Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija

Spasili ozlijeđenog s 25 metara visokog zvonika

HGSS izveo vježbu spašavanja unesrećenog s tornja župne crkve u Rudama
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/7
04.03.2021.
u 12:57

U Rudama kod Samobora održana vježba samoborskog HGSS-a i vatrogasaca

Upomoć! – vikao je ozlijeđeni radnik na skeli crkve sv. Barbare u Rudama pored Samobora čiji se zvonik trenutačno obnavlja. Porezao se na lim koji se mijenja na 25 metara visine pa su mu prvo u pomoć priskočili članovi DVD-a Rude, njih četvero. No kako oni nemaju opremu niti su obučeni za spašavanje na visini, preuzelo je 11 članova HGSS-a Samobor koji su pristigli u dva vozila. Vrlo brzo su postavili tzv. tirolsku prečnicu, svojevrsnu žičaru kojom su unesrećenog, nakon što su mu mobilizirali ruku i zaustavili krvarenje, spustili na tlo. Okupljeni, stotinjak stanovnika Ruda i prolaznici, sve su napeto gledali, no tek su s vremenom shvatili da nije riječ o stvarnom događaju, već o vježbi koju HGSS provodi kako bi ostali uvježbani i provjerili opremu.

– Činimo to redovito, a ovaj put smo vježbu odlučili odraditi u urbanim uvjetima. Iskoristili smo priliku dok se crkva obnavlja te je opasana skelama, koje se uskoro i skidaju jer je renovacija pri kraju – kaže Dubravko Regović, član HGSS-a Samobor već više od 40 godina. No imaju oni, dodaje, pune ruke posla gotovo svaki vikend, i to najčešće na obližnjem Samoborskom i Žumberačkom gorju. Iscrpljenost, epileptični napadaj, izgubljenost... razlozi su zašto najčešće odlaze na teren.

– Bude jedna do dvije intervencije po vikendu, samo ove godine bilo ih je 10 do 15 – zaključuje Regović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije