Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene pravdaju dugovima

Šok za umirovljenike – za smještaj u domu platit će od 160 do 1000 kn više

Milan Bandić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
07.06.2018.
u 16:15

U prosjeku penzioneri će za smještaj plaćati 12 posto veći mjesečni ceh, a koju kunu više izdvajat će i za balkon, pomoć u kući, boravak...

Gospođo, pa poskupjelo je to već, nebu od ljeta. Ne znam točno koliko, mislim da nije strašno – objašnjavala nam je jučer simpatična djelatnica doma za starije Trešnjevka. Recepciju smo nazvali da se uvjerimo je li odluka gradonačelnika Milana Bandića o poskupljenju domova objavljena u službenom glasniku točna jer udar na umirovljenike, osim u dokumentu u koji rijetko koji Zagrepčanin zaviruje, nigdje drugdje nije posebno naznačen. Od 1. lipnja, međutim, stanovnici deset domova kojima upravlja Grad smještaj će doista plaćati u prosjeku tristotinjak kuna više nego dosad.

Najgore u apartmanima

Točnije, cijene su se popele za sve vrste soba, i to 12 posto, pa je poskupljenje jednokrevetnih između 250 i 320 kuna, dvokrevetnima je cijena narasla od 160 do 300 kuna, dok će najgore proći penzioneri koji žive u jednokrevetnim apartmanima. Oni će svoj smještaj plaćati 450 kuna više nego dosad.

– Došla nam je obavijest da se ide u korekciju cijena i da će sad smještaj biti organiziran po stupnjevima. Nisam sve shvatila, osim da ću od ovog mjeseca za sobu koju dijelim s još jednom gospođom morati dati 2700, a ne 2450 kuna – ispričala nam je umirovljenica iz doma Maksimir, koja nije željela da joj objavimo ime “kako ne bi imala problema”. Stupnjevi o kojima je govorila, a po kojima će biti organiziran smještaj, u najkraćim se crtama može objasniti tako da će oni umirovljenici kojima treba pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti dom plaćati više.

Prvi stupanj usluge pruža se funkcionalno neovisnom korisniku koji samostalno zadovoljava svoje potrebe, a iz zdravstvenog stanja se može zaključiti da mu pomoć druge osobe nije potrebna – objašnjava se u Zaključku o cijenama, u kojem stoji i kako se drugi stupanj usluge pruža djelomično ovisnom korisniku kojemu je potrebna pripomoć pri zadovoljenju osnovnih potreba. Treći stupanj usluge za funkcionalno je ovisne korisnike kojima je potrebna pomoć druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu, dok je četvrti stupanj za umirovljenika kojima je zbog Alzheimerove ili drugih demencija potrebna pomoć i nadzor druge osobe u punom opsegu. U svim domovima taj posljednji stupanj plaćat će se sedam ili sedam i pol tisuća kuna, ovisno o tome je li soba dvokrevetna ili jednokrevetna, dok ostale cijene variraju.

Primjerice, u domu za starije Centar jednokrevetna se soba dosad plaćala 2200 kuna, a njena cijena će sad, ovisno o stupnju, biti i tisuću kuna veća. Konkretno, umirovljenicima koji se mogu sami brinuti o sebi soba će poskupjeti 250 kuna, onima koji trebaju djelomičnu pomoć osoblja 750 kuna, a onima koji su ovisni o pomoći drugoga 1050 kuna. Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić objasnila je kako je do toga, nažalost, moralo doći.

– Ukupni rashodi proteklih godina bili su znatno veći u odnosu na ostvarene prihode. Grad je samo u prošloj godini za poslovanje domova iz proračuna izdvojio više od 13 milijuna kuna, no unatoč toj podršci domovi sve teže podmiruju troškove poslovanja – rekla je Galić, pa dodala kako cijene gradskih domova nisu ekonomske, što je dovelo do dugova dobavljačima.

Prijevoz 400, umjesto 300 kn

A osim samog smještaja, skuplji su i “dodaci”, pa će se sad soba s balkonom plaćati 150, a ne sto kuna kao dosad, dodatak za dijetalnu prehranu bit će deset, umjesto osam kuna, dok će serviranje u sobu stajati šest, a ne više pet kuna. Sat vremena pomoći u kući koštat će 50, umjesto 40 kuna, a oni koji u domove za umirovljenike idu na poludnevni boravak platit će ga, umjesto 1516, 1600 kuna. Također, žele li prijevoz do boravka, stajat će ih to 400, a ne, kao dosad, 300 kuna. Podsjetimo, u Zagrebu deset je domova kojima upravlja Grad, a za smještaj je dostupno i tridesetak privatnih. U njima, međutim, soba se rijetko može dobiti ispod četiri tisuće kuna, a cijena im je najčešće oko šest tisuća kuna.

Milan Bandić
1/8

 

Komentara 72

DU
Deleted user
17:42 07.06.2018.

bandicu..ne radi se o umirovljenicima..radi se o tebi..to su metode..crvenih kmera..partizanski nacin ratovanja..iz sume pa bizi..

TH
than
17:41 07.06.2018.

To sa domovima kod nas je poprilična misterija. U 'gradskim' domovima u Zagrebu je cijena doma niža, zaposlenika ima dovoljno i plaća su korektne. Zato i svi gledaju da se tamo 'uhljebe'. U privatnim domovima zaposlenika nema dovoljno, plaće suu im praktički potcjenjivačke, u većini nema niti medicinske sestre već su samo njegovateljice, a cijena doma je viša. Što bi se reklo - wild, wild west.

DU
Deleted user
17:29 07.06.2018.

Koje bedastoće ovdije pišu. Koliko je umirovljenika smješteno u državne domove? U Splitu državni domovi imaju kapacitet oko 800 mjesta a na listi čekanja je desetak puta više ljudi. Veči dio populacije koja ima potrebu za smještaj u dom je u privatnim domovima gdje su cijene od 500 eura na više i država niti prstom ne mrda da olakša smještaj tim ljudima. U neko doba su i oni izdvajali da bi ovi u državnim domovima imali bagatelne cijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije