Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENULI KAMPANJU

Sindikat biciklista: Na posao i u školu pedalirajte uz #zgazimozarazu

Zagreb: Građani sve više nose maske na otvorenom zbog sve većeg broja zaraženih
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
10.12.2020.
u 08:30

Akcija traje do 24. prosinca, a pozivaju i na oprez u prometu

Ne zagađuje se zrak, drži se propisani fizički razmak, donosi benefite za zdravlje i smanjuje stopu radnika na bolovanjima, reduciraju se gužve u prometu, a i ne opterećuje se toliko javni prijevoz. Tim argumentima udruga Sindikat biciklista objašnjava zašto bi se, posebice za pandemije, trebalo okrenuti bicikliranju kroz grad, a to posebice vrijedi za one koji putuju na posao i u školu.

Zato su i pokrenuli kampanju “Dva kotača od zaraze su jača” koja traje do 24. prosinca, a cilj im je potaknuti stanovnike metropole, ali i ostatka Hrvatske, da se biciklima voze na željene destinacije i usput pomažu u suzbijanju epidemije koronavirusa. Pozvali su i sve bicikliste da im šalju svoje fotografije vožnje na Facebook event ili ih dijele na društvenim mrežama uz #zgazimozarazu. Upozoravaju da je trenutačno od krucijalne važnosti da se stvori “čišća” prometna situacija kako bi Hitna pomoć imala bolju protočnost kroz grad, ali i da se očuva fizičko i mentalno zdravlje stanovnika. A to se može, poručuju, upravo bicikliranjem.

– Ponovno usto pozivamo Vladu, Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javnozdravstvo da prepoznaju poticanje sigurnog bicikliranja i pješačenja kao mjeru suzbijanja epidemije. Lokalne vlasti pak pozivamo da se biciklističke prometne površine redovito čiste i drže prohodnima kako bi vožnja bila sigurna te ne bi dolazilo do dodatnih pritisaka na zdravstveni sustav uslijed potencijalnih nesreća uzrokovanih guranjem pješaka i biciklista na uski prostor nogostupa – ističu u Sindikatu biciklista. Podsjećaju i na to da je u zimskom razdoblju potreban dodatan oprez zbog slabije vidljivosti na cestama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije