Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani hrane i tradicijskih proizvoda

Sezona kiselih lubenica: Uz zeleni med i okrugle banane na Jelačić-placu

Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
20.10.2018.
u 11:00

Sajam u šatoru na glavnome trgu na kojemu se predstavlja stotinjak izlagača možete posjetiti još danas do 18 sati

Halo, ženo, donosim doma dvadeset lubenica, ukiselit ćemo ih – govorio je Goran u mobitel dok mu je s druge strane supruga uzvraćala: “Ti mene zafrkavaš.” No, nije mogao biti ozbiljniji. Stajao je iznad kašete pune ove ljetne delicije, iako je bila riječ o lubenicama koje su minimalno deset puta manje od onih kakve smo navikli gledati u trgovinama.

Točnije, velike su kao pikule i prodaje ih Ivan Šulog, a da ne bi bilo zabune, iznad njih je napisao “minilubenice”. Natpis je privlačio okupljene u šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića, koji su došli na jučerašnje otvaranje Dana hrane i tradicijskih proizvoda Zagreba i Zagrebačke županije. Svakih nekoliko minuta netko bi stao i znatiželjno ispitivao o čemu se radi.

Komad za kunu

– Zovem ih minilubenicama jer izgledom podsjećaju na to povrće, iako su to zapravo krastavci koji se mogu kiseliti, a i jesti ovako, svježi. Jedan komad košta jednu kunu – pojasnio je Šulog, koji je tu egzotičnu vrstu donio sa svoga imanja u Donjoj Bistri. Uzgaja ondje još pedeset vrsta, sve egzotično voće i povrće, a na tržište ih plasira pod brandom Exotic King. Na sajmu koji se može posjetiti još danas do 18 sati prodaje i miniguave, razne vrste tikvi, kivano ili afričku rogatu dinju, physalis, odnosno peruansku jagodu, plavi krumpir... Pozornost privlači i indijanska banana okruglog oblika, odnosno paw-paw, koju je Šulog donio kako bi je kupci probali, dok zapravo prodaje njezine sadnice.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Nutritivno je to najzdravije voće na svijetu, antikancerogenih svojstava, a jedna sadnica košta 250 kuna – kazao je.

Uz njega, na Jelačić-placu prodaje još stotinjak proizvođača, pa se u šatoru može kupiti zaista razno voće i povrće, ali i prerađevine, suhomesnati proizvodi, kruh i kolači, med, sir, ljekovito i začinsko bilje, vino, rakija, likeri... Nakon što se posljednjih 15 godina manifestacija održavala u Boćarskom domu, ovog su puta organizatori odlučili proizvođače preseliti u samo srce Zagreba, a da nisu pogriješili, govori činjenica da se jučer na sajmu engleski jezik mogao čuti podjednako kao hrvatski. Kinezi su, primjerice, kupovali hrvatski med, a zainteresirani su bili i za malo drukčiju, zelenu varijantu, obogaćenu brokulom, mladom pšenicom, matičnom mliječi i bezalkoholnim propolisom.

– Usavršavan je dugi niz godina i uspjeli smo u tome da ga prepoznaju i apotekari, koji ga prodaju u svojim trgovinama. Prvenstveno je namijenjen za jačanje otpornosti organizma, pomaže kod kašlja, bronhitisa, astme, anemije, iscrpljenosti, gastritisa... – nabrajao je prednosti zelenog meda djelatnik tvrtke Antičević, dodajući kako djeluje ako se uzima preventivno, a mogu ga konzumirati već i bebe. Proizvod nastaje u laboratoriju u Donjoj Lomnici, iako med nabavljaju iz Zagorja. I to isključivo bagremov jer je on, tvrde vlasnici Antičević, najbolji.

Najuzornija seoska žena

Zaljubljenici u tartufe oblijetali su, pak, štand Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Gabriel, na kojemu stoje proizvodi od kozjeg mlijeka. Koze drže na farmi u Budencu kod Sesveta, a tartufe su umiješali u sir, kojeg 400 grama stoji 90 kuna.

– No, najprodavaniji je mladi sir, a polovica košta 35 kuna. Kupci vole i naš kefir – istaknula je Novela Budman Monas, koja nudi delicije s više od stotinu odličja na državnim ocjenjivanjima. Proizvodi od kozjeg mlijeka, dodala je, najcjenjeniji su među svim mliječnim proizvodima jer su, osim što su najzdraviji i pomažu kod suzbijanja alergija, i najprobavljiviji. Kozje se mlijeko, naime, probavi u ljudskom organizmu za dva i pol sata dok je kravljem potrebno oko pet, a ovčjem i do šest sati.

Svoje proizvode izlaže i najuzornija seoska žena Zagrebačke županije za 2018. godinu Željka Tomašec. A nju u nedjelju, također na glavnom zagrebačkom trgu, zajedno s pratiljama Božicom Vrhovec i Renatom Šinko, očekuje izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

Komentara 2

Avatar dr. Evil
dr. Evil
10:12 21.10.2018.

Trg bana Jelačića više liči na seoski vašer nego na glavni trg GLAVNOG grada RH. Bandiću do kada misliš ove ciganijade održavati na trgu...Non stop su tu nekakvi štandovi koji nude nekakva sr... .Još samo fali ringišpil i Dragana Mirković sa razglasa.

Avatar maxist
maxist
21:12 24.10.2018.

Bandić je na trgu grada koji je on prozvao -metropola (do njega -glavni grad !) uveo seoski sajam cijele godine -dernek-efendija ! Ukinuo bon-ton, novojezik derivacija bosanskog, i atmosfera provincije u praksi,,,,-.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije