Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADNJA DJEČIJEG VRTIĆA

Stanovnicima Vrbana iz Grada poručili: "Imate pravo, ne moraju se posjeći sva stabla"

Marina Pečenko, jedna od osnivačica  građanske inicijative
Foto: Jelena Pišonić Babić
1/19
16.07.2019.
u 17:28

Trenutno je u tijeku postavljanje limene ograde, a iako je jučer nije bilo na pola gradilišta, srušena su još tri stabla.

Vrtić da, uništavanje kvartovskog zelenila ne! – poručuju to stanovnici Vrbana, gdje je prošlog tjedna počela sječa topola i vrba na mjestu budućeg vrtića. A da su uzeli stvar u svoje ruke i nema šanse da odustanu, shvatili su i u Gradu.

-Nemamo mi ništa protiv novog vrtića, dapače. Kvart je pun obitelji s malom djecom i naravno da nam je potreban. No, parcela na kojoj će se graditi jako je velika i vrtić neće zauzimati cijelu površinu, pa je nepotrebno i da posjeku sva stabla tamo, Uvidom u projekt jasno je da se planiraju porušiti sva stabla i na njihovom mjestu posaditi nova. To je besmisleno, ove vrbe i topole tu su godinama, zdrave su i lijepe – objašnjava Marina Pečenko, jedna od prvih koja je ustala na noge zbog, kako kaže, "masakra" nad kvartovskim zelenilom. Jedna je i od osnivačica građanske inicijative i istoimene Facebook stranice Zeleni Vrbani.

A nakon što su stanovnici Vrbana jučer urudžbirali i predali zahtjev za hitan sastanak Uredu gradonačelnika te Gradskom uredu za prostorno uređenje, Marina Pečenko se zajedno s Antonijom Jukić i Majom Pavičić iz inicijative Zeleni Vrbani danas ujutro u Gradskom poglavarstvu našla s pročelnikom Dinkom Bilićem.

Marina Pečenko, jedna od osnivačica  građanske inicijative
1/24

-Optimistični smo, sastanak je prošao u pozitivnoj atmosferi. Dobili smo na uvid Projekt krajobraznog uređenja, koji je dio Glavnog projekta, te je uočeno da su posječena neka stabla koja su prema projektu trebala ostati. Zaključeno je da treba sačuvati svako ostablo koje je moguće ostaviti – kazala je Marina Pečenko te dodala kako je dogovoreno da će se 23. ovog mjeseca naći i sa krajobraznim arhitektom te predstavnicima Ureda Grada Zagreba.

Nakon sastanka lokaciju budućeg vrtića njima je obišao Vedran Crnoja, zadužen za radove na tome gradilištu. Zajedno su, objašnjava Marina Pečenko, obišli svako preostalo drvo te zaključili da nekoliko njih zaista ne smeta radovima i može ostati.

-Za sada se, kazali su nam danas, revidiraju okolnosti te će se provesti ponovna procjena. Što će biti, ne znamo, možemo se samo nadati najboljem – kazala je Marina Pečenko.

Podsjetimo, sve je počelo prošlog tjedna kada su u kvartovski park kao grom iz vedra neba došli radnici i krenuli piliti vrbe i topole. Nitko tada nije znao zašto i što se uopće planira tamo graditi. Upravo je naša sugovornica među prvima odlučila spriječiti uništavanje stabala. Istog dana navečer na ulaze susjednih zgrada nalijepila je letke i pozvala susjede da se okupe idući dan prije dolaska radnika kako bi spriječili radnike da sa zemljom sravne ostatak stabala. I u tome su uspjeli, jer radnici nisu imali nikakve papire, gradilište nije bilo označeno tablom ili ogradom, a jedno od posječenih stabala zamalo je zgnječilo parkirani automobil. Stigla je i policija, a upravo je nepoštivanje propisa Grada bio razlog da se radovi barem nakratko odgode.

Istog su dana nakon reakcije stanovnika Vrbana obavijestili Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka – jug da su krenuli pripremni radovi za izgradnju vrtića koji uključuju postavljanje table i ograde, iako je sječa stabala bez ikakve ograde i table na vidiku krenula još dan ranije. Gradnja novog vrtića koji bi trebao primiti dvjestotinjak djece, kazali su tada, trebala bi početi 22. srpnja, a svoja bi vrata trebao otvoriti za godinu dana. Trenutno je u tijeku postavljanje limene ograde, a iako je jučer nije bilo na pola gradilišta, srušena su još tri stabla.

-Ta tri stabla su smetala gradilištu i znali smo da će ih srušiti, ali isto tako mogu doći i srušiti ona koja tu mogu ostati. Borit ćemo se koliko treba, nekome četiri, pet stabala možda zvuči malo i nevrijedno ovakve borbe, ali kada bi svi tako razmišljali Zagreb bi ostao "ogoljen" – kazala je Marina Pečenko.

Komentara 6

DV
dvorskaluda
20:33 16.07.2019.

Ma daj zamisli! Ne moraju?! Pa lijepo da gradski službenici i dužnosnici za ooogromne plaće (cca 14.000,00 kn ) čitaju prosvjedne navode građana pa neke prihvate, a neke ne. Za tu plaću trebali bi napamet znati broj svih stabala u svakom kvartu kao i promisliti svaku sječu.

IG
igorl
10:05 18.07.2019.

Vrbani 3 su betonjara gora od socijalisticke gradnje. Sad jos nekako izgleda jer je relativno novije, za 10 godina ce biti ruglo bez trunke zelenila s prenagruvanim zgradama i manjkom infrastrukture.

Avatar rubinet
rubinet
20:31 16.07.2019.

Dječiji vrtić? Takav ne postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije