Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zoološki vrt

Smeđa medvjedica Etta dobiva novi dom u kojemu će uživati i u kupanju

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/8
14.01.2021.
u 11:30

U projektu modernizacije šire se nastambe u Zoološkom vrtu, a na jesen stižu i dabrovi

Obožava voćne torte i rado se sunča na umjetnim stijenama. Malo je sramežljiva kad joj ljudi dođu u goste pa se sakrije, no, sve u svemu, 33-godišnja smeđa medvjedica Etta maksimirska je ljubimica i jedan od najstarijih sisavaca zvjerinjaka. Voli ona i svoju nastambu, a još više će je voljeti od listopada, kada će dobiti ganc novu, proširenu, u kojoj će se moći i okupati u vodi dijela kanala Prvog maksimirskog jezera.

Ptice kao cimerice

Dio je to, naime, druge faze obnove i proširenja, odnosno modernizacije zagrebačkog Zoološkog vrta, koja se odvija u sklopu projekta “Gradski prozori u prirodu”, koji traje od 2018. Ove je godine pak na redu Ettina “kuća”, a novi će krov nad glavom usto dobiti i crvena vjeverica te neke hrvatske ptice, odnosno zlatovrana, pupavci i europska grlica. “Cimeri” će im biti i europski dabrovi, kojih još trenutačno nema, ali stići će na jesen, čim nastamba bude spremna. Kompleks će se sastojati od tri dijela, odnosno od interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske, prikaza vodenih staništa i “micro ZOO-a”.

– Ovaj će projekt biti poznat kao nastamba za medvjeda, iako je zapravo puno više od toga. U interpretacijskom centru, koji će se prostirati na 2630 četvornih metara, održavat će se edukacije, a svoje će mjesto u projektu pronaći i replika špilje te špiljskog medvjeda izrađenih pod vodstvom stručnjaka iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja – objašnjava Davorka Maljković, zamjenica ravnatelja Zoološkog vrta te voditeljica istraživanja i razvoja. Projekt usto obuhvaća pješački most pored medvjeđe nastambe. Manji dio kanala pored povijesnog, legendarnog Lavljeg mosta bit će vraćen u izvorni oblik obnavljanjem vrijednih elemenata poput metalne kovane ograde i zelenih površina prema arhivskoj građi.

Foto: Popularna arhitektura

– Medvjedi će dobiti ozelenjenu nastambu s puno prirodnih elemenata. Prikaz vodenih staništa pak prostirat će se na površini od 1290 četvornih metara, a u toj će nastambi stanovati europski dabrovi. Ima edukativnu funkciju pa će se posjetitelji moći upoznavati s vodenim staništima Hrvatske. Nastamba se sastoji od vanjskog i unutarnjeg dijela. U unutarnji dio će se moći proviriti, a vanjski će se urediti od prirodnog materijala – govori D. Maljković.

Ulaganje od 35 milijuna

“Micro ZOO” imat će stalni interaktivan postav u kojemu će se djeca, ali i odrasli, upoznavati s mikrosvijetom maksimirske šume.

– Posjetitelji će imati mogućnost samostalno sudjelovati u izložbi ili u edukativnom programu pod vodstvom. Tako ih želimo senzibilizirati za živa bića koja su okom teže vidljiva i osvijestiti o njihovoj važnoj ulozi unutar šumskih ekosustava – dodaje voditeljica projekta.

Zasad su očistili kanal gdje će početi radovi, a punom parom kreće se već drugom polovicom mjeseca. Ukupna vrijednost projekta “Gradski prozori u prirodu”, kojemu je cilj unapređenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture, je 35 milijuna kuna. Bespovratna sredstva Europske unije iznose 14 milijuna, a ostatak je stigao iz gradske blagajne. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije