Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neplaćanje

“Stara vura“ na Gornjem gradu traži novog najmoprimca

stara vura
arhiva VL
15.05.2012.
u 08:00

Muzej grada Zagreba bio je prisiljen posljednja dva najmoprimca sudski izbaciti iz najma zbog neplaćanja

Poznati restoran „Stara vura“ na Gornjem gradu već je više od godinu dana zatvoren, a atraktivan prostor od 228 četvornih metara, smješten u podrumu Muzeja grada Zagreba, sada traži novog najmoprimca.

Bolje zatvoren

– Tužna je to priča o stanju hrvatskog obrtništva danas – kaže Vinko Ivić, ravnatelj muzeja.

Naime, posljednja dva najmoprimca nisu redovito podmirivala obveze, unatoč što su najam dobila preko javnih natječaja pa je muzej svoj novac bio prisiljen tražiti sudskim putem.

– Restoran je zatvoren jer očito ljudi koji se u to upuštaju nisu tome dorasli. Hoće li restoran uspjeti, stvar je onoga tko ga vodi, je li profesionalac u svom poslu, ima li sredstva – objašnjava ravnatelj muzeja koji se na kraju nije uspio naplatiti ni ovrhom, jer bivši najmoprimac nema imovine.

– Unatoč odredbama javnog natječaja niste mogli odabrati onoga za koga ste mislili da je najbolji, već onoga tko ponudi više novca. Ispostavio sam račune, najmoprimac ih nije plaćao, a svejedno smo državi morali na to platiti PDV. Zakonska regulativa je loša, ne štiti vlasnike, jer ne možemo ih izbaciti iz najma. Smiješno je da takvi mogu biti zaštićeniji u ovoj situaciji. Bolje da je restoran zatvoren, jer u tom slučaju nema troškova – kaže ravnatelj Ivić.

Mnoga vjenčanja i krštenja tijekom dugog niza godina odvijala su se u "Staroj vuri“, ali Ivić kaže kako je poznati restoran nekoć imao tradiciju.

– Uvijek smo zagovarali kuhinju zagrebačkog kraja. Posljednji najmoprimci nisu ni afirmirali restoran. U prijavi sve lijepo napišu i nekoliko mjeseci sve lijepo funkcionira, međutim od obećanja ne bude ništa – objašnjava ravnatelj.

Svaki prihod dobrodošao

Restoran "Stara vura“ samo je jedan u nizu ugostiteljskih prostora koji su se proteklih godina ugasili na Gornjem gradu, a ni sam Ivić nije siguran koliko bi otvaranje restorana pridonijelo revitalizaciji Gornjega grada.

– Bolje je pitanje kako funkcioniraju restorani u muzejskim prostorima. Nameti su ogromni. To je ono što bi sadašnja vlada trebala riješiti, a znaju kakvo je stanje. Sve je manje novca, a svaki prihod je dobrodošao – dodaje Ivić, koji naglašava kako je uvijek otvoren za suradnju te se nada kako će ovaj put muzej pronaći pravog najmoprimca. Natječaj traje do 21. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije