Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZAGREBU

Sat koji stoji 2,5 milijuna kuna zna izraditi samo jedan urar

Foto: Photowire
1/2
22.06.2017.
u 13:45

Tvornica koja je dobila naziv po istoimenom gradiću kraj Dresdena nositelj je znanja i patenata svih urara, a u njoj se sve radi ručno

U svijetu postoji samo 25 primjeraka takvog sata.

Sastoji se od osam tisuća dijelova. Njegova izrada traje šest mjeseci i takav sat zna napraviti samo jedan urar. Cijena mu je 2,5 milijuna kuna. Sat koji su nazvali Grande Cosmopolite Tourbillon protekli je tjedan “gostovao” u zagrebačkoj prodavaonici satova Marli. Najkompliciranije je djelo proizišlo iz Glashütte Original, njemačke tvornice koja satove proizvodi od 1845. godine. Ta je tvornica nositelj znanja i patenata svih urara u gradiću Glashütteu pored Dresdena. Kako bi nastavili tradiciju, tajne vještine prenose učenicima u školi koju su osnovali pri tvornici u kojoj se sve radi ručno, a izrađuju i gotovo sve potrebne dijelove za nastanak sata. Nedavno su izbacili na tržište novu kolekciju luksuznih satova i predstavili je na sajmu u Baselu, a protekli su tjedan najnovije uratke dovezli i u Zagreb.

Muzej njemačkog urarstva

U trgovini Marli pokazali su i kako njihovi satovi nastaju, no gotovo nitko nije mogao ne zastati pored imena “Grande”. Sve je zanimalo isto – zašto to toliko košta?

- To je pravi pametni sat, a cijena mu je tolika zbog performansi. Napravljen je od platine - kazao je Wolfgang Lackner, regionalni menadžer iz tvornice Glashütte Original. Njegova posebnost, naime, najzanimljivija je svjetskim putnicima. Sat pokazuje vrijeme u svih 37 vremenskih zona i s malim prilagodbama može mjeriti precizno i točno vrijeme, kažu, doslovce zauvijek. Odnosno, sat je nepokvariv. Razvoj sata trajao je dulje od tri godine, a čak su četiri patenta registrirana tijekom njegova nastanka.

– Njegova velika i bitna posebnost je i tzv. flying tourbillon, dio mehanizma čiji je cilj otkloniti utjecaj gravitacijske sile na osjetljive dijelove mehanizma te tako povoljno utječe na točnost sata. “Leteći” tourbillon je također poseban zbog diskretnog načina spajanja na mehanizam pa izgleda kao da lebdi unutar sata – kaže Wolfgang Lackner, dodajući da je taj sat ujedno i muzejski primjerak u muzeju njemačkog urarstva, koji su otvorili 2008. godine. Muzej se prostire na površini od oko 1000 četvornih metara, i u njemu je izloženo oko 400 eksponata. Izloženi su Glashütteovi džepni satovi, ručni satovi, budilice proizvedene u različitim periodima, nautički kronometri, povijesni certifikati i patenti, alat koji se više ne koristi... Dio tog muzeja nakratko su premjestili u Vlašku 13, gdje je izložba satova Glashütte otvorena još sutra.

Sve u malim serijama

Svaki sat koji iziđe iz njihove manufakture rade u iznimno malim serijama, od svakog modela diljem svijeta ima tek nekoliko stotina primjeraka. Čak ni najprodavaniji modeli, zbog precizne ručne izrade, ne izlaze u većim serijama. Cijena im je od 5000 do 325.000 eura.

– Godišnje proizvedu od šest do devet tisuća satova. Način rada ne omogućava im da ih naprave više – kaže Luka Marinović, vlasnik Marlija, prve ekskluzivne trgovine satova u Hrvatskoj, otvorene 1969., ujedno i treća generacija koja nastavlja obiteljski posao. Posao koji očito ima kupce, s obzirom na to da će za dvije godine obrt proslaviti 50 godina.

– U Hrvatskoj ima kupaca za takve satove, to su uglavnom uspješni, no anonimni poslovni ljudi, a u posljednje vrijeme kupuje ih i sve više turista – kaže Luka Marinović. Tko sve diljem svijeta nosi satove Glashütte, u tvornici nerado otkrivaju. No ponose se, kažu, što njihov brojčanik krasi ruku njemačkog nogometnog izbornika Joachima Löwa.

Komentara 5

Avatar megatronman
megatronman
16:12 22.06.2017.

Sanadere, čuješ li?

Avatar megatronman
megatronman
16:12 22.06.2017.

Sanadere, čuješ li?

Avatar Gotti John Gotti
Gotti John Gotti
20:38 22.06.2017.

Nije to ništa zato svaki dođoš u zagrebu je licencirani urar i zna ga popravit!!! Jes majkem pitaj Bandoljerosa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije