Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mornarska zgrada

Stanovnici Vukovarske 52: Kako da mirno spavamo kad nam nad glavom visi 150 tona?

07.01.2021.
u 17:34

Zgrada je rad Stanka Fabrisa, poznatog arhitekta, i zaštićena je kao spomenik kulture

Situacija u kojoj se trenutačno nalaze stanari zgrade u Vukovarskoj 52 može se opisati kratko i jednostavno: ne poduzme li se nešto, i to brzo, više od 150 tona armiranog betona moglo bi im se srušiti na glavu. Točnije, njima ili onima koji svakodnevno prolaze jednom od najprometnijih gradskih ulica.

Prizor kao s mjesta zločina

Valovita betonska konstrukcija na krovu zgrade, zbog koje je nazivaju i Mornarskom, popustila je u potresu u ožujku, a zbog podrhtavanja u Petrinji statika joj je još više narušena. Situacija zbog toga izgleda kao scena s mjesta zločina: vrpce za zabranu prolaska pješaka okružene su oko zgrade, a obližnji kiosk je zatvoren, kao i ostali poslovni prostori koji se u njoj nalaze. A cijela stvar itekako zabrinjava tamošnje stanare, koji se već devet mjeseci pitaju hoće li se dogoditi tragedija. Neki od njih šale se da nisu sigurni hoće li ih prije udariti automobil ili komad betona s krova objekta u kojem žive.

– U strahu smo, bojimo se i djeca i ja. Ne možemo spavati u miru još od ožujka, a sada je već 2021. godina – rekla nam je Gordana Fočić, jedna od stanarki, a isto nam je rekao i Ante Vlajčević.

– Svi stanari neprestano razmišljaju o tome. U potresu od 29. prosinca raspao se jedan dimnjak koji je dotad bio potpuno “zdrav”, što govori koliko nam je svako novo podrhtavanje opasnost. Do nekih 4 po Richteru možemo preživjeti, ali sve iznad toga bilo bi, mislim, prava tragedija – kazao je Vlajčević, koji je donedavno bio predstavnik suvlasnika u zgradi koja broji stotinjak stanova. Da je situacija opasna, objasnila je i Katarina Peović, saborska zastupnica i stanovnica Mornarske.

– Nakon nalaza statičara stanari na posljednjem, devetom katu zgrade morali su se iseliti jer im je konstrukcija svojom težinom pritiskala strop stana – govori nam K. Peović i naglašava pri tome da je riječ o zgradi koja je zaštićeni spomenik kulture, s obzirom na to da je rad Stanka Fabrisa, poznatog hrvatskog arhitekta. Obnova je, kažu nam stanari, zbog te činjenice zapinjala svih ovih mjeseci, jer je se u obzir moraju uzeti i mišljenja konzervatora.

Tako u rješenju koje je od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Ante Vlajčević dobio u travnju piše da je nadstrešnicu potrebno odmah statički stabilizirati i hitno postaviti podupirače koji će držati krov kako ne bi došlo do još veće štete. No to je bilo u travnju, a kako kaže Boška Trbojević, jedna od suvlasnica u zgradi, nakon potresa u Petrinji postigao se dogovor s konzervatorima, koji su se složili da se nadstrešnica mora ukloniti.

Bandić: Radovi što prije

– Ustanovilo se da tu jednostavno nema spasa. Projekte imamo i sad nam predstoji samo pronaći građevinsku tvrtku koja će obaviti radove, po nekakvoj realnoj cijeni i što prije – objašnjava Trbojević.

O cijeloj situaciji oglasio se jučer i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao da se nadstrešnica mora ukloniti, i to pod hitno, no nije propustio napomenuti i da se radi o zgradi u privatnom vlasništvu te da su stanovnici uklanjanje već trebali sami početi rješavati. A ne učine li to oni, i to što prije, stvar će u svoje ruke preuzeti Grad.

– Ako stanari u idućih deset dana sami to ne počnu uklanjati, onda će Grad Zagreb angažirati firmu koja će to napraviti, a onda ćemo se oko računa morati dogovoriti. Najvažnije je da ljudi nisu ugroženi – rekao je Bandić.

Ključne riječi

Komentara 53

DU
Deleted user
17:47 07.01.2021.

Što sve kod nas nema konzervatorsku zaštitu? Ovaj neboder, po obliku podsjeća na kutiju za cipele kojoj gore netko nabacio "plisirani" komad papira kao kapu... I to je neko arhitekt. postignuće za vijeke vjekova, da čovjek ne vjeruje. Bar da je arhitekt projektirao metalnu nadstrešnicu, ne on je gore metnuo ogroman betonski uteg nad zgradu???

PJ
pjer1963
18:41 07.01.2021.

privatno vlasnistvo se mora privatno sanirati, ili ja nesto pogresno razumijem?

XM
xman100
20:03 07.01.2021.

Neka uzmu tu nadstrešnicu i neka ju namontiraju na Ministarstvo kulture.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije