Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PET DO 12'

Sezona grijanja počela, ljudi masovno kupuju drva: 'Telefon neprestano zvoni'

Cijepanje drva za ogrjev
Foto: Borna Filic/Pixsell
1/8
01.10.2019.
u 08:34

Za zimu su se najranije pripremili oni koji svoj dom obskrbljuju grijanjem na drva, pa su već sredinom ljeta naslagali police s ogrjevom

Službeno je počela sezona grijanja, pa će HEP Toplinarstvo danas uključiti grijanje za otprilike 126.000 korisnika u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Da bi se svi radijatori ugrijali, potrebno je tri do četiri dana, no do vikenda, kako poručuju, svima bi stanovi trebali biti topli. Građani su se već sredinom mjeseca počeli pitati zašto su im radijatori još uvijek hladni, a u HEP-u odgovaraju da za to još nisu postojali uvjeti.

– Opskrba toplinskom energijom za grijanje počinje kada se za to ostvare vremenski uvjeti. Odluku o uključenju donosi distributer toplinske energije na temelju iskustvene procjene, prateći dugoročnu prognozu DHMZ-a i broj pristiglih zahtjeva krajnjih kupaca i ovlaštenih predstavnika suvlasnika za uključenjem grijanja – objašnjavaju iz HEP Toplinarstva.

Građani s etažnim grijanjem nisu morali čekati na zeleno svjetlo iz toplane pa su mogli "zakuriti" čim su temperature pale. Međutim, prije nego što jesen stigne u punom jeku trebali bi iskoristiti ove još uvijek relativno tople dane da obave posljednje pripreme i servisiraju svoje bojlere. Oni koji imaju turbo-plinsku varijantu mogu ih još uvijek koristiti, no kupuju li novi, on prema uredbi Europske unije mora biti kondenzacijski, a cijene za njih kreću se od osam pa sve do 15 tisuća kuna. U svakom slučaju do servisera će ovih dana biti teško doći, jer je upravo sad “pet do 12” za takve akcije.

– Osim toga, teško nam je doći do stanova klijenata jer je grad raskopan, a i jako nas je malo u ovom poslu ostalo u Hrvatskoj – objašnjava Tihomir Mihalić, pročelnik sekcije plinoinstalatera i plinoservisera pri Udruženju obrtnika Grada Zagreba. Redovno održavanje, dodaje, stoji 600 kuna ako je riječ o kombiniranim bojlerima koji su i za grijanje i za toplu vodu, a oko 300 kuna za one koji služe samo za zagrijavanje vode.

Za zimu su se najranije pripremili oni koji svoj dom griju na drva, pa su već sredinom ljeta naslagali drva za ogrjev. A oni koji to još nisu učinili, još imaju vremena. Drva se i dalje mogu pronaći i kod privatnih pilana i u trgovačkim centrima, a cijene se razlikuju ovisno o kojem je stablu riječ te o tome gdje se kupuje.

– Telefon neprestano zvoni, javljaju se oni koji se pripremaju u zadnji trenutak ili za nagodinu. Najbolje se prodaju bukva i grab jer su najbolje drvo za grijanje. Što tiče količine, ovisi o tome kako se griju, ali kućanstvu otprilike treba pet kubnih metara ako imaju peć na drva, a ako se griju na centralno grijanje, onda dosta više, i do 15 metara – objašnjavaju nam u tvrtki Šuma ogrjev iz Voltina naselja. Oni paletu s ispiljenim i naslaganim drvima naplaćuju 661 kunu po kubnom metru, što je otprilike jednako koliko traže i u trgovačkim lancima.

– Oni što prodaju drvo “na crno”, traže mnogo manje – ističu u Šumi ogrjev, u što smo se i mi uvjerili provjerom ponude preko internetskih oglasnika. Tako smo pronašli oglase u kojima metar drva nude za samo 280 kuna po metru bukve ili hrasta, dok je prosjek oko 400 kuna.

VIDEO Bandić položio kamen temeljac za Spomenik domovini

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:48 01.10.2019.

Panika, panika, panika to je sada moderno. Pa u čemu je problem? Ak nemaju za drva, ak ih nisu kupili, ak su lijeni, znači, da su slični medvjedima koji ništa ne brinu ali sada beru bobice i pripremaju se za hibernaciju. Onda, lijepo, zimski san i sa visibabama se dignu i nema zime. Nema piljevine, nema dima, nema pepela, jel.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
09:36 01.10.2019.

Gdje su bili cijelo ljeto??? Gade mi se ovakve ljemenčurdure koje su se tek sad sjetile na drva!!!

SE
serđo12
11:49 01.10.2019.

nijedna reklama ne moze dignut cijenu energenta kao Vakula!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije