Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na dva kotača

Skupo gorivo i javni prijevoz vratili bicikle na ulice

'28.03.2012., Zagreb - Gradjani iskoristili suncan dan i odlucili se voziti biciklima te tako ustedjet novac ne vozeci se javnim prijevozom ili automobilom.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/4
20.04.2012.
u 14:39

Sve više ljudi odlučuje se za svakodnevnu vožnju biciklom pa tako i do radnog mjesta, što godinama već čini liječnik A. Soltyšik koji i u vizite ide na biciklu

Sve veće cijene goriva i javnog prijevoza, a sve niži standard donijeli su i novi trend u gradu – vožnju biciklom. Iako bicikl vozi godinama, liječnik Aleksandar Soltyšik (56) ipak je jedinstven te izaziva veliku pozornost jer biciklom svakodnevno obilazi pacijente u središtu grada.

Otkriju ga po vezici

– Ono što sam zavolio kao dijete, sada svakodnevno primjenjujem u praksi otkad sam liječnik – kaže Soltyšik. Njegovim pacijentima koji znaju da im u kućne posjete dolazi na biciklu to je čak simpatično, a oni koji to ne znaju, brzo ga otkriju po vezici koju ima na nogavici hlača kako je ne bi zupčanik "ulovio".

– Dnevno napravim oko 10 kilometara. Smatram da je vožnja biciklom kulturološki fenomen, bez obzira na profesiju – ocjenjuje liječnik. Bicikl je vozio i na minus 16 stupnjeva... I, kaže, dobro se smrznuo. Ljude kojima je bicikl prijevozno sredstvo, napominje, mnogi smatraju "gotovo retardiranima", umjesto da im se pruži podrška kako bi ovaj trend postao općeprihvaćen.

Samo je kiša zaustavlja

A da "bicikliranje" po gradu ide upravo u tom smjeru potvrđuju prizori na gradskim ulicama. Na biciklima se mogu vidjeti pomno dotjerani vozači s poslovnim torbama, poslovne žene... Bicikl više nije hobi, nego način života.

I Dajana Marin (53) svakoga dana odlazi biciklom na posao u Ministarstvo turizma, do kojega prijeđe 15-ak kilometara. Uredski posao sveo je njezine aktivnosti na minimum pa je tomu doskočila svakodnevnom vožnjom bicikla.

– Prije nekoliko godina krenula sam biciklom na posao i to činim redovito, osim kada pada kiša – kaže Dajana Marin kojoj do posla treba 45 minuta lagane vožnje.

– Ljeti vozim bicikl i u suknji – dodaje Marin i poziva sve da iziđu iz automobila, tramvaja i autobusa te sjednu na bicikl.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar My Style
My Style
17:13 06.04.2012.

I ja se krecem biciklom. Bravo Zagrepcani na dva tocka !!- samo pazite na obesne vozace automobila koji nemaju milosti ni bilo kakvih kocnica !!

AG
Agramer198
21:19 06.04.2012.

Ja bicikliram po gradu, ali mi nisu jasni oni koji nemaju zvono na biciklu i zalijeću se među pješake, takvih bisera ima na lopate....

LU
lutomirski
19:45 21.04.2012.

voziti se sa tramvajom nije atraktivno, uvijek su puni kao sibice...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije