Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljeto kao prilika?

Sezonski rad u metropoli? Ponuda gotovo da i ne postoji

burza,nezaposleni,poslovi
Marko Jurinec/PIXSELL
10.07.2012.
u 09:27

Hrvatski zavod za zapošljavanje oglašava tek 35 mjesta, a portal MojPosao 87 oglasa za posao u metropoli

Vesna Jovanović 23-godišnja je diplomirana ekonomistica koja od siječnja traži posao. Radila bi u Zagrebu sezonski kao sobarica. Ronald Šturman, 40-godišnji grafičar, i Željko Malet, 42-godišnji vozač, također su nezaposleni više od godinu dana i radili bi sezonski posao na području Zagreba.

Pomoćno osoblje

– Radio bih u berbi voća ili povrća, no više nema proizvodnje, sve se uvozi – kaže Šturman. Malet nam govori kako bi prihvatio sve ponude. Njih troje zatekli smo u potrazi za poslom ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zvonimirovoj, No, izgleda da nađu sezonski posao u glavnom gradu, baš i nema. Naime, u ovom trenutku HZZ u Zagrebu za rad na sezonskim poslovima oglašava oko 35 radnih mjesta. Odnose se na rad na području grada i županije. Sezonski najčešće zapošljavaju privatnici. I to konobare, pomoćno osoblje u ugostiteljstvu, kuhare.

– Poslodavci iz trgovine najviše su zastupljeni u oglašenim radnim mjestima za sezonske poslove u Zagrebu – potvrđuje Vesna Matijašević, pročelnica područne službe Zagreb HZZ-a.

Najčešće je riječ o zamjenama za vrijeme godišnjih odmora, a oglasi nisu naznačeni kao sezonski poslovi već je naveden rad na određeno vrijeme radi zamjene ili radi povećanog obima posla. Nešto je bolja situacija je na portalu MojPosao.net. Navode podatak da, iako se od početka godine do kraja svibnja 19 posto svih oglasa za posao odnosi na sezonski, na Zagreb otpada svega 87 oglasa. Najčešća su zanimanja kuhar i pomoćni radnik u kuhinji, a više od 60 posto oglasa odnosilo se na zanimanje konobara.

Zagrepčani koji traže sezonski posao imat će više šanse počnu li razmišljati o poslovima na moru. Naime, broj oglašenih radnih mjesta za sezonske poslove na moru je veći, kaže Matijašević.

Tijekom prošle godine u sezonskim poslovima ukupno posredovanjem Područne službe Zagreb zaposleno je 539 osoba, najviše u turizmu na Jadranu. Radili su kao kuhari, konobari, prodavači, pomoćni kuhari i pomoćni konobari. No, spomenuti trojac ne želi tu opciju. Svi se slažu da će radije u Zagrebu čekati priliku za posao. Sezonski ili, još bolje, stalni. Što se tiče učenika, i oni imaju šansu. Iako je osnovan tek potkraj školske godine, učenički servis u Srednjoj školi Dugo Selo dnevno uruči u prosjeku tri ugovora.

Učenici Zagrebačke županije to dosad nisu mogli jer nije bilo servisa koji bi objedinio okolicu Zagreba, no sada si sami nalaze radna mjesta tijekom ljetnih praznika.

Učenici u fast foodu

– Učenici smiju raditi jedino za vrijeme školskih praznika, a najviše ih trenutačno radi u BC institutu u Rugvici, u poljoprivrednoj proizvodnji – rekla je ravnateljica Darinka Svetec. Rade li u metropoli, najčešće je to u lancima brze prehrane i skladištima.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:32 10.07.2012.

Metropoli? Toga u Hrvatskoj nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije