je obveza od početka godine

Kako da ostanem ja snažan, zdrav i mlad? – na otoku Kosu, otprilike četiristo godina prije nove ere, pitao je svog doktora jedan nasekirani Grk.

– Ma hladna glava, tople noge i svjež zrak – predstavio mu je tada najbolji “lijek” Hipokrat, čovjek koji će poslije postati poznat kao otac medicine. Modifikacija njegove zakletve, kojom se pacijentima jamče najviši etički standardi, i dandanas je doktorima “sveto pismo”, a da bi zdravi i mladi, pa i snažni ostali, u metropoli se ne brinu samo liječnici, tu je i Zagrebparking. Na njihovim parkirališnim aparatima i dalje se karte ne mogu kupiti kovanicama pa platiše kešom, umjesto utora u koji ide “medo” ili “slavuj”, dočekuje naljepnica na kojoj piše koliko je od aparata udaljen najbliži kiosk ili automat novije generacije na kojem gotovina “prolazi”.

Iskoristit će dijelove

Stotinjak metara, dvjesto ili tristo šetnja je na Hipokratovu friškom zraku na koju moraju biti spremni oni koji parkiranje ne žele ili ne mogu platiti SMS-om, aplikacijom ZgPark ili preko ePK portala Zagrebparkinga, a problem se, podsjetimo, pojavio još u veljači. U fiskalizaciji je ta glavna “caka” jer od 1. siječnja se i samoposlužni uređaji morati spojiti s poreznom upravom, bilo tako da im se ugradi za to poseban softver i program, bilo da se osigura internetska veza koja će sam aparat onda s Poreznom i spojiti, što Zagrebparking, ni jedno ni drugo, nije napravio za svojih tristotinjak od ukupno 427 aparata.

Ovi na kojima se kešom plaćati može aparati su novije generacije koji su postavljani 2018. godine, a “tehnička nadogradnja” na 70 posto aparata koji ne podržavaju kovanice još je u tijeku, kažu nam u Zagrebparkingu.

– Zbog brojnih izazova u poslovanju koje nam je donijela protekla 2020. godina obilježena epidemijom koronavirusa, podružnica Zagrebparking, nažalost, nije mogla utjecati na brzinu odvijanja svih postupaka potrebnih za izvršenje nadogradnje, no svakako će se potruditi da se nadogradnja izvrši u najkraćem mogućem roku, primjenjujući, prije svega, pravila i rokove propisane Zakonom o javnoj nabavi. Po završetku tehničke nadogradnje, mogućnost kupnje parkirališnih karata putem parkirališnih aparata opet će biti dostupna korisnicima, a do tada se unaprijed zahvaljujemo svim našim korisnicima na strpljenju i razumijevanju – poručili su iz Zagrebparkinga, koji je nedavno 32 svoja rabljena parkirališna aparata pokušao i prodati, i to dvaput. Nakon drugog, ponovljenog natječaja, na kojem se tržio 21 ispravan aparat 1996., 1997. i 1999. godišta te jedanaest aparata istih godina proizvodnje, od prodaje se odustalo. Zašto, pitali smo u Zagrebparkingu, koji je početnu cijenu za svaki aparat odredio na sto kuna. Zanimalo nas je i jesu li ti uređaji možda oni koji se fiskalizirati ipak, na kraju, ne mogu. Kažu, pa da.

– Predmetna 32 rabljena parkirališna aparata nemaju mogućnost nadogradnje kako bi se na njima omogućila fiskalizacija, a javni natječaj za njihovu prodaju poništen je zbog vrlo slabog odaziva na isti i postignute iznimno niske prodajne cijene te mogućnosti da neki dijelovi tih starih aparata mogu biti iskoristivi i za aparate novije generacije. To je poslovna odluka podružnice Zagrebparking – pojasnili su nam kako je natječaj poništen jer interesenata s dubljim džepovima jednostavno nije bilo. Za fiskalizaciju preostalih aparata po gradu pak kazali su da je “pri kraju”, a podsjetili su i da je na novim uređajima ona već odavno gotova.

Nove verzije funkcioniraju

– Plaćanje na novim aparatima moguće je vršiti kovanicama, ali i debitnim te kreditnim karticama. Novi aparati omogućavaju kupovinu satne i višesatne karte, komercijalne parkirališne karte, plaćanje i kupovinu dnevne parkirališne karte, kao i kupnju povlaštene parkirališne karte, a vozači ne trebaju isticati takvu kartu ispod vjetrobranskog stakla – rekli su u Zagrebparkingu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije