Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani otvorenih vrata udruga

SO DO daruje glazbom

SO DO orkestar
Foto: Promo
1/2
25.05.2018.
u 16:05

Povodom Dana otvorenih vrata udruga, SIMFONIJSKI ORKESTAR MLADIH SO DO CENTAR ZAGREB - EL SISTEMA HRVATSKA, održat će koncert u parku Maksimir u subotu 26.05. u 16.30h.

Na repertoaru će biti izbor iz programa koji se vježbao tijekom ove školske godine, a na temu "Glazba od djece za svijet i od svijeta za djecu". Prethodno će biti održana generalna proba od 14 do 15 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova ulica 18, na koju pozivamo sve zainteresirane građane, pogotovo djecu i mlade koji se žele priključiti orkestru.

Repertoar se sastoji većinom od poznatih djela klasične glazbe čije će prepoznatljive melodije, energija i efektna orkestracija biti zanimljive kako ljubiteljima klasične glazbe tako i široj publici. Izvode se skladbe Marca Antoinea Charpentiera, Johannesa Brahmsa, Petra Iljiča Čajkovskog, Georgesa Bizeta i Johanna Straussa mlađeg. Dirigenti su Daniel Čolić i Ante Sladoljev.

Orkestar čine djeca i mladi različite dobi, različitog predznanja i možda nekih drugih interesa, ali svi s istom ljubavlju prema glazbi koja ih je okupila u zajedničkom muziciranju u orkestru udruge SO DO – El Sistema Hrvatska. Udruga provodi program društvenog razvoja djece i mladih koji koristi glazbu kao sredstvo postizanja društvene promjene, u svijetu poznat po nazivu El Sistema. El Sistema metodologija zasniva se na grupnom glazbenom educiranju unutar simfonijskog orkestra.

Foto: Promo

El Sistema je nastala u Venezueli prije više od 40 godina gdje je uz veliki entuzijazam maestra i vizionara J. Abrea program riješio brojne socijalne probleme odnosno maknuo mnogu djecu s ulice i dao im smisao i radost življenja uz glazbu. Danas u Venezueli gotovo svako naselje ima svoj orkestar te je kroz program prošlo više od 900.000 djece i mladih.

Zbog izuzetnih rezultata koje El Sistema postiže u životima djece i društvenim promjenama čitavih zajednica, kao i u glazbenoj izvrsnosti, mnogi su umjetnici i sociolozi počeli dolaziti u Venezuelu i proučavati ovaj društveni i glazbeni fenomen. To je rezultiralo usvajanjem načela i metoda El Sistema u mnogim zemljama svijeta. Iako je inicijalna ideja bila odvratiti djecu od droge, kriminala i opasnosti ulice, kao i spasiti ih od siromaštva, u mnogim zemljama razvijenog svijeta gdje fizičko siromaštvo nije primarni problem, El Sistema donosi izuzetne rezultate u razvoju njenih sudionika. To je osnovna svrha El Sisteme – posredstvom glazbe pozitivno utjecati na osobni razvoj pojedinaca i to je ono što mi radimo i u Hrvatskoj.

S nadom da će nas vrijeme poslužiti, pozivamo vas sve u Park Maksimir!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije