Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština odlučila

Službeno je: Računi za smeće lete u nebo, zelene udruge osuđuju poskupljenje

Gradska skupština
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Mateja Šobak, Hina
11.12.2019.
u 12:50

Nakon trosatne rasprave i dvaju rušenja kvoruma, odluka o novim cijenama je prošla

Tri su sata raspravljali jučer, rušili kvorum, a onda su danas skupštinari ipak donijeli odluku o novim cijenama otpada koje će u metropoli na snagu stupiti sljedeće godine.

 

Fiksni dio novih računa bit će 68,57 kuna, a on će se zbrajati s varijabilnim dijelom čiji će se iznos naknadno odrediti. U sam taj varijabilni dio trebala bi “ulaziti” učestalost pražnjenja spremnika, kao i njihova veličina, odnosno litraža.

– Svim građanima u prosjeku će se dvostruko povećati cijena odvoza, a i dalje neće plaćati prema količini neodvojenog otpada, tj. neće plaćati manje ako recikliraju i kompostiraju – rekao je Tomislav Tomašević iz ''Zagreb je naš'', dok je HNS-ov Tomislav Stojak istaknuo da vladajući nisu željeli prihvatiti nijedan argument koji je oporba iznijela protiv poskupljenja u trosatnoj raspravi te da su nove cijene sramotne.

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik oštro su u srijedu osudile odluku vladajuće većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini o poskupljenju odvoza otpada u Zagrebu.

Većina zastupnika zagrebačke Gradske skupštine, ne uvažavajući interes Zagrepčana, usvojila je prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada, koji donosi drastično poskupljenje računa, priopćile su zelene udruge.

Brojni građani odazvali su se na dva prosvjeda u proteklih tjedan dana i izrazili svoje protivljenje štetnoj odluci u sklopu javne rasprave. Na to su Bandić i većina u Skupštini samo okrenuli leđa, ignorirajući argumentirane primjedbe, kaže se u priopćenju.

Udruge najavljuju da će iskoristiti sve pravne mehanizme da zaustave realizaciju nepravedne odluke, suprotne temeljnom zakonskom načelu "plati koliko baciš", koje propisuje naplatu komunalnog otpada prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada.

U slučaju Zagreba, naplata skupog paušala od 70 kuna, neovisno o tome koliko tko otpada proizvede, neprihvatljiv je udar na džepove građana. 

Čak 24 grada i općine podnijela su ustavnu tužbu zbog Uredbe o otpadu, koju Bandić koristi kao izgovor za drastično poskupljenje. Udruge će također pokrenuti tužbe i osporavati izmjene.

Otpor javnosti neće prestati sve dok se građanima ne osigura kvalitetan i pravedan sustav gospodarenja otpadom, poručuju Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik. 

Pozivaju Grad Zagreb da povuče izmjene i Odluku izmijeni tako da potakne kontrolirano odvojeno prikupljanje otpada i pravednu naplatu prema stvarnim količinama miješanog otpada.

Što mislite o novim cijenama otpada? Jeste li zadovoljni uslugom prikupljanja otpada? Svoje mišljenje možete napisati u komentarima.

Komentara 60

Avatar Syssko
Syssko
11:19 11.12.2019.

Građani bi se rebali organizrat, nabavit par kamiona i nakupljeno smeže dofurat i iskipat pred poglavarstvo! Možda i pred Banditićevu kuću pa da vidiš ...

TM
trade_mark
11:21 11.12.2019.

hvala gradonačelniku. hvala mu što ćemo katastrofalnu uslugu plaćati još više, iako je i do sada bila preskupa. usput, hvala i svih hoštaplerima i naloumnicima koji glasaju za njega, i veeeeelika hvala svim ostalim Zagrepčanima koji su pred 4 godine na dan izbora ostali doma grijat dupe. ostanite vjerodostojni sebi i "kaj me briga" mentalitetu hrvata i sljedeće godine također nemojte izać na glasanje!

DU
Deleted user
11:43 11.12.2019.

Nemojte glasovati, nemojte se buniti....samo se dobro naguzite I uživajte. Hrvatski puk je Ili hipnotiziran Ili po prirodi živi sa isključenim mozgom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije