Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrećice na skladištu

Spremne od lipnja, a neće još na adrese

Milan Bandić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
19.11.2018.
u 09:01

Problem je i činjenica da ne postoji kompostana, pa se sadržaj vrećica te spremnika nema kamo prazniti

U skladištu su na čekanju, a tamo će do daljnjega i ostati. Vrećice za odvojeno prikupljanje otpada, koje su, prema prvotnim najavama Grada, na adrese Zagrepčana u zgradama trebale stići ovog mjeseca pa onda “do kraja godine”, neće se u stanove distribuirati barem još nekoliko mjeseci unatoč tome što je natječaj za njihovu nabavku proveden još u svibnju.

Pokušali, nije išlo

Raspisana je tada javna nabava vrijedna tek nešto manje od 50 milijuna kuna bez PDV-a kojom se tražila tvrtka spremna isporučiti gotovo 21 milijun vrećica za plastiku te gotovo 34 milijuna vrećica za biootpad. Rok za dostavu ponuda bila je sredina lipnja, a do tada se Gradu javila jedna tvrtka, Weltplast, koja je zaključila da tražene vrećice mogu isporučiti za 30 milijuna kuna, odnosno za 20 milijuna manje nego što se isprva predviđalo da će vrećice stajati. Ponuda je to koja je tada ocijenjena valjanom, ali Weltplast posao još uvijek nije dobio.

– Nismo još potpisali nikakav ugovor s Gradom – kratko nam je rekao Boris Herceg iz Weltplasta, koji je u lipnju bio i na otvaranju pristiglih ponuda za vrećice. Odnosno, pristigle ponude jer vrećice za biootpad i plastiku ponudila je isporučiti samo jedna jedina firma. A što će s tom jedinom ponudom već pet mjeseci razmišljaju u Gradu iz kojeg nam kažu kako još nisu odlučili kome dati posao.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

– Postupak je pregleda i ocjene ponuda za vrećice za plastiku i biootpad u tijeku – objasnila je Danijela Fabijanec, pročelnica Gradskog ureda za javnu nabavu koji pola godine proučava jednu jedinu ponudu. A da se ona i donese, kažu nam u Holdingovoj podružnici Čistoća, ne bi vrijedilo ništa jer se vrećice, da se i napune, nemaju gdje prazniti.

– Zna se tko će isporučiti vrećice, kao što se i zna da će ih Hrvatska pošta distribuirati. Ono što se, međutim, ne zna jest u koje bi se kontejnere bacale i gdje bi se ti kontejneri praznili – govore nam neslužbeno u Čistoći u kojoj nemaju dovoljan broj spremnika za biootpad da bi ih mogli smjestiti pokraj zgrada. Oni će stići, kažu nam, ali postavit će se onda kao problem činjenica da je grad bez kompostane.

– U Markuševcu i na Jakuševcu dvije su koje koristi Zrinjevac, ali one nemaju kapacitet da prime biootpad svih urbanih domaćinstava – kažu u Čistoći. Kad bi se trebala graditi kompostana predviđena Planom gospodarenja otpadom donesenim krajem svibnja, još se ne zna. Najveći problem stvara lokacija postrojenja koja bi na kraju trebala biti izvan granice metropole.

– U Brezovici smo probali, ali nije išlo, ljudi je ne žele. Razgovarao je gradonačelnik s načelnicima općina u blizini, nadamo se da ćemo tako uspjeti riješiti problem lokacije – kažu nam u Gradu, dok je sam gradonačelnik Milan Bandić već istaknuo kako će mjesto za izgradnju kompostane imati do Nove godine. Obrada biootpada izvan grada mogla bi, doduše, značiti konačno poskupljenje smeća za Zagrepčane. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto se još uvijek nije objavio novi cjenik Čistoće koji je “na odobravanju kod gradonačelnika” od travnja.

– Građani Zagreba žele imati drobilicu građevinskog materijala koja ne ometa naseljeno mjesto, a kompostanu ćemo naći i platiti u drugoj jedinici lokalne samouprave. Kada to ne želite imati na svom području, onda to trebate platiti – objasnio je Bandić na posljednjoj sjednici Skupštine, pa dodao kako je on sve pokušao riješiti. Ako ne ide u Brezovici, ići će negdje drugdje. U svakom slučaju, morat će ići brže jer do 2020. godine Hrvatska je dužna odvajati 50 posto otpada, a svaki će poen manje značiti određene penale Europske unije, koji bi se u konačnici mogli odraziti upravo na mjesečnim računima za odvoz smeća. Podsjetimo, Odluka o načinu prikupljanja otpada u Zagrebu usvojena je zadnjeg dana siječnja ove godine, a iako je stupila na snagu osam dana kasnije, odvajanje različitih vrsta otpada u glavnom gradu i dalje je uglavnom samo teorija.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Ni ugovora ni cjenika

Neki od spremnika podijeljeni su, ali mnogi još uvijek nisu pa ne vrijede ni propisane kazne za one koji otpad ne odvajaju. Kazne su određene Odlukom o načinu prikupljanja otpada, ali su ujedno ugovorne, što znači da ne važe dok Čistoća i fizička osoba kojoj se predaje spremnik ne potpišu ugovor. Taj je ugovor zapravo izjava kojom se davatelj usluge, odnosno Čistoća, pojedincu obvezuje dati odgovarajuće spremnike ili vrećice propisane odlukom, dok se korisnik obvezuje zaprimiti ih i o njima voditi brigu. U roku od 90 dana nakon stupanja odluke na snagu Čistoća je trebala izjave dostaviti svim Zagrepčanima, a na njima je trebao stajati i novi cjenik. Te papire stanovnici metropole od Holdingove podružnice još nisu dobili, baš kao ni spremnike te vrećice, za koje se u veljači predviđalo da bi na adrese mogli stići u roku od pola godine.

– U odvajanju bit ćemo prvi u Hrvatskoj – ponovio je gradonačelnik po stoti put prošlog mjeseca, otprilike u isto vrijeme kad je podjela vrećica, koje se u Zagrebu čekaju pola godine, počela u Zablaću pokraj Šibenika.   

>> Pogledajte podzemne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u Zagrebu

 
Ključne riječi

Komentara 9

Avatar links
links
10:43 19.11.2018.

klsika za klaunsko-cirkusko funkcioniranje grada... naizgled ušminkano a ispod.... fekalije... umjesto da su konačno riješili Jakuševac, izgradili deponije, spalionice pa onda posijali brdo kontejnera po gradu oni idu kontra putem.. i sada su se sjetili da to što se gradjanee prisiljava na neko kvazi- odvajanje smeće nema smisla jer oni nisu spremni... ali zato treba ponovo glasati za glavatog populistu pa će on to riješiti za 15-ak godina dok se kumovi i rodijaci malo priberu

2X
2Xgeneral
10:58 19.11.2018.

vrećice su bile spremne već prije 18 godina kad sam došel za predsjednika belog zagreb grada. puno toga je bilo spremno al imoji pajdaši, zemljaci i likovi istog mentalnog koda, matanskog, sve smo porušili u zagreb gradu. spizdili smo 150 milijardi kuna u ovih osamnaest godina i nism onapravili niti jednu cestu i to je veliki uspjeh - rekao je matan miki nakon 4-5 krafni. doduše malo sam dužan z akrafne pa me buju pekari počeli naganjat a ja bum se sklonil u remetinec tak da buju dobili figu frišku od mene.

HE
herojulice
14:14 19.11.2018.

Daleko su još izbori, ima vremena, polako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije