Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Limit

Srebrnjak: Morat ćemo otkazati pregled dvadeset tisuća djece

bolnica
Damir Špehar/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
03.06.2010.
u 21:25

Ako se nešto ne promijeni, liječnici će već od sljedećeg tjedna nazvati roditelje i njihovu djecu skinuti s popisa

Krajem sljedećeg tjedna oko 20 tisuća roditelja mališana koji boluju od astme i drugih alergijskih bolesti dišnog sustava, a koji su se liječili u bolnici na Srebrnjaku, mogu očekivati poziv kojim će ih iz bolnice obavijestiti da djecu više ne mogu dovoditi na preglede, te da liječničku skrb moraju potražiti u nekoj drugoj ustanovi.

U minusu 45 posto

Najavio je to danas ravnatelj bolnice Srebrnjak, dr. Boro Nogalo, nakon što ni poslije nekoliko poslanih molbi ministru zdravstva dr. Darku Milinoviću za sastanak u vezi povećanja limita nije dobio nikakav odgovor.

– Poslao sam mu dva pisma, a u ponedjeljak ću isto učiniti posljednji put, pa ako mi i dalje ne odgovori bit ću prisiljen tražiti ga “preporuku” kamo da uputim svu tu djecu na liječenje – rekao je dr. Nogalo.

Naime, ističe dr. Nogalo, iako je bolnica Srebrnjak hrvatski i europski referentni centar za alergije i imunologiju, pa se broj djece o kojoj skrbe povećava iz godine u godinu, novčani limit koji im je dodijelilo Ministarstvo zdravstva nije se povećao.

– Opet smo dobili samo 2, 6 milijuna kuna, pa smo uz racionalizaciju troškova rada, što je značilo smanjenje djece zaprimljene na bolničko liječenje i rješavanje većine pacijenta kroz dnevne bolnice i ambulante, već u ovom trenutku premašili limit za 45 posto – objasnio je dr. Nogalo.

Slično je, ističe, bilo i lani, no tada im je bolnički proračun pomogao “zakrpiti” Grad.

– Gradski Ured za zdravstvo nam je dao 5 milijuna kuna, što je dvostruki iznos od onog koji nam je ministarstvo dalo za godinu dana. Spasili su nas! – naglasio je dr. Nogalo.

Ove je godine, ističe, kriza uzela danak, pa će pomoć od Grada najvjerojatnije izostati.

– Pomagali smo dok smo mogli. Sada je situacija takva da će se ravnatelji bolnica morati prilagoditi proračunima koje im je dodijelilo ministarstvo, ma koliko oni bili nedostatni – rekao je dr. Zvonimir Šostar.

No ravnatelj Srebrnjaka, ističe, bolnica i liječnici dali su maksimum u okviru sredstava s kojima raspolažu.

– Svi liječnici svakodnevno rade u ambulantama i u 20 ambulanti obrađuju 30-ak djece – objasnio je dr. Nogalo.

Uz to, a ima dana objašnjava dr. Nogalo, kada mali alergičari, zbog visoke koncentracije peluda u zraku, imaju većih problema, pa liječnici bez obzira na smjene dodatno rade i u Hitnoj ambulanti.

– Uz ravnateljske obveze i sam s bolesnom djecom radim fizikalnu terapiju, te u dnevnoj bolnici – kaže dr. Nogalo i dodaje da liječnici na Srebrnjaku ne mogu raditi više no što rade.

Ne traži, ističe, od ministarstva da im iz proračuna daju svih 45 posto, ali moli za pomoć.

Mole za pomoć

– Dovoljno bi bilo i 20 posto da nastavimo primati djecu i raditi punim kapacitetom, makar to značilo da se liječnicima, kao i puno puta dosad, neće plaćati slobodni dani koje provedu radeći – ističe ravnatelj.

Sada ih ministarstvo želi spojiti s bolnicom Sveti Duh, koja ima daleko veće financijske dubioze.

– Kakvog to smisla ima? – pita mjerodavne dr. Nogalo.

A slično mišljenje o spajanju ima i gradski Ured za zdravstvo.

– U načelu nisam protiv racionalizacije troškova spajanjem bolnica, no ovo konkretno spajanje ne razumijem jer znači da će se dječja bolnica spojiti s ustanovom koja nema pedijatriju, pa ni iskustva o potrebama i radu u tom području – istaknuo je dr. Zvonimir Šostar.

Komentara 5

CH
chemica
22:29 03.06.2010.

Kako mi je rekla jedna doktorica: \"NEMOJ biti bolestan\"! Ne u ovakvoj Hrvatskoj. U državi u kojoj Ministra zdravstva glumi lik koji je, u najboljem slučaju, intelektualno sposoban čuvati ovce.

BA
balstan
09:20 04.06.2010.

Naš ministar je najbolji ministar na svijetu i on najbolje zna što je najbolje za Hrvatsku.Lijep ,pametan,bistar,stručnjak bez premca na svijetu,domoljub i rodoljub. Admine,jel sad dobro ????

VI
Vito
09:37 04.06.2010.

chemica - u najboljem slučaju, intelektualno sposoban čuvati ovce. Prije bih rekao da hdz ovce čuvaj njega kao janje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije