Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedinstven projekt

Slabovidnost otkrivena kod 910 djece, dio roditelja odbio pregled

ambliopija
Autor
Sandra Golemac
05.11.2014.
u 14:30

Grad Zagreb i KB Sveti Duh predstavili rezultate projekta prevencije i liječenja ambliopije kod vrtićke djece

U šezdeset gradskih i jedanaest privatnih vrtića u Zagrebu u tri godine pregledano je gotovo 16 tisuća četverogodišnjaka, od kojih je 3452 upućeno na Kliniku za očne bolesti, a kod njih je 910 utvrđena – ambliopija. Riječ je o slabovidnosti, koja za dugotrajnu posljedicu može imati i sljepoću.

Ne liječi li se u najranijem razdoblju razvoja života djeteta, slabovidno oko više neće moći povratiti dobar vid.

Upravo zahvaljujući suradnji Grada Zagreba i Kliničke bolnice Sveti Duh, jučer su predstavljeni rezultati jedinstvenog projekta iz dječje oftalmologije “Ambliopija u četverogodišnje djece grada Zagreba”.

Test na blizinu i daljinu

Prema riječima stručnjaka, više od 90 posto djece kojima se otkrije slabovidnost u vrtićkoj dobi može se posve izliječiti do sedme godine.

– Pregled obavljamo kod četverogodišnjaka jer su ta djeca dovoljno velika da mogu surađivati na pregledima, a dovoljno mala da bi im se stigla još razviti vidna kora velikog mozga, čiji se razvoj smatra praktično završenim u sedmoj godini života – objasnio je Mladen Bušić, predstojnik Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh, koji vodi ovaj projekt u suradnji s liječnicom Mirjanom Bjeloš Rončević.

Projekt je terenski odradio tim od dvadesetak liječnika, no porazna je brojka od pet posto roditelja koji nisu pristali na pregled.

– Ovo je jednostavan, nekontaktni pregled koji izgleda poput dječje igre. Klinci čitaju naše testne tablice sa simbolima zatvarajući svako oko pojedinačno, a testira ih se i na blizinu i na daljinu. Roditeljima je to teško primijetiti, pa pretpostavljamo da ovih pet posto smatra kako je vid njihove djece u redu te da nema potrebe za pregledom – kazao je Bušić.

Bit će obvezan

Liječenje se provodi nakon pregleda vidne oštrine i utvrđivanja dioptrije.

– Djeca obvezno nose naočale, a tijekom liječenja stimuliramo razvoj vida na slabovidnom oku – dodala je oftalmologinja Mirjana Bjeloš Rončević.

Ukupna je vrijednost projekta, koji se provodi već tri godine, oko 750 tisuća kuna.

– Naš je konačni cilj da Ministarstvo zdravlja dijelom izmijeni mjere zdravstvene zaštite i u njih uvrsti kao novu mjeru obvezu pregleda vidne oštrine četverogodišnjaka – poručio je Mladen Bušić, dok su iz resornog ministarstva poručili kako su izmjene u tijeku.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum najavila je da će Grad i dalje provoditi projekt u dječjim vrtićima sve dok spomenuta mjera ne bude na snazi.

Komentara 2

DU
Deleted user
15:08 05.11.2014.

Bravo. Takvi projekti su na dobrobit svih građana. Tako se radi. Koga boli za glupe fontane i zlatne zahode. Ulagati da bi Ljudi živjeli bolje, zdravije, kvalitetnije. Više državnih/gradskih staračkih domova, više vrtića, škola. još bolji javni gradski prijevoz - - nemamo svi automobile - jeftinije ulaznice za muzeje i galerije, za koncerte, više jeftinih programa po kvartovima - gimnastika, pilates, ping-pong, judo...više ljudskog druženja bez glamura i sprenevedanja......manje "derneka" na Trgu, manje vašara po gradu....

Avatar mihic
mihic
17:38 05.11.2014.

I onda se zagrebcani žale na situaciju u gradu;, toliko ste ispred ostatka RH po ovakvim projektima. Tragično je što bi se za 4 milijuna kn svi četverogodišnjaci mogli pregledati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije