Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukidanje monopola

Šprem: Zbog prijetnji taksista tražio sam zaštitu svoje obitelji

sprem (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/14
26.10.2010.
u 12:15

Konkurencija ipak dolazi! Nenajavljenim prosvjedom zagrebački taksisti htjeli spriječiti odluku Skupštine

– Samo da znate, već sam tražio policijsku zaštitu za obitelj. Za sebe neću tražiti. Nije me briga. Možete me zatući ako hoćete! – povišenim glasom rekao je sinoć taksistima vidljivo uzrujani predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem.

(Ne)poštena konkurencija

Za obitelj se zabrinuo jer su mu taksisti pri izlasku iz Stare gradske vijećnice u Ćirilometodskoj 5 zaprijetili "neka čuva sebe i obitelj". Kad se vraćao na Skupštinu, izviždali su ga, trubili mu, a neki su taksisti pridržavali svoje agresivnije kolege da ne nasrnu na Šprema. Taksisti su ga optužili da radi za Pavu Zubaka, od čega se on za govornicom ogradio, rekavši da se sa Zubakom nikad nije čuo ni vidio, ni službeno ni neslužbeno.

Taksisti iz Udruge radio taksi Zagreb stajali su u taksijima zakrčenoj Ćirilometodskoj od 11.30 do 20 sati, nezadovoljni odlukom prema kojoj na 600 stanovnika treba biti jedno taksi-vozilo, što znači da će zagrebačke ulice doći još 276 taksista. Prijedlog je to SDP-a, a podržali su ga svi gradski zastupnici osim onih iz HSS-a i HSLS-a koji su bili protiv i HDZ-a koji se suzdržao.

Taksisti su, razočarani odlukom, poručili da nije slušan "glas pravde i poštenja", a to konkretno znači, objasnio je glasnogovornik taksista Mirsad Hukić, da će ih konkurencija dampinškim cijenama izbaciti s tržišta i strpati novac u džep, a onda nestati. Tvrde da se oni zalažu za liberalizaciju, ali optužuju Grad da ih je deset godina ugrožavao time što im nije dopuštao da zaposle više vozača na jedan automobil. No priznali su da nisu dali ni jednu inicijativu za tu ideju.

Iako prosvjed nisu prijavili, zauzeli su ulice oko središnjice SDP-a na Iblerovu trgu te Mesničku, iz koje su se povukli kad je došla policija. Jedan je taksist priveden zbog vrijeđanja policajaca.

Promišljena trategija

Tomislav Buterin, načelnik PU zagrebačke, samoinicijativno se pojavio u Skupštini nudeći Špremu zaštitu, no on je nije prihvatio. Načelnik Buterin odluku policije da ne privodi taksiste prosvjednike, za razliku od onih u Varšavskoj koje su priveli u roku od nekoliko minuta, nazvao je promišljenom strategijom.

Na sjednici su bili i predstavnici Taksi Cammea koje su neki prosvjednici psovali i poručili im "da će vidjeti što su purgeri".

Šprem se pitao gdje je sada Pravo na grad jer smatra da je liberalizacija tržišta i dostupnost jeftinog taksi prijevoza i te kako pravo građana na grad.

Darko Vuletić (HSS) zastupao je stajalište zagrebačkih taksista rekavši da će 1036 postojećih ostati bez posla te tražio da se ta točka skine s dnevnog reda.

– Tko će ostati bez posla? Pa predložena odluka štiti upravo njihova radna mjesta. Na natječaju će se tražiti samo novi – kazao je Tomislav Saucha (SDP).

Zagrebačkim se taksistima pokušao dodvoriti i Darinko Kosor (HSLS) koji je kazao "da u Londonu taksije voze Londončani, pa je red da u Zagrebu to rade zagrebački dečki".

HDZ se s govornice zalagao za liberalizaciju, ali se nije odredio što zamjera predloženoj odluci.

Komentara 203

SN
snovak45
15:02 26.10.2010.

Net hr piše: \"U policiji kažu kako prosvjed nije prijavljen.\" Ali nema hapšenja kao u Varšavskoj, pa ne će svoj svoga, ne ?

OB
-obrisani-
19:28 26.10.2010.

svi koji su taxisti rodom iz susjednih zemalja pod hitno im oduzeti licencu pa neka si misle di će onda igrati šah...šufteri

BE
belbezub
13:45 26.10.2010.

VRLO JE INDIKATIVNO da svi koji osuđuju ovdje taksiste i prozivaju ih ne radnicima i da bi napokon mogli početi raditi uredno ostavljaju svoje komentare između 8-16! SVE SAMI POŠTENI NAROD KOJI TOLIKO RADI NA SVOJIM POSLOVIMA DA JE TOO ZA POLUDITI! Lijep pozdrav MARLJIVIM RADNICIMA u hrvatskim tvrtkama i još većima koji sjede doma i još uvijek se osjećaju prozvanima da druga nazivaju ne radnicima! tipičan hrvatski narod :) jal i osude bez da znaju o čemu se radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije