Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buna u Sigetu

'Ne dam da mi sruše kuću zbog ceste za šoping-centar'

Nebojša Vujović
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/5
16.11.2017.
u 10:00

Budući trgovački centar gradit će Vlado Leko, bivši predsjednik NO-a Holdinga, koji tvrdi da ga kuća ne zanima, a cesta je briga Grada

Bageri su jučer u ranu zoru stigli u Froudeovu ulicu u Sigetu. Došli su dovršiti posao koji su započeli dan prije. Tada su srušili jednu od napuštenih kuća kako bi pripremili teren za poslovno-trgovački centar. Drugu kuću nisu stigli dohvatiti jer su ih zaustavili stanovnici tog naselja koji su pozvali policiju. Radovi su tada privremeno zaustavljeni. Iako su se radnici nadali da će jučer nastaviti, ponovo su ih spriječili stanovnici.

Spor s Brodarskim institutom

Sigećanin Nebojša Vujović “čuvao” je gradilište cijeli dan. Jedan je od prvih susjeda budućeg trgovačkog centra, a na trasi je buduće prometnice kojom bi se, kažu građani, centar opskrbljivao.

– Buduća cesta ucrtana je u katastar, i to tek unazad tri mjeseca, od ljeta. Jučer je rano ujutro na gradilište stigao i sam investitor trgovačkog centra Vlado Leko, vlasnik Castrum nekretnina, noseći papire kojima je želio dokazati da sve što radi, radi po zakonu – kazao je Nebojša Vujović.

Nebojša Vujović
1/18

Vlado Leko, nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, kaže da rušenje kuća ne znači početak gradnje trgovačko-poslovnog kompleksa.

– Sve je po propisima, ne zanima me cesta ni spomenuta kuća. Ne zadirem u tuđu imovinu, počeli smo rušiti napuštene kuće koje su na zemljištu Castrum nekretnina kako bismo spriječili da se netko u njih useli. Dvije dvojne stambene građevine otkupljene su i dugo su stajale prazne pa se netko uselio. Kako se to ne bi ponovo dogodilo, odlučili smo ih srušiti – kaže Vlado Leko dodajući da je buduća cesta u nadležnosti lokalne samouprave, odnosno Grada Zagreba. Iz te institucije samo su kratko poručili kako su izmjene i dopune, koje su primili za vrijeme javne rasprave od 12. do 26. rujna, još na čitanju. Građani okupljeni u udrugu Siget, zajedno s Mjesnim odborom, tada su uputili pismenu primjedbu da se na području između Ulice Siget i Froudeove zabrani visoka gradnja s obzirom na to da su, kako kaže Gordana Pasanec, potpredsjednica udruge građana, došli do informacije da će se tamo graditi hotel od osam katova. Iako, prema idejnom rješenju koje je izabrano na natječaju (ljetos su ga je raspisale Castrum nekretnine), trgovački dio kompleksa predviđa dvije, a poslovni pet nadzemnih etaža.

Od ciljeva ne odustaju

– Činjenica je da ima nelogičnosti pa očekujemo dolazak građevinske inspekcije – kazao je predsjednik MO-a Siget Saša Srića. Problemi stanovnika Froudeove ulice počeli su prije desetak godina kada je počeo sudski spor s Brodarskim institutom. Ta je državna tvrtka na svojem zemljištu sagradila kuće u kojima žive, a koje su s vremenom stanari otkupili. No nisu otkupili i zemljište, kojeg su postali suvlasnici. Brodarski se institut s godinama našao u financijskim problemima te nagomilao dugove pa je dio zemljišta, kažu stanovnici, prodao Castrum nekretninama.

Od ciljeva ne odustaju i nastavit će se boriti. Jučer popodne organizirali su i prosvjedno okupljanje, a u pomoć su im pristigli stanovnici sa Savice, koji su se žalili zbog gradnje crkve u svom kvartu, te stanovnici Trešnjevke koji se bune zbog betonizacije parka u blizini hotela Panorama.

GALERIJA Zavirite u novi luksuzni hotel otvoren u centru Zagreba:

Nebojša Vujović
1/24

Pogledajte i video projekta novog rotora u Zagrebu:

Komentara 51

IL
ilijan1a
11:26 16.11.2017.

Koji su to sve bolesnici ti stanari, ako se gradi ne valja ako se ne gradi ne valja...

PJ
pjer1963
11:08 16.11.2017.

Namirisali ljudi velike pare pa bi svako htjeo svoj dio kolaca a nije za njega "ni oro ni kopo"

MA
Marko1337
10:23 16.11.2017.

Interesi šire zajednice su važniji od pojedinaca, koji takve situacije često zlorabe, žele se pokvareno obogatiti, a često put je upitno kako su se i dočepali nekih nekretnina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije