Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLEKTIVNI UGOVOR

Sindikat ZET-a prijeti štrajkom, a Sindikat vozača prometnih radnika tvrdi kako nema štrajka

ZET autobus
Foto: Grgur Zucko/Pixsell
1/3
03.12.2019.
u 20:00

- Pregovarački odbor sindikata Holdinga je cijelo vrijeme ukazivao na vrlo jednostavne statističke pokazatelje, a to je da plaća radnicima nije povećana sada već skoro 11 godina i da je vrijeme da se radnicima značajno povećaju ukupna materijalna prava radnika, a prvenstveno osnovica i stalni dodatak. - navodi se u pismu Sindikata

Sindikat Zagrebačkog holdinga ZET Zagreb objavio je pismo u kojem navode kako daju 48 sati gradu Zagrebu i Milanu Bandiću za dogovor oko kolektivnih pregovora. Oglasio se i Sindikat vozača i prometnih radnika ZET- Zagreb koji pak tvrdi kako nema ni govora o štrajku. 

Sindikat Zagrebačkog holdinga ZET Zagreb naslovio je pismo "besramnici, platite radnike!!!", a pismo potpisuje predsjednik sindikata Dražen Jović. 

- Kolektivni pregovori u Zagrebačkom holdingu traju preko 6 mjeseci i prije mjesec dana je istekao Protokol o kolektivnim pregovorima, koji je trajao do 01.11.2019. Pregovarački odbor sindikata Holdinga je cijelo vrijeme ukazivao na vrlo jednostavne statističke pokazatelje, a to je da plaća radnicima nije povećana sada već skoro 11 godina i da je vrijeme da se radnicima značajno povećaju ukupna materijalna prava radnika, a prvenstveno osnovica i stalni dodatak. Pregovori su se nekoliko mjeseci odvijali u dobrom smjeru, međutim zastoj nastaje unazad mjesec dana, kada Pregovarački odbor poslodavca podcjenjivački nastupa prema radnicima predlažući nekakva "kozmetička povećanja" plaća radnicima, koja se mjere ovisno o varijanti ponude od 2%-4,4%.
PA DOBRO DA LI VI IMATE SRAMA I OBRAZA, BESRAMNICI JEDNI da radnicima nudite povećanje osnovice za "kikiriki iznose" nakon punih 11 godina odricanja istih tih radnika od svojih materijalnih prava u ime "spašavanja financija Holdinga i Grada", jer je bila kriza, a sada im nudite povećanje materijalnih prava od 2% ili 3% ili 4%.

 

BESRAMNICI jedni jedina konstantna, jedina snaga i jedina grupacija ljudi koja se je odricala svojih materijalnih prava 11 godina su RADNICI, koji ne voze službena vozila, koji nemaju službene kartice, vozače, urede i kada hodate po Gradu vidjeti možete samo radnike, a ne Vas koje "politika izvlači iz šešira" i koji znate samo reći RADNIK JE TROŠAK - navodi se u statusu Sindikata. 

- BESRAMNICI recite građanima koliko imate desetaka ili stotina "uposlenika" na radnim mjestima preko koeficijenta 4.0 i koliko oni imaju plaće, koji su im radni zadaci, koliki im je učinak, koji im je doprinos u rezultatima. Naravno da to nećete reći, ali iznosite podatke koliko Vas stoje obični radnici, kolika im je božićnica, regres i slične stvari, a BESRAMNO sve to koristite i Vi, ali radnici nemaju službenih vozila, kartica.

Stvarno ste BESRAMNI kada nakon nekoliko mjeseci pregovora predlažete povećanje plaća od npr. 2%, jer prvenstveno podcjenjujete radnike i vratit će Vam se to kao bumerang, jer koji će to radnik prihvatiti.

Ultimatum od 48 sati 

Također BESRAMNO predlažete neke "neoporezive dodatke" u skladu s BESRAMNIM eskapadama "poreznih rasterećenja ministra Marića", ali što ćemo sutra s mirovinskim sustavom, sa mirovinama današnjih radnika? Pa ne možemo sva prava radnika pretočiti u neke "višegodišnje nagrade, hranarine, putovanja", a što je s regresom, božićnicom, jubilarnim nagradama i onim najbitnijim ŠTO JE S POVEĆANJEM OSNOVICE, koja MORA biti primjereno povećana nakon punih 11 godina, kako bi na taj način i ukupna materijalna prava radnika bila značajno povećana? To Vas BESRAMNICI uopće ne zanima, jer u Vašim "besramno skupim službenim vozilima", sa nekim "službeno tajnim ugovorima o radu" i plaćama koje se u brutu vrte oko 30000 kuna nije bitno, važno, jer eto Vi znate da se radniku plaća može podići recimo 2%.

BESRAMNICI vjerujem da nema sindikata koji će Vam potpisati "predaju i kapitulaciju" s iznosima povećanja oko 2%, nakon punih 11 godina, jer radnici su ono najbolje, najvažnije i najvrjednije što vidite dok ih BESRAMNO podcjenjujete i mislite da ste nedodirljivi.
SRAM VAS BILO 100%

Pregovarački odbor sindikata Zagrebačkog holdinga, stoga traži od vlasnika Grada Zagreba i gradonačelnika Bandića da se u primjerenom roku od 48 sati održi sastanak na kojem ćemo "mirnim putem" pokušati okončati kolektivne pregovore u Zagrebačkom holdingu d.o.o., jer je BESRAMNO ono što predlažu ostali članovi Pregovaračkog odbora poslodavca i to je NEPRIHVATLJIVO, a Grad Zagreb kao vlasnik trgovačkih društava treba zauzeti stav oko spora koji sada imamo, posebno što nemamo više Protokola o kolektivnim pregovorima u Zagrebačkom holdingu d.o.o.

P.S. Paralelno se vode kolektivni pregovori u ZET-u, ( postoji Protokol o kolektivnim pregovorima) u kojima sudjelujemo i uskoro očekujemo konkretan prijedlog Pregovaračkog odbora poslodavca, te ćemo nakon konkretnog prijedloga, a vezanim uz materijalna prava radnika zauzeti službeni stav", stoji u pismu. 

O potencijalnom štrajku oglasio se na društvenim mrežama i Sindikat vozača i prometnih radnika ZET- Zagreb.

- Kako je ZAGREBINFO 3. prosinca 2019.g. objavio naslov " Nakon učitelja u štrajk idu i ZET-ovci" dajemo slijedeće priopćenje.
Pregovori o Novom kolketivnom ugovoru za radnike ZET-a,d.o.o. odvijaju se u duhu međusobnog uvažavanja socijalnih partnera i u dobrom ozračju, te je navedeni portal objavio netočnu vijest. Navedeno pismo se odnosi na pregovore u Zagrebačkom holdingu i isti nemaju dodirnih točaka s pregovorima u ZET-u. SVPRZZ kao najveći i sindikat koji ima najznačajniju ulogu u pregovorima u ZET-u će u slučaju da ne dođe do dogovora oko Novog kolketivnog ugovora obznaniti svoju odluku, te donijeti odluku o sindikalnim akcijama uz suradnju i drugog sindikata u pregovorima.  - navodi se u statusu kojeg potpisuje Sindikat vozača i prometnih radnika ZET- Zagreb.

VIDEO: Prosvjed učitelja i nenastavnog osoblja u Zagrebu

Komentara 12

DU
Deleted user
19:04 03.12.2019.

Ultimatum od 48 sati! Na njega odgovoriti otkazivanjem svih ugovora na određeno vrijeme. Već unutar tih 48 sati ih otkazati s danom isteka. Tako da "ulitimatum" ima i neki smisao. Početak bi bio jako dobar za početak prorjeđivanja te mase (ne)radnika.

Avatar AlPoS
AlPoS
18:57 03.12.2019.

Ne mogu vjerovat da postoji sindikat u Zagrebu, kojega Miki ne kontrolira ili je neka šala

Avatar AlPoS
AlPoS
20:41 03.12.2019.

Brze bolje se na kraju javlja sindikat kojim vladaju zemljaci da nesto kaze, a sve pise u orginalnom tekstu da nema veze sa zetom. Mikijevi jataci sluze da kontorliraju radnike preko ovih sa dna teksta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije