Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strašna buka

Stanovnici Gračana: 'Skačemo čim krene gondola jer tutnji kao da tenk prolazi'

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/9
13.11.2020.
u 14:45

Uskoro se otvara nova žičara, a njime je već dozlogrdila

Evo još jednog! Tako su podrhtavanje i vibraciju kuća komentirali stanovnici Gračana kad je prije nekoliko dana iznad njihovih glava protutnjala prva gondola s donje stanice žičare. U prvi mah, kažu, pomislili su da je potres, no ubrzo ih je buka drukčija od one na koju su već navikli razuvjerila.

– Čuje se kao da vam tenk prolazi pored kuće – govori Dubravka Štrković, koja posljednje dvije godine “nadgleda” radove na trenutačno najskupljem gradskom projektu. Njezina je kuća u Ulici Gračansko Dolje tik uz zdanje pa je s balkona svakog dana gledala kako joj se vizura mijenja. Vesele se, dodaje Marijan Kos, predsjednik Mjesnog odbora Gračani, što će konačno dobiti žičaru koja je potrebna i cijeloj metropoli, no kad se počela graditi nisu očekivali da će tako “narasti”.

Koliki je konačni ceh

– Mi je u Gračanima zovemo “megalomanska ljepotica”. Donja postaja prevelik je objekt na toliko malom zemljištu, koji ima 13.800 četvornih metara, a sagrađen je na 5600 kvadrata – kaže Kos. Buka koja se trenutačno širi oko žičare, dodaje, posljedica je testiranja brzine, a ostane li tako glasno, MO će tražiti i intervenciju državnog inspektorata.

– Loše su izveli i promet oko donje stanice. Gračanska cesta, koja ide uz nju, prolazi kroz dva parkirališta, a još će ovdje izlaziti iz podzemne garaže. To je županijska cesta koja je transverzala od istoka do zapada, ovuda se voze i oni koji iz Dubrave idu prema centru – kaže Kos. Novom regulacijom Gračansko Dolje trebalo bi postati jednosmjerno, što ne paše stanovnicima, pa su pokrenuli i peticiju. Obilazno zbog trenutačne regulacije mora i Berislav Banić, koji živi iznad tunela.

– Moramo okolo-naokolo do škole, dućana, za sve nam sad treba dvostruko dulje. A kad smo kod kuće, ni onda mira, “skačemo” čim krenu kabine – ističe Banić.

10.11.2020., Zagreb - Radovi na sljemenskoj zicari. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

Za vikend, može se čuti u kvartu, gradonačelnik Milan Bandić otvara rotor izgrađen uz žičaru, a potom slijedi i njezino puštanje u promet koje planiraju, prema najnovijim najavama, u prvom tjednu siječnja. To je i još jedna odgoda jer je Bandić nedavno govorio da će žičaru otvoriti prije Adventa, ali sad kaže da će cijelog prosinca biti probne vožnje.

– A prva službena bit će “kak se šika”, s najboljim skijašima svijeta i gradonačelnikom i premijerom, ako bude našao vremena, u prvoj kabini. Najbolji skijaši svijeta će biti u 48 kabina po 10 ljudi, to je 480 ljudi, plus Zagrepčani koji budu imali sreću biti u prvoj vožnji. Znači, prva službena vožnja prvi tjedan siječnja – rekao je nedavno Bandić, koji se jučer i sam došao uvjeriti kako voze gondole, a na idućoj će Skupštini morati podastrijeti i podatke o ukupnoj vrijednosti žičare. I sve anekse ugovora, izvođače, izvore financiranja te podatke o korištenju kredita, no potiho je to već učinio.

Čeka se 13 i pol godina

Na internetsku stranicu Grada postavljen je cijeli “referat” o projektu, pa piše i kako je sve počelo 25. siječnja 2019. Prva je lopata, dakle, “zakopana” 11 i pol godina nakon što je u srpnju 2007. na staroj žičari detektiran kvar na elektromotoru za koji se procijenilo da se ne isplati popravljati. Godinu prije na javnom je natječaju odabran i glavni izvođač, GIP Pionir, s najpovoljnijom ponudom od nešto manje od 300 milijuna kuna. No, u međuvremenu se, kako su objasnili, zbog nepredvidivih troškova, ceh popeo na 514 milijuna. Toliko, točnije, stoji gradnja, no tu su i ostali troškovi poput projektiranja, priključaka na infrastrukturu, sanacije klizišta, krčenja šume...

Trasa nove žičare bit će duža od stare, iako će većim dijelom ići istim putem, a gondole su predviđene za prijevoz najviše deset osoba te opremljene grijanim sjedalima, WiFi-jem, videonadzorom. Ostvare li se zadnje najave, pak, otvaranje ćemo dočekati 13 i pol godina nakon što je prestala voziti stara, a koliko će koštati karta, još nije poznato.

Ključne riječi

Komentara 44

BE
Berlioz
16:22 13.11.2020.

Klasika, stare babe i dedeki se vazda na nekaj bune. Po cijele dane paze tko prolazi po ulici, čija djeca se igraju, tko kome zalazi u kuću, bore se da u svakoj ulici ima bar pet uspornika, i zovu policiju čim netko slavi rođendan nakon 20 sati.

ZE
zelja71
15:49 13.11.2020.

S obzirom na njihove godine, vjerojatno im smeta sve živo i neživo, od djece koja se igraju do auta koji prolaze. Ima i gora stvar od žičare - čangrizavi penzioneri u stanu pored vašeg.

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
16:17 13.11.2020.

bio prekjučer, bučno je to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije