Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nerealizirani projekti

Špansko: Nema novog vrtića, bazena... Zašto nas Bandić ne voli?

09.08.2016., Zagreb - Zagrebacko naselje Spansko.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/6
11.08.2016.
u 13:43

Mnoge su investicije davno trebale početi, a neke i završiti, ali se uvijek nešto prepriječi. U GČ-u kažu kako Grad nema sluha za njih

Bazen na mjestu karting-centra, novi dječji vrtić, obnova i proširenje Doma zdravlja projekti su u Španskom o kojima Grad govori već godinama.

Da im se bliži epilog, najavljivalo se još 2014., a lani su sve tri investicije trebale barem početi, ako ne i biti dovršene. Stanovnici već osjećaju frustraciju kad im netko spomene ulaganja u naselje. Stalno se nešto obećava – i na tome uglavnom stane. Pa se mnogi, može se čuti u kvartu, pitaju: zašto nas Bandić ne voli?

Andrić: Mi smo svoje odradili

Ova tri projekta samo su dio najavljivanih otkako se naselje počelo razvijati osamdesetih godina prošlog stoljeća i dobilo konture koje ima i danas. I trebali bi biti, prema najavama, u najvišem stupnju dovršenosti. No govorilo se svojevremeno i o gradnji doma umirovljenika u Medarskoj, crkve u POS-ovu naselju uz Zagrebačku aveniju, doma kulture u Parku hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, produljenju tramvajske pruge od remize do Španskog, pa čak i gradnji korejskog kulturno-sportskog centra na zemljištu kod NK Španskog. Inicirao ju je Taekwondo klub Jastreb, koji je o realizaciji pregovarao i s korejskim parlamentom. Projekt je podupro i Grad, koji bi ustupio 9000 kvadrata zemljišta, a realizirao bi se kroz javno-privatno partnerstvo uz potporu vlade Republike Koreje. Na spomen tog projekta u Španskom se samo nasmiju. – Zvuči kao znanstvena fantastika – dobacuju ironično ističući kako se tijekom godina nije mogla ni natkriti tržnica, još jedno neispunjeno obećanje. Problem je i nedostatak odvodnje na Trgu Ivana Kukuljevića, zbog koje je omiljena površina stanovnika za svake jače kiše pod vodom pa su Špansko prozvali zagrebačkom Venecijom.

– Kada je novo Vijeće gradske četvrti 2013. preuzelo funkciju, zadali smo si ciljeve, krenuli u rješavanje papira, tražili izmjene GUP-a i odradili sve što smo mogli. No nema baš puno sluha Grada za Špansko, a ni za cijelu četvrt Stenjevec – kaže predsjednik GČ-a Vladimir Andrić. Ukratko, dodaje, svi veći projekti, koje treba financirati Grad, stoje. I uvijek se nešto prepriječi da do realizacije ne dođe. Bili to nedovršeni imovinskopravni odnosi, kao u slučaju kartinga, ili loš projekt poput obnove Kukuljevićeva trga, od kojeg su odustali nakon što su ga u godinu dana triput vraćali na doradu.

Dvadeset je godina isto

Da se Špansko nije promijenilo već 20 godina, smatra i Marija Ozmec koja u tom naselju živi, ali i radi na trošnoj tržnici.

– Nemamo ni lift koji bi nam puno pomogao pri prebacivanju robe iz skladišta na klupe. A trebalo bi nešto i za mlade napraviti, a ne da se u skupljaju u kafićima – kaže M. Ozmec koja podupire projekt doma kulture na livadi preko puta tržnice. S njom se slaže i Ljupko Klišanin te dodaje da mladima u kvartu treba i sportsko-rekreacijski centar. Svake godine 300 djece na području četvrti ostane bez mjesta u vrtiću jer nove zgrade nema, a projekt je izrađen. I stanovnici se pitaju – dokad će njihov kvart biti na čekanju? 

Komentara 39

SX
sudbina x
16:29 11.08.2016.

Nema Bandić vremena za zapadni dio grada ali zato i te kako vodi brigu o istočnom. Još malo pa će izbori a onda mu građani zapadnog dijela trebaju zahvaliti na svemu što je za njih učinio...

HE
herojulice
14:23 11.08.2016.

Ma nemojte plakati. Doći ćete i vi na red. Dobit ćete fontanu.

DU
Deleted user
22:14 11.08.2016.

Bazen na zapadu... da mi je to vidjeti... da napokon mogu klince na plivanje poslati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije