Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aktivisti

'Slučaj Cvjetnog i Varšavske više se nikad ne smije ponoviti'

pravo na grad (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
21.03.2013.
u 12:31

Prijašnje promjene GUP-a bile su isključivo namijenjene pogodovanju investitorima, na štetu prirode i grada, a ako se danas izmjene ipak ne donesu, to će biti pokazatelj da Skupština nije spremna reagirati na zahtjeve građana, kažu

Nikad više Varšavska – natpis je na transparentu koji su aktivisti udruga Zelena akcija i Pravo na grad demonstrativno izvjesili ispred zgrade Gradske skupštine.

Razlog akcije je donošenje konačne odluke o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana, a koju bi zastupnici danas trebali izglasovati.

– Prijašnje promjene GUP-a bile su isključivo namijenjene pogodovanju investitorima, na štetu prirode i grada. Današnjim GUP-om donjogradska je zona oslobođena građenja garaža, odnosno denivelacije. Neće više biti masovne gradnje u centru grada, ali ni gradnje u podsljemenskoj zoni. Ako se ove izmjene ipak ne donesu, to će biti pokazatelj da ova Skupština nije spremna reagirati na zahtjeve građana – rekao je Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad.

Slučaj Cvjetnog i Varšavske, ali i Kulmerovih dvora, više se nikada ne smije ponoviti, poručili su aktivisti.

– Izmjene o kojima će Skupština danas raspravljati sadrže niz odredbi kojima se poništavaju štetne izmjene iz 2007. Izmjenama GUP-a iz 2009. pogodovalo se Ivici Todoriću i omogućilo da sve zelene površine u podsljemenskoj zoni iznad 15.000 četvornih metara dobiju građevinsku dozvolu da se izgrade nekretnine po koeficijentu 0,5, odnosno 7500 četvornih metara. Za usporedbu, Kulmerovi dvori su nešto iznad 15 tisuća četvornih metara i te izmjene Todoriću su omogućile da nekretnina koja je trebala biti hotel, i imala javnu namjenu, postane isključivo njegovo privatno vlasništvo – rekao je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Komentara 5

TV
tvrtko3
21:06 21.03.2013.

Nikada više se ne smije dozvoliti ovim zelenim fašistima da dobiju toliko medijskog prostora i na taj način utječu na javno mjenje. Što više projekata kao Cvijetni trg to će Zagreb više ličiti na Europski velegrad. Otići do Muenchen-a i vidjeti.

Avatar billybull
billybull
13:06 21.03.2013.

pa kaj je situacija u hrvatskoj toliko dobra da se ljudi imaju vremena zamarati ovakvim glupostima?

DE
demokršćanin
16:10 21.03.2013.

NEŠTO ZA ZELENE! Limena garaža Gradskog poglavarstva smještena na sjevernoj strani iza zgrade Gradskog poglavarstva davno je sagrađena ali bez građevinske i uporabne dozvole.Da li se itko sjetio zatražiti njenu legalizaciju ili možda rušenje? Zeleni poduzmite nešto u svezi toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije