Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Složan kvart

Središnji trg u Trnskom dobit će ime po našoj Ani Rukavini

Trg Trnsko ponijet će ime Ane Rukavine
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
03.10.2016.
u 13:13

Na Aninu trgu željeli bismo organizirati i akcije upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Deset godina nakon svoje prerane smrti koja je upozorila i mobilizirala naciju u odnosu prema opakom raku koštane srži, Ana Rukavina dobit će u Zagrebu svoj trg. I to ne bilo gdje, već u kvartu u kojem je išla u školu i živjela, u Trnskom.

Uređuju trg

– Na sjednici Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-zapad donijeli smo odluku od tome da trg Trnsko imenujemo Trgom Ane Rukavine. Ta je odluka već upućena u gradsku upravu te očekujemo da se i potvrdi. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo bili jednoglasni, složile su se sve političke opcije. Sada pristupamo uređenju prostora u koji smo već ranije uložili pola milijuna kuna. Očekujemo odobravanje novih 700 tisuća – kaže Jadranko Baturić, potpredsjednik Vijeća i jedan od pokretača inicijative. Ovaj je potez rezultat inicijative kako Vijeća, Bandić Milan 365-stranke rada i solidarnosti tako i Zaklade Ana Rukavina ali i volontera Zaklade Ana Rukavina – Studentskog odbora Stjepan Radić.

– Kako ćemo ove godine obilježiti desetu godinu Anina preranog odlaska i deset godina rada Zaklade koja ponosno nosi njezino ime, želja nam je bila da Ana dobije svoj trg – kaže Mirta Vrančić iz Zaklade Ana Rukavina ističući sreću i beskrajnu zahvalnost što je prijedlog naišao na podršku Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-zapad.

– Želja nam je da taj trg bude mjesto susreta, dječje igre, druženja mladih ljudi, da se na njemu osjeti duh humanosti i zajedništva, a svakako bismo u budućnosti željeli organizirati i akcije upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica na Aninu trgu – govori Mirta Vrančić pa podsjeća kako je prvi prijedlog da se po našoj Ani imenuje zagrebačka gradska površina dala je još 2012. godine gospođa Nura Ismailovski, magistra farmacije i članica Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Gradonačelnik nas podržao

– Javila sam se prije tri godine na poziv Zaklade i volontirala. Svjedok sam vrijednom njezinom radu pa sam predložila Odboru da predložimo preimenovanje trga, kaže Manuela Ivić iz Studentskog odbora Stjepan Radić.

– Kolege su me uputili što treba napraviti, ali i gradonačelnik je podržao inicijativu. I mi smo već dva puta organizirali dobrovoljno darivanje krvotvornih matičnih stanica, a planiramo još jedno za ovu godinu – kaže Manuela Ivić. U Šibeniku već postoji Perivoj Ane Rukavine uređen 2009. godine na njezin rođendan. Riječ je o perivoju na sjevernoj strani srednjovjekovne tvrđave svetog Mihovila.     

Ključne riječi

Komentara 3

MI
MikiPrdekana
14:07 03.10.2016.

Cetvrt i kvart nisu isto. Cetvrt je Tresnjevka sjever a kvart je Voltino. Ah, taj BubyZG...

BO
borutkorajze
11:51 10.10.2016.

Prezimena ženskih osoba se ne sklanjaju (u hrvatskom) pa stoga bi ispravno ime bilo: Trg Ane RukavinA. Da je kojim slučajem riječ o muškoj osobi imena Marko Rukavina, onda bi trg bio Trg Marka RukavinE.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
18:16 04.10.2016.

Nikad cuo da su opcine zvane "cetvrti" u Zagrebu, vec su medju populacijom nazivane "kvartovima". Trnje, gdje sam rodjen prije 70 godina je uvijek bio kvart. Barem za nas koji smo se tamo rodili i tamo zivjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije