Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaprijetili Bandiću

Sindikati: Štrajkat ćemo ako nam se ne isplati obećana božićnica

Milan Bandić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/2
15.12.2017.
u 10:55

Bandić je uputio pismo predsjednici uprave Holdinga Ani Stojić Deban da se božićnica uskladi s onom koji dobivaju zaposleni u Gradu

Ako ne da pare, sam će prati ulice. I odvoziti smeće. I naplaćivati parking. I voziti tramvaj. I čistiti snijeg. Ne odustaju sindikati Holdinga od inzistiranja na božićnici od 2884,87 kuna, iako gradonačelnik Milan Bandić “zbog opće financijske situacije” predložio da se blagdanska naknada smanji na 1250 kuna.

Nama nije ništa rekao

Uputio je prvo dopis predsjednici uprave Holdinga Ani Stojić Deban da božićnice zaposlenih uskladi s onima koje dobivaju gradski namještenici, a nakon toga i objasnio da je stvar riješena. Do 20. prosinca na račune 8814 radnika gradske tvrtke sjest će 1250 kuna, najavio je Bandić, a sindikati su stali na noge.

– Gradonačelniče, ako vam nisu rekli, vjerujte, isplatit ćete radnicima božićnicu do zadnje lipe – poručili su Bandiću iz Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET, čiji je predsjednik Dražen Jović rekao da se radnike čitave godine uvjerava kako se posluje s dobiti, a posljednjih mjeseci i da je izdvajanje ZET-a i Velesajma iz Holdinga “velebni potez nakon kojega će krenuti renesansa iz fondova EU”. Prije svakih izbora, istaknuo je Jović podsjetivši na uvođenje karata od četiri kune, “dijeli se šakom i kapom”, a nakon toga dugove plaćaju zaposlenici u Holdingu, a i ostali Zagrepčani.

– Ili će se božićnica isplatiti u cijelosti ili slijede stotine sudskih tužbi za nepoštivanje odredbi temeljnog kolektivnog ugovora – rekao je Jović, a s njim se složila i predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak. Prvo tužbe, a onda i prestanak rada.

Još novca ZET-u

– Ako bude potrebno, štrajkat ćemo. Nema šanse da pristanemo na manji iznos božićnice jer nam ona pripada kolektivnim ugovorom. Imali smo sastanak s gradonačelnikom 4. prosinca, na kojem nas je on molio da u nove kolektivne pregovore krenemo na proljeće, a onda tri dana kasnije Stojić Deban poslao je pismo da nam smanji božićnicu, nama ne spomenuvši ni riječ – rekla je Mirjana Kaltak, koju podržavaju sindikati i u ostalim podružnicama.

Neki od njih već su jučer imali sastanke sa svojim direktorima, dok će dio njih “savjetovanja” obaviti danas. Oni koji su se već našli za istim stolom s voditeljima podružnica objasnili su da se od sindikata tražilo očitovanje o smanjenju božićnice, ali bez službenog dopisa, što im se činilo posebno čudnim. Podsjetimo, borba oko kolektivnog ugovora unutar Holdinga traje od početka prošle godine, kad su radnicima vraćena određena materijalna prava kojih su se odrekli 2013. na dobrobit trgovačkog društva. Među ostalim, ponovno im je uprava trebala početi isplaćivati božićnice od 2885 kuna, oko kojih se sad spore.

U međuvremenu, na dnevni red Gradske skupštine uvršten je i novi rebalans proračuna za 2017., u kojem se predlaže dodatnih 40 milijuna kuna subvencija ZET-u. Na godišnjoj razini taj se iznos sad popeo na čak 600 milijuna, koje toj podružnici, da bi mogla funkcionirati, iz svoje blagajne daje Grad, odnosno sami Zagrepčani.

Pogledajte i galeriju adventa u Zagrebu:

Milan Bandić
1/53

Komentara 26

DU
Deleted user
13:03 15.12.2017.

Gubitke ZET-a prouzročio je Grad Zagreb jer kao vlasnik ZET-a Grad i gradonačelnik određuje cijene prijevoza, kredite koji se uzimaju za kupnje tramvaja, dobavljače, kategorije koje se besplatno voze (iako netko to plati jer ništa nije besplatno) i tak dalje...Pa pokude i krivnju valja uputiti Bandiću i suradnicima.

Avatar liquidsky
liquidsky
12:46 15.12.2017.

Velikog Improvizatora kojeg ne zanimaju zakoni, propisi i službeni dokumenti zbog takvog ponašanja uskoro čeka grijanje optuženičke klupe. Sinja kukavica nije imala hrabrosti to reći prije izbora. Ne tiču me se nekakve božićnice u tom Bandićevom holdingu ali modus operandi mu je uvijek isti. Danas jedno, sutra drugo, a poslije cvili i vrišti u svom očaju što cijeli svijet nije onakav kakav bi On, Veliki Vođa, htio da bude. Da je bio Rimski car, danas bismo gledali holivudske filmove o njemu. Ali, kao utjehu, za nekoliko godina gledat ćemo dokumentarce o tome kako je bilo moguće da takav lik toliko dugo bude gradonačelnik glavnog grada ove zemlje. Koliko su mu splet okolnosti, tuđa politička poltronstva podložena interesom vlastitog opstanka, klijentelizam, ovdašnji primitivni mentalitet i niska razina građanske svijesti išli na ruku. Bit će to zanimljivo gledati.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
15:16 15.12.2017.

Klaun na čelu Grada 👏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije