Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan Grada

Slavi se uz Zagrebačku filharmoniju, u procesiji prema Kamenitim vratima samo 60 vjernika

Zagrebačka filharmonija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
29.05.2020.
u 11:25

a Zagrebačka filharmonija pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, uz gostovanje violončelista Stjepana Hausera. Na repertoaru će biti klasici, između ostalog, Johanna Straussa, Ludwiga van Beethovena, Antonína Dvořáka, Petra Iljiča Čajkovskog.

Lik čudotvorne Majke Božje od Kamenitih vrata na putu od zagrebačke katedrale do njezina svetišta ove će nedjelje umjesto tisuća vjernika pratiti samo njih 60. Sliku koja predstavlja zaštitnicu Zagreba nosit će jedan od 20 vatrogasaca, “zastupajući” kolege koji su spašavali grad nakon potresa, a pratit će ih isto toliko vjernika iz podsljemenskih župa odjevenih u narodne nošnje u spomen na obitelji i domove stradale u udaru. Sudjelovat će i 20 mladih vjernika i animatora u spomen na Susret hrvatske katoličke mladeži koji se zbog pandemije nije mogao održati.

Misa ispred katedrale

Ovako će, nalik nijednoj dosad, izgledati procesija u sklopu tradicionalne svetkovine Gospe od Kamenitih vrata, a prije nje, poručuju iz Zagrebačke nadbiskupije, odnosno u 19 sati, održat će se misa, no ne u katedrali, već ispred nje. Predvodit će je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbsikup Giorgio Lingua, zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, koji će nakon mise održati i zavjetnu molitvu.

– Svi će vjernici ostati u marijanskoj molitvi sa svijećama i pjesmi, a po završetku programa izabrana skupina procesijski će odnijeti sliku čudotvorne Majke Božje od Kamenitih vrata u svetište – kažu u tiskovnom uredu Nadbiskupije. Zagreb u nedjelju slavi i Dan grada, za koji se, kao i lani, organizira koncert kod fontana. Počinje u 20.30 sati a nastupa Zagrebačka filharmonija pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, uz gostovanje violončelista Stjepana Hausera. Na repertoaru će biti klasici, između ostalog, Johanna Straussa, Ludwiga van Beethovena, Antonína Dvořáka, Petra Iljiča Čajkovskog. Koncert je jučer najavio gradonačelnik Milan Bandić, no više od toga da se održava nije uspio reći jer su ga zviždaljkama prekinuli prosvjednici iz Zelene akcije, Prava na grad i udruge Siget. Osim toga, dva koncerta za Dan grada poklanja i zagrebačka Turistička zajednica. U 18 sati na Zrinjevcu će svirati Zagrebački solisti, koji će prvi put izvoditi najpopularnije starozagrebačke pjesme u obradi za gudače, a obilježit će i 20. obljetnicu smrti Ive Robića. Dva sata poslije, pak, koncert će u sklopu projekta “HNK u vašem kvartu” održati i na maloj pozornici na ulazu u Park Maksimir.

Šenoina posveta

Turistička zajednica u nedjelju organizira i besplatna razgledavanja grada, klasične pješačke verzije u 10 i 12 sati te tematsku turu “Vraćam se, Zagrebe, tebi” u 17 sati. U podne je na Markovu trgu i prigodna smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije, a centrom grada će se također prošetati popularni likovi iz prošlosti utjelovljeni u programu “Zagrebački vremeplov”. Uoči proslave Dana grada, pak, Češka beseda Zagreb predložila je da se kao geslo metropole usvoji stih “Živ, ponosit, jak, prkosit” iz pjesme Augusta Šenoe. Hrvatski velikan češkog porijekla napisao ju je Zagrebu 1872. godine, a također je, podsjećaju, bio žrtva potresa, onog 1880., nakon kojeg je, obilazeći ruševine grada, obolio i preminuo. 

Komentara 1

Avatar KimberlyQW82
KimberlyQW82
00:01 30.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije