Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimska služba

Sa snijegom će se boriti gotovo 300 ekipa, pripremili i 24.000 tona soli

Sveti Ivan Zelina: Predstavljen plana rada zimske službe Zagrebačke županije
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/8
15.11.2017.
u 09:35

U stanju su pripravnosti od danas do 15. travnja, a tvrde da ih vremenske nepogode neće iznenaditi te da će prometnice biti prohodne

Ralice, posipači i freza za snijeg “ulašteni” su i pregledani, a u skladištu je pripremljeno 5000 tona soli i jednako toliko kubičnih metara sipine. Ukupno 28 ekipa zagrebačkih Županijskih cesta spremno je za snijeg, poručili su jučer na predstavljanju plana rada Zimske službe u Goričici kod Svetog Ivana Zeline.

Ne može se baš do asfalta

Ondje je od danas stacionirano i glavno središte Zimske službe za Zagrebačku županiju, uz koje će djelovati još šest mjesta pripravnosti u Okujama, Samoboru, Jastrebarskom, Zaprešiću, Ivanić-Gradu i Vrbovcu. Zadnja nadcestarija bit će zadužena za Martinsku Ves i Rugvicu, a u slučaju potrebe kao dodatno mjesto pripravnosti koristit će se i Rugvica za ceste na području te općine i Dugog Sela.

Sveti Ivan Zelina: Predstavljen plana rada zimske službe Zagrebačke županije
1/18

– Zimska služba ove će sezone koštati gotovo 14,5 milijuna kuna, što je izrazito visok iznos. Ako zima bude iznadprosječno loša, potrošit ćemo i više novca, ali daj Bože da bude što manje snijega. Što se izvedbe tiče, u to ne sumnjam jer je za operativce to već rutinski posao – istaknuo je zagrebački župan Stjepan Kožić.

Županijske ceste zadužene su za održavanje prohodnosti svih županijskih i lokalnih prometnica, odnosno 729,90 kilometara u III. razini prednosti i još 547,24 kilometra u IV.

– Na cestama tih razina prednosti pod prohodnošću se podrazumijeva do 15 centimetara snijega te osiguravanje prohodnosti između 5, odnosno 7 i 20 sati – objasnio je Zdenko Majzec, ravnatelj Županijske uprave za ceste. Međutim, iz Županijskih cesta upozoravaju da se i sami vozači trebaju pripremiti za zimske uvjete.

– Ljudi moraju biti svjesni da ne možemo snijeg očistiti do asfalta, odnosno da je to prevelik trošak. Oni se sami moraju pobrinuti da na pogonskim kotačima imaju zimske gume i lance ili pak sve četiri zimske gume te da brzinu prilagode uvjetima na cesti – istaknuo je Majzec.

Prva rata stiže na naplatu

Za prometnice u prvoj i drugoj razini prednosti, odnosno brze ceste i autoceste te javne prometnice s prosječnim godišnjim dnevnim prometom većim od 4000 vozila zadužene su pak Zagrebačke ceste.

– Imamo 264 ekipe, 19 tisuća tona soli, a 16 tisuća u pričuvi. Ovo sve radimo kako bismo prestrašili snijeg, otjerali ga iz grada. Vjerojatno će strojevi Zagrebačkih cesta dio snijega i otjerati – objasnio je na smotri Zimske službe Zagreba gradonačelnik Milan Bandić. On nije govorio o stanju cesta na području grada, ali se Kožić osvrnuo na loše lokalne i županijske prometnice.

– Prije dvije godine za sanaciju cesta digli smo kredit od 50 milijuna kuna i obnovili 170 kilometara prometnica, ali prva rata iduće godine dolazi na naplatu i bojim se da će sanacija tu zasad stati – kazao je Kožić.

VIDEO: Novi Rotor u Zagrebu

Komentara 2

DU
Deleted user
12:52 15.11.2017.

Bu to Batman pojel!

DU
Deleted user
22:47 17.11.2017.

vlada bi trebala uspostavit pracenje i kontrolu tim huliganima koji godinama pljackaju drzavu prikazivanjem potrosenim materijalima te radnim vremenom ja ih pratim godinama u svim opcinama i doso do zakljucka da poslovi se dobivaju preko veze i pranje novaca na djelu ,to je uobicajna i uhodana mreza jer nema kontole ,a ceste su nam najgore u evropi a najskuplje odrzavanje cudno zaar ne ,,betmeni rade u rukavicama belim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije