Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna na Kajzerici:

Stanovnici ovog zagrebačkog naselja ponovno na nogama: Ne damo zadnju livadu u kvartu!

Kajzerica
Foto: Zakaj? Za Kajzericu
25.09.2018.
u 16:20

Predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad Jadranko Baturić smiruje situaciju: Izjasnit ćemo se protiv prodaje i to će biti uvaženo

Prvo su se izborili da se na livadi u središtu kvarta ne podigne crkva. Kako se ništa ne bi sagradilo na zelenoj površini u Bencekovićevoj ulici na Kajzerici, stanovnici su prikupljali potpise i putem peticije. Već godinama dio njih želi da se livada pretvori u voćnjak, vježbalište i dječje igralište, odnosno da ondje bude središnji kvartovski park.

No, njihove želje, pobojali su se, mogle bi ostati samo to, budući da je nedavno lokalnom mjesnom odboru poslan zahtjev za očitovanje za prodaju gradske parcele koja se nalazi upravo na prostoru budućeg parka.

– Iako smo nadležne institucije u nekoliko navrata tražili da Grad Zagreb uđe u otkup zemljišta koje je u privatnom vlasništvu te da okrupni parcele, a potom sagradi park, očito imaju drukčije planove. Bojimo se onoga što slijedi, izmjene GUP-a te prenamjene iz javne i društvene namjene u stambeno-građevinsku, a potom i rasprodaja ostalih gradskih zemljišta na lokaciji te urbanizacija posljednje zelene oaze u kvartu prepunom zgrada – kaže Ognjen Golubić iz udruge Zakaj? Za Kajzericu koja je na čelu inicijative da livada postane park.

Zelena površina u Bencekovićevoj dosad je ostala netaknuta zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. Dio zemljišta, naime, u vlasništvu je Grada, a dio je u privatnim rukama. No, predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb-zapad Jadranko Baturić uvjerava da do prodaje gradskog zemljišta neće doći.

– Procedura je takva da, kad Grad dobije pitanje za prodaju bilo kojeg zemljišta u njegovu vlasništvu, prvo mora tražiti mjesnu samoupravu za mišljenje. Mi ćemo se kao gradska četvrt izjasniti protiv prodaje, a Grad će neupitno uvažiti prijedlog jer je tako uvijek dosad bilo – ističe Baturić.

>> Pogledajte kako žive stanovnici Laništa i Kajzerice dok traju radovi na obnovi rotora

Komentara 8

LI
liskovaca
16:38 25.09.2018.

pobunjenik Ognjen!

VE
verica2
11:10 26.09.2018.

Istina ja da je na Kajzerici, kao i u Sv. Klari, podsljemenskoj zoni, nekim dijelovima Trešnjevke i još kojekuda po Zagrebu bio (ili je još uvijek) na djelu urbanocid za koji bi netko trebao odgovarati. Na mjestu srušenih kućica gradilee su se višekatnice, a izmedju njih su ostale uske ulice bez nogostupa - kao u južnoameričkim favelama. Ne samo centar grada sa svojim vrtovima, dvorištima i parkovima izmedju blokova kuća, nego i Knežija, Voltino pa i Novi Zagreb predstavljaju Beverly Billy u odnosu na Kajzericu, Klaru i slično. Ljudi se s punim pravom bore za zelenu površinu, samo se bojim da će, ako i uspiju, ona služiti isključivo kao gnojnica za izmet "ljubimaca".

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
20:42 25.09.2018.

Trebao se tamo graditi Super konzum. Kako je Gazda u Londonu izgleda da će netko drugi graditi trgovinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije